Més esport

CICLISME

51a VOLTA A TARRAGONA

Ribet escala fins al cim

En va fer prou amb el setè lloc en l'ascens al castell d'Escornalbou per endur-se la general

Va arrabassar el lideratge a l'olotí Solano i en el sector de la tarda va controlar la cursa

L'occità de l'Ais de Provença Aurélien Ribet va fer el cop definitiu de la volta ahir al matí en la cronoescalada d'Escornalbou amb un setè lloc que va valer el seu pes en or, i a la tarda es va convertir en el guanyador de 51a Volta a Tarragona, succeint en el palmarès el seu company Colin Menc. De fet, l'Amical Vélo Club d'Ais de Provença va tornar a endur-se el triomf en la classificació per equips i va acabar sent el gran dominador de la cursa. El nord-americà Andrew Talansky i el francès Thomas Lebas van completar el podi final de la volta.

El sector de la tarda es va relativitzar després del que va passar al matí i, al cap i a la fi, l'única emoció va ser veure si el nord-americà Carter Jones era capaç d'aguantar l'embranzida del pilot després d'haver saltat, amb el permís dels favorits, perquè estava a més de 8 minuts en la general, en l'inici de l'ascens del coll de la Batalla, de segon categoria. El ciclista de la selecció nord-americana va arribar a disposar de 35 segons de marge quan faltaven 10 quilòmetres. A poc a poc, però, el temps es va anar diluint fins a arribar al darrer quilòmetre, ja dins de Reus, amb només quatre segons. Quan tot indicava que el gran pilot engoliria el jove corredor, es va escapolir i, en un final polèmic, perquè les motos van obstaculitzar en certa manera la progressió dels esprintadors, va creuar la meta amb els braços aixecats i una cara de plena satisfacció que després va continuar lluint en el podi durant el lliurament de premis. El colombià Aranzazu i el palafrugellenc Antoni Miguel, que clou la volta amb dos triomfs parcials, ja ensumaven la possibilitat d'imposar-se, però no hi van ser a temps.

La veritable batalla.

La veritable batalla, però, va ser la matinal en la cronoescalada de cinc quilòmetres entre Riudecanyes i el castell d'Escornalbou, una etapa clàssica en què s'acostumen a decidir bona part de les edicions de la Volta a Tarragona. L'olotí Pere Solano, que va arribar al darrer dia de cursa instal·lat en el lideratge, va cedir massa temps (2:03) i s'ha hagut de conformar amb el quart lloc final.

Ribet va arribar a la cronoescalada segon a només set segons de Solano i amb 44 segons d'avantatge sobre Talasnky i 53 sobre Lebas, un marge suficient per ser coronat.

El vencedor va ser Eloy Teruel (Mutua Levante), que va completar els cinc quilòmetres amb un registre de 12:50. El rus Sergei Txernetski, el rei de la muntanya en aquesta volta, es va situar segon a només sis segons, mentre que Ribet va cedir 33 segons.

L'Ais de Provença va situar quatre dels seus homes entre els deu millors ciclistes, i el tercer millor registre el va marcar el francès Laurent Denonfoux.

General tarragonins
1r S. Casanova (Camp Clar-Aj. de Tarragona)

Relativament a prop del rècord de Fernando Serrano

Els 12 minuts i 50 segons que va signar ahir Eloy Teruel en la cronoescalada entre Riudecanyes i el castell d'Escornalbou, de cinc quilòmetres de recorregut, es pot considerar un temps molt bo, sobretot si és té en compte la calor que ahir va fer de bon mati. El rècord de l'ascens el té Fernando Serrano des de l'edició de la Volta a Tarragona del 2003, quan va marcar un registre de 12:39. El 1998, un il·lustre del pilot internacional, Denis Mentxov, va trigar a pujar al castell 12:48, només dos segons més ràpid que ahir Teruel. En l'edició de l'any passat, el rus del Lokomotiv Artem Ovtxkin va guanyar amb un temps força més discret de (13:05). La pujada es curta però absolutament intensa, amb rampes molt pronunciades en què els ciclistes que no són escaladors ho passen molt malament. Els darrers 500 metres tenen rampes d'entre un 18% i un 20% que alenteixen considerablement la progressió de l'ascens.