Economia

Bolet Ben Fet lidera el cultiu de bolets frescos autòctons

La marca s’alia amb l’IRTA i la UB per aconseguir espècies pròpies

€Fetge de vaca, pollancró autòcton, gírgola de bruc o sabatera de faig són algunes de les espècies de bolets frescos comestibles que cultiven a Bolet Ben Fet, una granja de cultiu ecològic de bolets que la cooperativa TEB (Taller Escola Barcelona) té a Sant Antoni de Vilamajor, al Vallès Oriental.

Carles Díaz, biòleg de formació, és l’ artífex del negoci, director de la granja i gerent de TEB Verd. Va començar a treballar amb la idea el 1997, cultivant bolets i comercialitzant-los bàsicament a restaurant, botigues, parades de mercat i cooperatives de consumidors, però com ell mateix explica: “Volia anar més enllà i vaig començar a buscar una granja més gran de la que tenia, per incrementar el cultiu.” La va trobar a Sant Antoni de Vilamajor i la va llogar conjuntament amb TEB. “La família propietària té un fill que treballa a la cooperativa i vam arribar a l’acord de llogar-la junts i mantenir l’activitat agrícola a la granja, que és el que volia l’Ajuntament.”

TEB és una cooperativa amb finalitat social i sense ànim de lucre, que dona ocupació a persones amb discapacitat intel·lectual. “Simplement cobrem un sou i si el resultat financer anual és positiu, es reinverteix en la cooperativa i es contracten més treballadors”, comenta Díaz. A hores d’ara, a Bolet Ben Fet, hi treballa un equip d’onze persones, cinc de les quals les aporta la cooperativa.

La producció de l’any passat va arribar a les 25 tones de bolets xiitake, varietat de muntanya molt saborosa, i de maitake o gírgola de castanyer, autòcton del Montseny i molt escàs, i a una facturació de 400.000 euros. “Els bolets els cultivem tot l’any perquè controlem la temperatura i la humitat del procés”, afirma. Entre els clients de Bolet Ben Fet es troben des de reconeguts restaurants, entre els quals el Celler de Can Roca, fins a distribuïdors de productes ecològics com Veritas.

Pensar en el futur i i reforçar la posició en el mercat obligava a fer un pas endavant. “Per ser més competitius havíem de cultivar varietats que no fossin massives com el xampinyó o la gírgola, prou desconegudes a Europa i que donessin marge per poder continuar amb el negoci”, explica. S’imposava la investigació i la innovació.

Projecte.

Bolet Ben Fet va impulsar el 2019 un projecte pilot, subvencionat per la Unió Europea i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, que tot just ara està començant a donar els primers fruits. En les investigacions hi han participat científics de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i micòlegs de la Universitat de Barcelona. A més, té com a socis la Societat Catalana de Micologia, Boles de Soca i el Gremi de la Fusta.

“Hem obtingut les primeres collites d’alguns bolets encara no cultivats al món, com el fetge de vaca, i hem posat a punt el cultiu del bolet de noguer”, comenta Díaz. Ara preparen la gírgola de bruc i la sabatera de faig. Aquestes innovacions els han dut a liderar el mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona