Política

guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel perquè no “contribueixin al genocidi”

Els ministeris d’Exteriors i el d’Economia han mostrat sorpresa per la iniciativa adoptada pel titular de Drets Socials

Les cartes que el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, ha enviat a empreses espanyoles a Israel per a demanar-los que adoptin mesures que evitin que les seves activitats “contribueixin al genocidi” en Palestina ha obert un nou front en l’Executiu, amb els ministeris d’Exteriors i Economia sorpresos per una iniciativa de la qual es desmarquen.

Aquestes cartes han provocat una reacció d’Israel a través de la seva ambaixada a Espanya i que el departament de Bustinduy justifica com un pas més per a contribuir a “la cerca de solucions” que posin fi al genocidi en Palestina i que emmarca “com una acció més en la línia política del govern d’Espanya” que busca reconèixer l’Estat de Palestina.

Afers exteriors i Economia són els primers ministeris que han expressat que desconeixien l’acció de Bustinduy i han reiterat la postura del govern respecte a la situació en Palestina: el manteniment dels drets humans en la zona, la urgència d’un alto el foc i el reconeixement d’un Estat palestí en convivència pacífica amb Israel.

Exteriors ha posat l’accent que la posició sobre Gaza i el reconeixement de Palestina “és clara”, així com sobre la consideració d’Israel i el seu poble com a “amics” d’Espanya.

“És la primera notícia que tenim d’aquesta carta. No entenem què vol dir amb –en referència a la missiva– ‘El govern’. No sabem res d’aquesta carta”, han manifestat a Efe fonts del departament que dirigeix José Manuel Albares, després de recordar que el mateix ministre ha difós un missatge en xarxes en el qual reitera “un alto el foc immediat” després de l’operació d’Israel en Rafah que posa a 1,4 milions de palestins davant un risc inacceptable i porta greus conseqüències per a l’estabilitat de la regió.

Per la seva banda, el ministre d’Economia Carlos Cuerpo ha dit després de participar en un acte empresarial: “no he vist el comunicat”, i ha recordat que el govern té “molt clara” la seva visió sobre la situació a Gaza respecte a “la importància del manteniment dels drets humans en la zona” i els esforços “perquè hi hagi un alto el foc” i cessament la violència.

L’ambaixada d’Israel nega un genocidi

Un cop ha tingut coneixement de l’enviament de les cartes, l’ambaixada d’Israel a Espanya ha rebutjat la “falsa acusació” difosa per alguns ministres, en referència a Bustinduy, que s’estigui cometent “un genocidi” a Palestina.

Sense citar-lo, la legació diplomàtica ha apuntat a una campanya que duen a terme “alguns ministres”, mitjans de comunicació i intel·lectuals per a la “demonització i deslegitimació d’Israel amb “acusacions mancades de fonament” i que “encoratgen el antisemitime”.

Podem demana trencar relacions

Podem ha anat un pas més enllà i ha insistit al govern perquè trenqui relacions diplomàtiques amb Israel, al qual defineix com un estat genocida. “Avui ha dit el govern que Israel és un Estat amic d’Espanya i aquest és el problema, que Espanya no pot tenir un amic genocida”, ha afirmat l’exministra d’Igualtat i candidata als comicis europeus, Irene Montero.

Montero ha reclamat al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que trenqui ja les relacions diplomàtiques amb Israel: “si (Gustavo) Petro ho ha fet, tu també pots fer-ho, i parlar molt, però no fer res podent fer-ho és hipocresia o encara pitjor”, ha sostingut en referència a la decisió que ha emprès el govern de Colòmbia pel genocidi en Palestina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]