Successos

Els Mossos fan controls diaris a les ferralleries del Camp i l'Ebre

La propietària d'una empresa de Perafort que recupera ferralla es queixa dels que compren material robat, ja que això fomenta que tingui valor al mercat negre

Les fan les unitat de medi ambient i l'administrativa

“No ens poden posar tots en el mateix sac”. Conscient de l'alarma social que s'ha aixecat al voltant de l'allau de robatoris de coure, la propietària de la ferralleria Hierros Altadill de Perafort, Natàlia Altadill, critica les companyies que compren peces de procedència il·lícita: “Això perjudica tant la imatge del sector com la d'empreses que, com la nostra, són legals”. I és que, en el marc d'aquesta polèmica cíclica, les ferralleries s'han situat en el punt de mira perquè també són una de les destinacions finals del circuit dels lladres, els quals s'hi adrecen per intentar vendre el material sostret. Com que l'escenari d'aquest negoci queda bastant acotat, els agents de la unitat regional de medi ambient dels Mossos d'Esquadra i els de la unitat administrativa inspeccionen, cada dia, diverses indústries del ram. Durant el control que la policia va efectuar la setmana passada a l'empresa d'Altadill, un agent va explicar que, sense comptar les de titularitat municipal, al Camp n'hi ha mig centenar: “Cada dia, en revisem un parell o tres; mirem si compleixen la normativa, si tenen els papers en regla i que els residus especials estiguin en llocs adequats i classificats de manera correcta”. “Si observem alguna cosa sospitosa, avisem la unitat d'investigació”, hi va afegir. “Les empreses grans, com ara Hierros Altadill, ho solen tenir tot bé, i com que els delinqüents saben que els seus propietaris no compren material dubtós, ni s'hi dirigeixen”, va concloure.

Demanar la factura

Natàlia Altadill forma part de la tercera generació d'una família que es dedica des de fa més de dues dècades al desballestament i al comerç a l'engròs de ferralla i metalls. Els pares regenten una altra companyia de les mateixes característiques situada a la carretera N-420, al terme de Gandesa. “Comprem tant a particulars com a empreses, de les quals ens interessa els residus metàl·lics que generen”, diu. “Quan ens porten material, el revisem, el pesem i el paguem; quan un particular ens du un volum molt gran, li demanen la factura per comprovar-ne la procedència”, explica. Un dels clients habituals és un veí de Reus que hi va “cada dia” per vendre-hi “ferro, acer inoxidable i coure”. Segons Altadill, l'empresa també compra a “botigues, tallers i magatzems”, als quals es demana sempre que facin un aval. “A més, tinc un permís especial per transportar residus”, hi afegeix. D'altra banda, comprèn que la presència dels Mossos sigui molt freqüent, perquè vetllen per resoldre el problema, i inspeccionen els cotxes i els camions que arriben. “Ara fa dues setmanes, van venir quatre dels cinc dies feiners de la setmana, i, a la ferralleria de Gandesa, hi tenim vigilància de la policia pràcticament les vint-i-quatre hores”, indica.

LA XIFRA

50
és el nombre de ferralleries
que hi ha al Camp de Tarragona, sense comptar les de titularitat municipal

LA FRASE

Els empresaris que detectin material robat, el que han de fer és treure-se'l del damunt
Natàlia Altadill
propietària de hierros altadill de perafort


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.