Política

lA CRÒNICA

Missa municipal

Fernández Díaz va citar Cervantes, mentre que Trias va esmentar Springsteen i Maragall

Va tenir tota la solemnitat i contenció més pròpies d'una missa. I de fet, va començar com una missa, el ple d'investidura d'ahir: quan va entrar Xavier Trias, seguit dels 40 regidors que han entrat a l'Ajuntament de Barcelona, tot el públic que atapeïa el Saló de Cent es va alçar. Un cop posats a lloc els edils, el secretari del consistori, Jordi Cases, va proferir: “Poden seure, si us plau”. I tothom va seure per complir, sense excepcions, el guió.

En un dia com aquest és costum que les senyores portin vanos i es ventin. I a pesar que l'aire condicionat estava un xic fort, les senyores, com Marta Ferrussola, muller del president Pujol, es ventava. Les posicions dels regidors en els bancals del Saló de Cent també eren les que pertocaven: els de CiU i el PP a una banda –curiosament, l'esquerra, mirant des de la porta– i PSC, ICV–EUiA i Unitat per Barcelona, a l'altra. A la banda esquerra també ocupaven el seu lloc els càrrecs institucionals: la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistachs, i diversos diputats.

A les primeres files, els expresidents Pujol i Maragall (aquest es va fondre en una abraçada amb Carles Bosch, director del seu documental) i les dones de l'alcalde entrant i de l'alcalde sortint. Entre el públic, permanents formoses, com la de Núria Feliu, els 11 germans de Trias (una germana és clavada a l'actriu Glenn Close) i històrics de CiU (Joaquim Molins, Francesc Homs o Josep Maria Cullell, que va treure el cap tard), a més de representants d'entitats econòmiques.

Encetava el protocol Glòria Martín (regidora del PP), la gran de la mesa d'edat, que va convidar els regidors a assumir el càrrec “amb il·lusió”, expressió ara gairebé prohibitiva. Posteriorment, el president Mas en diria una altra en la recepció a la Generalitat del nou alcalde i els regidors: “avui el que toca, no m'hauria d'expressar en aquests termes, que ja ho deia un altre, avui el que toca és felicitar-vos”.

La jove de la mesa d'edat era Janet Sanz (ICV–EUiA), que sota l'americana duia una samarreta contra les retallades. La resta de regidors ecosocialistes lluïen unes xapes en el mateix sentit. Sobre el detall de si els regidors juren o prometen el càrrec, tampoc no hi va haver sorpreses: els del PP i els d'Unió el van jurar. Els ecosocialistes i Jordi Portabella ho van fer “per imperatiu legal”, mentre que Joan Laporta, que va acaparar un grapat de flaixos, es va decantar per “ho prometo”.

Hi va haver portaveus que van ratllar la perfecció dins el guió previsible a l'hora de fer el discurs. Alberto Fernández Díaz (PP) va fer el canvi al castellà, a mig discurs, per fer referència a la Sagrada Família i a Cervantes, recordant la seva cita de Barcelona com “la patria de los valientes”. O Ricard Gomà, que va utilitzar conceptes com “pautes d'ús del temps”, “banquers i especuladors” o “capitalisme de casino”. Conceptes que eren comentats a cau d'orella per algunes germanes de Trias. Hereu també va tenir, en un determinat moment, una expressió missaire: “Ens comprometem a no caure en la temptació del derrotisme”.

Mentre els discursos avançaven, arreu del públic es veien caps caiguts enfocats al mòbil, com a forma d'esbravar-se o piular la jugada. Alguns nens vestits com de primera comunió es començaven a impacientar. Després que l'única cita fos la de Cervantes, Trias, almenys, en va regalar dues d'originals. Res de Martí i Pol. Ahir va citar una lletra de Springsteen que li va enviar un nebot seu: “Estic treballant en un somni, encara que de vegades et sembli tan lluny”. A Trias se li va esqueixar la veu en recordar-se de tota la seva família. L'altra menció va ser del discurs d'investidura de Maragall, el 1983, adreçant-se als regidors: “Des d'aquí us repto a viure intensament la vida del carrer”. El cant dels Segadors, interpretat per la Banda Municipal, que era a la Galeria Gòtica, va tancar l'acte. Primer amb uns segons de dubte i després amb certa timidesa, els assistents van acompanyar l'himne, talment una cançó de missa que no admetés un to més alt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES