Successos

Desmantellat un grup internacional que introduïa droga amagada en blocs de formigó al Port de Barcelona

El grup estava vinculat al cartel mexicà Beltrán Leyva i establert a l’Estat i els Països Baixos

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Agència Tributària i l’Europol han desarticulat un grup internacional que introduïa grans quantitats de droga amagades en blocs de formigó a través del Port de Barcelona. Estava establert a l’Estat i els Països Baixos i vinculat amb el cartel mexicà de los Beltrán Leyva. Es dedicava a la introducció de cocaïna i metamfetamina a Europa. La investigació ha durat 3 anys i ha culminat amb la major intervenció de la història de ‘crystal meth’, amb 2.549 kilograms de metamfetamina, 1.370 de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per produir estupefaents. L’operatiu s’ha dut a terme a Barcelona, Tarragona, Talavera de la Reina i València, així com Països Baixos i Turquia. S’han detingut 16 persones.

Amb aquesta intervenció policial es dona per desmantellada la principal via d’introducció a Europa d’aquestes substàncies estupefaents a través del Port de Barcelona. Els responsables controlaven una innovadora forma per introduir la droga: crear habitacles ocults en blocs de formigó, convertint-la en indetectable davant dels controls portuaris.

La investigació va començar el 2017 com a resultat dels fluxos d’informació i cooperació policial nacional i internacional sobre una empresa exportadora sospitosa de ser utilitzada pels cartels mexicans en la introducció d’ingents quantitats de droga a Europa. Els agents van començar a monitoritzar una mercantil mexicana que podria estar introduint importants quantitats de substàncies a través de l’Estat.

Aquesta empresa, ubicada a Mèxic, estaria a disposició del cartel dels Beltrán Leyva. Aquests, fent ús d’uns blocs tèrmics de formigó prefabricats destinats a la construcció, amagaven la droga al seu interior. Feien un habitacle dins d’aquests blocs i d’aquesta forma, la droga era indetectable als controls fronterers per la fermesa i material del producte. Aprofitaven la infraestructura de les seves operacions de comerç internacional, provinents del centre i sud d’Amèrica, per emmascarar aquesta activitat.

Els indicis suggerien que els cartels mexicans estaven tractant de trencar o inundar el mercat europeu de ‘crystal meth’ o metamfetamina. Aprofitaven les històriques rutes de la cocaïna, que ja dominaven, i estaven obrint-se a un nou mercat, amb aquestes nova substància que ells mateixos elaboraven en zones selvàtiques de Mèxic.

Fruit de la coordinació policial, es va tenir coneixement que el 2019 la policia de Països Baixos havia intervingut un magatzem a Rotterdam, on es van trobar 2.537 quilograms de metamfetamina pura. Continuant amb la investigació, es va detectar un magatzem a Utrecht, on hi havia 17.000 litres de productes químics per a la producció d’estupefaents. Aquestes substàncies provenien d’una empresa ubicada a l’Estat i encarregada d’introduir la droga per encàrrec del cartel mexicà.

El grup utilitzava el Port de Barcelona per a les seves activitats comercials. Tot estava coordinat per un ciutadà de nacionalitat espanyola i mexicana, que residia a l’Estat i que també era el responsable del cartel a Espanya.

Un cop es van recollir tots els indicis, i amb el suport de la Fiscalia Especial Antidroga de l’Audiència Nacional, es va desenvolupar una investigació minuciosa sobre l’empresa importadora i els seus moviments per poder identificar tots els implicats. Així, es va detectar com l’empresa exportadora, aprofitant la conjuntura sanitària de la Covid, va materialitzar l’enviament de dos nous contenidors al Port de Barcelona, on les forces de seguretat de l’Estat van detectar la seva entrada i els van inspeccionar.

En sortir del port, els agents els van seguir de manera discreta fins a una nau industrial de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Va ser llavors quan van comprovar, mitjançant perforacions, que a l’interior dels blocs hi havia oculta la droga. En total es van trobar 834 quilos de cocaïna i 12 de metamfetamina.

En una segona fase, es va detectar un nou enviament de contenidors marítims amb destí Barcelona. Llavors es van trobar 536 quilos de cocaïna també ocults en blocs de formigó. En una tercera fase, la coordinació policial es va centrar en desarticular el conjunt de l’organització. Quedava per desarticular la part alta de l’organització, que s’hauria refugiat als Països Baixos, fins a on es van desplaçar agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. De la mateixa manera, agents del país europeu es van desplaçar a l’Estat i es van fer 12 registres simultanis en ambdós països, que van culminar amb la detenció de 8 persones (una a l’Estat).

A resultes d’aquesta part de l’operació, es van intervenir tres immobles de luxe als Països Baixos, es van bloquejar nou comptes bancaris i vuit vehicles de gamma alta.

Per últim, en una carta fase es va desarticular l’entramat que permetia el blanqueig de capitals a l’Estat. Es va acreditar que es feien nombrosos moviments bancaris amb origen o destí Mèxic per elevades quantitats, que eren recepcionades pels integrants del cartel. La remissió de fons es feia mitjançant la col·laboració d’empresaris espanyols de Talavera de la Reina i València.

Aquests empresaris permetien legitimar la rebuda dels blocs de formigó, donant sortida als que no contenien droga. A més, llogaven propietats on emmagatzemar els blocs, principalment els que no transportaven droga. L’objectiu era crear canals segurs d’importació.

La investigació va fer aflorar també l’emmascarament de grans quantitats de diners procedents dels Emirats Àrabs i Hong Kong, que es transferien a Mèxic utilitzant les quotes bancàries espanyoles.

Un cop finalitzada la investigació, es va posar en marxa un operatiu que va permetre detenir els dos empresaris. Es van intervenir documents i diversos efectes electrònics, així com quatre armes de foc llargues.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.