Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Allò que el temps vol esborrar

Malgrat haver complert els 77 anys, Robert Redford sembla perdut en una curiosa eterna joventut. Pacto de silencio, el seu darrer llargmetratge com a director, podria considerar-se una reflexió sobre com des de l'eterna joventut sorgeix alguna cosa que el condueix inevitablement a una època que ja no pot tornar. La pel·lícula és la història d'un personatge que ha transitat durant prop de trenta anys en l'anonimat, que ha viscut clandestinament amb un seguit de noms falsos i que, un bon dia, es troba que sorgeix alguna cosa fosca del passat que li serveix per passar comptes amb ell mateix, revelar secrets inconfessats i intentar recuperar allò que el temps no ha pogut esborrar.

Robert Redford hi interpreta el paper de Jim Grant, un activista que havia format part de la banda Weather Underground, integrada per antics militants contra Vietnam que varen passar de l'activisme a l'acció violenta. A finals dels anys setanta, Grant va dur a terme un robatori durant el qual va morir un guarda de seguretat. Arran de la confessió d'una antiga militant de la cèl·lula revolucionària empresonada per la policia, un jove periodista decideix seguir la pista de Jim Grant i treure a la llum el seu passat. L'home que ha viscut clandestinament perfectament integrat dins la societat decideix fugir per poder protegir la seva filla. Mentrestant, el periodista comença a establir contacte amb altres membres de l'organització i comencen a sorgir un seguit d'històries reveladores d'un passat gens mític. El dilema moral de la pel·lícula consisteix a arribar a saber si és necessari destapar tot el passat o si hi ha alguna cosa que pot deixar-se escapar; si és possible deixar prescriure el costat fosc de la història per donar llibertat als joves que han cregut en falsos mites, sense analitzar a fons els pendents que podien portar l'idealisme cap a territoris més tenebrosos.

Pacto de silencio pot recordar en més d'un aspecte la pel·lícula de Sidney Lumet Un lugar en ninguna parte (1988), on explicava la història d'una família que pretenia fugir d'un passat i esborrar tota pista que pogués afectar la vida quotidiana dels seus fills. Robert Redford va un xic més lluny en mostrar-nos com és necessari revisar una part de la història americana, veure de quina forma els radicalismes varen diluir-se en certa societat del benestar i com els aspectes més foscos de les velles revoltes poden alimentar la llegenda. Redford tracta el problema de forma frontal, amb un fort sentiment de dramatisme i amb una certa melancolia. Sembla com si darrere la revisió de la revolució es constatés com una segona revolució americana no pot ser possible en una societat que no vol treure a la llum res que la pugui arribar a comprometre. Redford s'envolta d'un càsting de grans actors que també porten a les espatlles esplendors de velles glòries del passat. Julie Christie i Susan Sarandon assumeixen el paper de dues activistes que també han sobreviscut a la clandestinitat, mentre Nick Nolte o Brendan Gleeson amaguen el secret d'allò que han descobert d'aquella joventut que no pot tornar. Pacto de silencio acaba essent una amarga reflexió sobre com allò que la història amaga no fa més que dimensionar els seus mites.

Pacto de silencio
Direcció: Robert Redford Interpretació: Robert Redford, Shia LaBeouf, Stanley Tucci, Susan Sarandon, Nick Nolte Gènere: thriller País: EUA, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pacto de silencio

«Pacto de silencio»

Gènere: Thriller
Direcció: Robert Redford.
Intèrprets: Shia Labeouf, Stanley Tucci, Susan Sarandon, Robert Redford.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona