Successos

Seguretat

Descavalcada al ‘horseball’

Alguns equips participants en la lliga no es presenten a la competició i fan actes de protesta perquè no s’ha esclarit el cas d’una jugadora que va ser objecte de greus cremades al gener i no s’ha destituït un jugador

El jutjat investiga els fets, que van tenir lloc en una caseta del club a Banyoles on diversos jugadors van fer gresca sense respectar el toc de queda

La lliga estatal de bàsquet a cavall, que té catorze equips participants, la meitat dels quals catalans, s’ha vist trasbalsada per la renúncia de diversos equips a participar en les cinc darreres jornades com a protesta per uns tràgics fets ocorreguts al gener a Banyoles que van acabar amb una jugadora hospitalitzada amb cremades greus i que el jutjat de Girona encara investiga. Alguns clubs van demanar al responsable de la lliga la destitució d’un membre “involucrat” en els fets, però la lliga se’n va desentendre i va multar els equips i els jugadors que van fer la plantada en les jornades del 19 i 20 de juny. En les tres darreres jornades celebrades aquest cap de setmana a Banyoles, molts partits tampoc es van disputar per la protesta, i com a conseqüència van fer podi els equips als quals està vinculat, com a jugador o com a entrenador, el presumpte involucrat: el Cardedeu i el Banyoles. La protesta va fer descavalcar equips fins llavors ben situats en la classificació.

Els fets que han marcat els resultats de la lliga es remunten al darrer cap de setmana de gener, quan se celebrava la competició a Banyoles. La nit del dissabte 30 alguns jugadors, familiars i amics es van quedar a fer gresca a les instal·lacions del Club Hípic Banyoles més enllà de les deu de la nit, hora en què en aquells moments estava vigent el toc de queda. Un vídeo deixa constància de la festa i la xerinola a l’entorn de la crema d’un trineu a l’exterior de les instal·lacions, però els fets tràgics van passar dins de la caseta, quan una jugadora del Club Cardedeu que era a prop del foc i anava enguixada i amb crosses va acabar xopa de gasolina, se li va encendre la roba i va ser víctima de cremades molt greus. Una ambulància va recollir la ferida, que va haver de ser traslladada a la unitat de cremats de la Vall d’Hebron, on va estar ingressada setmanes i va haver de ser sotmesa a diverses operacions. La nit de l’incident ni els Mossos ni la policia local van rebre cap avís per anar al lloc dels fets com estableix el protocol del 112, que mobilitza de manera simultània els serveis sanitaris i els policials. Els Mossos es van assabentar dels fets uns dos dies després, cosa que no va permetre fer una inspecció de l’escenari en condicions. Els Mossos van prendre declaració com a testimonis a les persones que van poder identificar que eren a la caseta, però això no va servir per clarificar la seqüència dels fets ni si hi havia responsables directes. Transcorregudes setmanes, quan la víctima ja va sortir de l’hospital, va comparèixer en la causa judicial amb advocat i una carta, datada el 15 de juny, que alguns clubs han dirigit al secretari de la lliga estatal de bàsquet a cavall, Miguel Ángel Rodríguez, i que assenyalava directament Pau Crous, membre del Club Hípic Banyoles, com a “involucrat” en l’afer de les ferides de la jugadora i demanava que se l’apartés de qualsevol càrrec o activitat relacionada amb la lliga.

“Es tracta d’una actitud i un comportament antiesportius de manera constant per part d’aquesta persona, que sempre busca conflictes a dins i a fora del terreny de joc”, exposa el text de la carta, que demana que s’allunyi Crous de qualsevol responsabilitat relacionada amb la lliga estatal de bàsquet a cavall, ja sigui com a responsable dels àrbitres o com a membre del comitè organitzador. La carta advertia que si no s’adoptaven aquestes mesures envers Crous, els clubs signants decidirien no participar en una competició que “no vol prevenir actituds indesitjables per als esportistes i l’esport en general”. Dos dies després, Rodríguez va respondre als clubs i va exposar que se solidaritzaven amb la persona ferida i que li desitjaven una bona recuperació. Dit això, la resposta assenyalava que els fets als quals es referien havien passat fora de la competició i que en tot cas els responsables de prendre mesures havien de ser els clubs de les persones que van contravenir les normes de prevenció de la Covid aquella nit. I, per acabar, s’indicava que Crous no tenia cap càrrec dins de l’organització de la lliga i que no corresponia prendre cap mesura cautelar en aquest sentit.

Després d’aquesta resposta, en les jornades de bàsquet a cavall que es van celebrar el cap de setmana del 19 al 20 de juny, alguns equips van decidir no presentar-se a la competició en protesta pels fets i en solidaritat amb la jugadora ferida durant la nit del 30 de gener. Alguns equips, com és el cas de les Alforges, van decidir jugar i expressar el seu malestar exposant una pancarta al terreny de joc en què es podia llegir “Tots podríem ser Carlota”. Els missatges de suport es van penjar també a les xarxes socials, en què la jugadora lesionada, amb greus seqüeles, va mostrar el seu agraïment per la solidaritat dels companys.

“Avui no s’ha jugat cap partit de horseball, però s’ha lluitat per una causa molt més important. Donarem suport a la nostra companya i amiga Carlota”, deia un dels missatges. La Carlota responia: “Aquesta sí que és la petita família de la qual sempre s’ha parlat en el nostre món. Una petita família en un gran esport.” Els missatges de jugadors de tot l’Estat es van anar succeint.

La plantada dels clubs en la jornada del 19 de juny va tenir conseqüències. La lliga va multar els que no s’hi van presentar amb sancions que arribaven als 1.200 euros. En cas d’impagament, quedaven vetats per a la jornada de final de lliga, que es va celebrar aquest primer cap de setmana a Banyoles. Molts dels partits no es van poder disputar per incompareixença dels equips i, per tant, van jugar amb avantatge els equips que sí que van saltar al terreny de joc. Van fer podi el Cardedeu, d’elit (mixta), en el qual juga Pau Crous, i el Banyoles femení, equip que entrena Crous. Per la seva banda, tant Crous com el secretari del Club Hípic Banyoles, Francis Dum, assenyalen que l’incident a la caseta del club va tenir lloc en l’àmbit privat i que no té res a veure amb l’àmbit esportiu. Crous remarca que tot l’afer està en mans d’advocats i de la federació i indica que la via judicial ja sancionarà qui hagi de sancionar si es dona el cas, i que el club ja ha donat totes les explicacions necessàries i també ha tramès el cas a l’assegurança. Crous lamenta que el “boicot”, segons ell d’una minoria, causi perjudici a la competició i al horseball, un esport minoritari que es juga a cavall i que assegura que rep poca atenció dels mitjans de comunicació. L’especialista en hípica i en bàsquet a cavall en particular Ferran Cosialls, que seguia totes les competicions, va ser assassinat a Calella el 2012.

La lliga
Catorze equips juguen en la lliga estatal de bàsquet a cavall. En la categoria d’elit (mixta), hi juguen sis equips, tres de catalans, dos de Madrid i un de Navarra. En la categoria femenina, hi ha inscrits vuit equips, entre els quals n’hi ha quatre de catalans. El Club Hípic Banyoles juga en les dues categories.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.