Successos

Les restes de la Guerra Civil de l'aeròdrom d'Alfés es podran visitar a la tardor

PONENT

El conjunt de restes de la Guerra Civil que s'han conservat a l'aeròdrom d'Alfés (Segrià) es podran visitar a partir de la tardor d'aquest 2009, segons ha informat l'alcaldessa del municipi, Ann Gyles. Aquest dimecres s'ha presentat a l'aeròdrom el projecte del Centre d'Interpretació sobre la guerra aèria durant la Guerra Civil que està promogut per l'Ajuntament d'Alfés i el Govern, i ha estat ideat i projectat per l'empresa Cat Patrimoni. El responsable d'aquesta empresa, Pere Tardà, ha destacat la importància que van tenir aquestes instal·lacions l'any 1936 per l'aviació republicana i les ha qualificat com les més importants de Catalunya.

Segons l'alcaldessa d'Alfés, mentre que el projecte de construcció d'un centre d'interpretació a les actuals instal·lacions de l'hangar de l'aeròdrom 'trigarà una mica més', s'espera que a la tardor d'aquest 2009 es puguin començar a portar a terme les primeres vistes a les restes de la Guerra Civil que hi ha a la zona. Gyles ha assenyalat que mentrestant les instal·lacions del Club Aeri també podrien acollir alguns equipaments per tal de complementar les visites guiades.

En aquest sentit, Ann Gyles ha destacat la importància d'aquest projecte per tal de revitalitzar l'economia d'aquesta part del Segrià, ja que actualment està pràcticament centrada en l'agricultura. D'aquesta manera ha estimat que quan el projecte estigui en marxa al cent per cent, es crearan com a mínim uns cinc llocs de treball, a banda de l'increment del flux de visitants a la zona que generaran beneficis econòmics als comerços locals.

El responsable de Cat Patrimoni, Pere Tardà, ha destacat que el d'Alfés és un dels primers aeròdroms que s'habiliten com a tal durant la Guerra Civil a Catalunya. Les primeres notícies que se'n tenen són de l'any 1936 i es calcula que va funcionar com a aeròdrom militar dels republicans fins a l'any 1938, quan van arribar les forces nacionals a Lleida. Tardà ha remarcat que està situat en un lloc estratègic, entre Aragó i Catalunya, i ha destacat que des d'Alfés es van bombardejar ciutats tant importants com Saragossa.

Per la seva part, el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, ha comentat que estan convençuts que a Alfés hi ha els elements històrics per garantir un centre d'interpretació sobre el paper de l'aviació militar a la Guerra Civil. En aquest sentit, Pueyo ha assenyalat que el de la Guerra Civil és un 'àmbit creixent', no només pel que fa a la preservació de la memòria històrica sinó també pel que fa al turisme cultural.

Cat Patrimoni considera que les restes de l'aeròdrom d'Alfés s'han conservat intactes, tant patrimonialment, com paisatgísticament, com d'ús, ja que actualment el camp d'aviació encara acull avions i avionetes i és la seu del Club de Vol de Lleida. Els espais del centre d'interpretació es dividiran en quatre àmbits. El primer serà l'hangar històric, on es rebran als visitants i hi haurà una sala expositiva d'avions de l'època així com una sala de tallers.

Seguidament, el visitant farà la ruta pels espais històrics de l'aeròdrom, on podrà veure, entre d'altres, el polvorí i el moll de càrrega i descàrrega, la primera defensa antiaèria amb el seu sistema de trinxeres, les pistes d'envolament i aterratge, un dipòsit de carburant de l'any 1937, un espai on s'amagaven els avions, els barracons de les tropes, els refugis antiaeris al peu dels barracons, i les trinxeres franquistes i els refugis.

Paral·lelament, la ruta ha de fer conèixer i respectar un espai de gran valor, la timoneda, i per extensió les zones estepàries de les terres seques de Lleida, espais molt poc coneguts i per tant poc valorats paisatgísticament. Des de l'ajuntament ja s'ha entrat en converses amb el Departament de Medi Ambient per tal de coordinar-ho tot plegat.

El tercer espai d'aquest projecte serà la proposta d'una ruta pel municipi d'Alfés on es donarà a conèixer diferents elements del nucli urbà com són el faro, les trinxeres del tossal, l'edifici de l'Hospital de Sang, i l'Església Parroquial amb l'absis ametrallat per l'explosió d'una bomba, entre d'altres.

Per últim, hi haurà una ruta que partint de l'hangar del memorial, portarà al visitant a conèixer directament els bombardejos que es van produir durant el mes de març de 1938 sobre la ciutat de Lleida.

El pressupost del projecte supera els 200.000 euros i es preveu finançar amb diners del Departament d'Interior així com amb els fons europeus Feder. D'altra banda, el municipi també preveu presentar el projecte a totes les convocatòries d'ajuts possibles per tal d'augmentar el finançament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.