La Borsa
Més valors
Economia

La inversió en ciències de la vida creix el 3% i arriba als 112 milions

Les start-up i empreses de ciències de la vida i la salut a Catalunya van atreure 112 milions d’euros d’inversió el 2019, una xifra que s’ha mantingut estable durant quatre anys consecutius, i que representa un 3% més que l’aconseguida el 2018, segons l’estudi Inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, que es publica anualment des del 2017 i que han presentat avui CataloniaBio & Health Tech, Biocat i EY. L’estudi té l’objectiu de recollir els principals indicadors d’atracció de capital, les oportunitats i les tendències que el sector representa per als inversors, empreses i talent internacional. Està disponible en format digital als webs https://cataloniabioht.org/ , https://www. biocat.cat/ i https://www. ey.com/es_es .

Tant inversors com experts consideren que aquesta xifra d’inversió és el preludi d’un any molt prometedor per al sector, ja que les start-up de les ciències de la vida i la salut a Catalunya gairebé han igualat durant el primer semestre d’enguany el capital aixecat en rondes durant tot el 2019: L’any passat la xifra va assolir els 63,64 milions d’euros i en els sis primers mesos del 2020 ja s’han comptabilitzat 55,6 milions.

Deu grans inversions.

El capital ris va seguir sent l’any passat la font de finançament predominant (49%), seguit dels ajuts, la borsa i el crowfunding. El 63% del capital recaptat va correspondre a les 10 inversions més grans, encapçalades per Oryzon i Anaconda Biomed. La ronda mitjana de la resta d’operacions va ser de 2 milions d’euros, sumant un total de 116 operacions.

“Els punts més destacats de l’estudi mostren la fortalesa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut de Catalunya, amb una inversió que s’ha mantingut per sobre dels 100 milions d’euros en els darrers quatre anys”, explica Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech i directora general de Mosaic Biomedicals. Per la seva part, Jordi Naval, director general de Biocat, ha destacat que “Catalunya s’està posicionant com un dels hub més importants en aquest àmbit a Europa”. Tanmateix, tant Naval com Anido remarquen tres reptes clars per consolidar aquesta tendència: “Continuar desenvolupant ciència i activitats d’R+D atractives per als inversors, demostrar el retorn d’aquestes inversions a través d’indicadors quantitatius i reduir les barreres fiscals per permetre incrementar la inversió”.

En línies generals, la inversió que aixequen cada any les empreses catalanes d’aquest sector es destina bàsicament a l’R+D i a la comercialització de noves solucions per millorar la salut de les persones. A finals del 2019, les biofarmacèutiques tenien un total de 39 productes en fase clínica, mentre també van destacar les expectatives de creixement de les empreses MedTech i salut digital. Entre aquestes, més del 90% esperen incorporar nous productes al seu pipeline en els propers tres anys, a una mitjana de dos productes per empresa.

Pel que fa a l’ampliació de l’activitat d’R+D, les empreses del sector van establir l’any passat 400 col·laboracions amb altre actors clau de l’ecosistema, un 13% més respecte a l’any anterior. Les empreses, amb un 33%, i els hospitals, amb un 29%, van ser els socis principals, seguides per les universitats i organitzacions de transferència de tecnologia, amb el 19%, i els centres de recerca, també amb un 19%.

Impuls per al futur.

La pandèmia ha afectat les operacions de la indústria d’aquest sector, produint-se retards en els calendaris d’R+D, cancel·lacions de projectes i canvis en les seves prioritats. Els esforços es van concentrar en les necessitats mèdiques causades pel Covid-19. Malgrat això, el sector va mostrar flexibilitat i capacitat per fer front a la crisi sanitària amb innovacions ràpides.

Segons l’estudi, el teixit empresarial considera que la crisi sanitària ha reforçat el sector de la salut i les ciències de la vida com un dels grans motors econòmics del país, i ha actuat d’accelerador en el desenvolupament d’àrees clau com la salut digital. Ara, el repte del sector de cara al 2020-2021 és respondre a les demandes de mercat derivades de la Covid-19 sense deixar de banda altres àrees terapèutiques essencials com ara l’oncologia, la salut mental, les malalties cardiovasculars o les patologies del sistema nerviós central, on Catalunya destaca internacionalment per l’excel·lència de la seva ciència.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

SolarProfit va créixer un 28% l’any passat

barcelona

Quatre de cada deu treballadors recol·locats a Catalunya el 2020 va trobar la feina gràcies als contactes

Barcelona
Un 46% més d’atur a la Selva el tercer trimestre del 2020

Un 46% més d’atur a la Selva el tercer trimestre del 2020

GIRONA

Es disparen els accidents laborals mortals

barcelona

‘Hub’ d’economia digital a la Vall d’en Bas per atreure talent a les zones rurals

La Vall d’en Bas

Barcelona oferirà plantes baixes de protecció oficial

barcelona
economia

CaixaBank concretarà avui la retallada de la plantilla

ECONOMIA

Els cellers Corpinnat perden un 20% de les vendes per la Covid-19

Els treballadors de Lafarge a Montcada esperen que l’activitat de la cimentera continuï tot i la sentència del Suprem

Montcada i Reixac