Política

JOSEP M. PUIG

ALCALDE DE LA SELVA DEL CAMP (CIU), ADHERIT A L'AMI

“Els alcaldes també som uns indignats”

L'alcalde de la Selva del Camp alerta que el sistema actual ofega els municipis i que “cal canviar-lo”

Assegura que la independència és la “reacció lògica” a un Estat que “ha perdut el nord”

Josep Maria Puig és alcalde de la Selva del Camp des de les darreres eleccions municipals. Militant d'Unió i cap de llista per CiU, governa al municipi, gràcies a un acord amb l'únic regidor d'ERC en aquest consistori del Baix Camp, amb el PSC a l'oposició.

La Selva del Camp (Baix Camp) és un municipi on, segons el seu alcalde, Josep Maria Puig, es fan evidents les contradiccions del sistema de finançament municipal i català: a la població disposen d'un dinamisme industrial important, però tot i això a l'Ajuntament s'han de sotmetre a importants ajustos econòmics per decisió del govern estatal. Tot plegat ha estat per a ell un factor per adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Quins motius els van dur a afegir-se a l'associació?
El fet que un municipi voti la independència és la reacció lògica davant del bloqueig econòmic que estem patint per part de l'Estat. El més normal en aquesta situació és reclamar la nostra dignitat com a país i com a persones.
Creu, per tant, que les retallades a l'àmbit municipal poden incrementar el sentiment independentista?
És evident que els municipis no anem bé amb el sistema actual, i que, per tant, cal canviar-lo. No pot ser que tot i generar dinamisme econòmic, després hàgim de passar penúries per reduir despeses. Podríem dir que els alcaldes som també uns altres indignats.
Els municipis són clau en aquest procés?
Som l'administració primera per a qualsevol ciutadà. Tots els problemes de Catalunya toquen primer a nivell local. Som nosaltres els que estem lluitant cada dia contra aquests temes, obligats al mateix temps a retallar pressupost.
El finançament està sent un dels puntals per inclinar més persones cap a tesis sobiranistes.
El finançament és una de les premisses bàsiques de qualsevol sector. La prioritat màxima ha de ser tenir un finançament que sigui proporcional. Cada dia, llegint els diaris, més gent s'adona que estem en una situació insostenible. L'Estat ha perdut el nord (de seny no n'ha tingut mai) i ens empeny cap a la independència. I els fets ens estan donant la raó.
L'assemblea de l'AMI es va definir recentment sobre el pacte fiscal. Què n'opina?
És un punt bàsic, ja que un bon finançament per a Catalunya és també un finançament municipal molt superior a l'actual. És cert que hi va haver divergències dins dels membres de l'AMI sobre el tema, però al final tot són camins que porten a una mateixa finalitat.
L'AMI planteja convocar una consulta conjunta a tots els municipis un cop s'hi hagi adherit el 60% de la població catalana. Li sembla suficient aquesta xifra?
És important arribar a aquest 60%, però també seria partidari, si cal, d'ampliar-lo, com ara arribar al 75%. Seria una llàstima que fracassés i acabéssim sent la riota.
Veu la independència factible a curt o a mitjà termini?
Sóc un optimista amb seny. Crec que el camí és molt marcat i que a la llarga ens hi portarà, però prefereixo esperar i garantir-ne l'èxit. Caldria una consulta àmplia. Ara les noves generacions no són tan esquives al canvi, i potser serà més fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.