Societat

Productors de préssec d’Ordal, “farts” de les destrosses dels senglars

Els pagesos esperen recollir 500.000 quilos de fruits, que són un xic més petits, però de “molta qualitat”

Els productors del préssec d’Ordal (Alt Penedès) estan “avorrits” i “farts” de les destrosses que els provoquen els senglars, que ara fins i tot es mengen els fruits verds. Dos d’ells han decidit plegar, un ho ha fet aquest any i l’altre ho farà el que ve. El president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, ha denunciat que els “destrossen” els arbres, que tenen molta feina en tancar amb filats elèctrics els camps i que les administracions no donen prou permisos per fer batudes. Els pagesos esperen recollir aquesta temporada 500.000 quilos de fruits. A causa de la calor, els préssecs poden ser un xic més petits però de “molta qualitat”. Aquest cap de setmana ha obert el mercat del préssec de Sant Pau d’Ordal.

Ràfols ha reconegut que els productors estan una “mica espantats” per les previsions de sequera que hi ha els pròxims mesos. “Potser tindrem feina a què tirin endavant”, ha explicat tot afegint que no descarta que calgui fer una mica de “reg de suport”. Amb tot, ha subratllat que “la qualitat és excel·lent” perquè quan hi ha poca aigua “serà molt bo”. “La mida ja veurem”, ha afegit tot detallant que la majoria de consumidors de Catalunya “vol préssec gran”.

El president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal ha contat que el problema que tenen els pagesos de la zona amb els porcs senglars “és gros”. “Hi ha molta pressió dels porcs sobre els camps de presseguer”, ha assegurat tot recordant que abans només calia tancar els camps de les varietats més madures. “Ara ho hem de ballar tot, de verd en verd es mengen el préssec, no sé què hi troben”, ha lamentat tot subratllant que trenquen els arbres petits i les branques dels grans. La situació s’agreuja encara més als camps pròxims a la muntanya.

Comença la temporada de préssecs

Aquest cap de setmana ha obert el mercat del préssec d’Ordal, cosa que ha donat el tret de sortida a la temporada. Aquest diumenge només han obert parada tres dels set productors que durant els caps de setmana d’estiu venen fruita a la plaça de Subirats perquè molts fruits encara són verds.

Clara Esteve és una paradista del mercat i ha explicat que enguany potser tindran una collita amb “menys quantitat perquè la floració va ser un pèl més llarga per les baixes temperatures que es van registrar durant el març”. “Així i tot, la pluja d’aquests últims dies ha anat bé de cara a les varietats que s’han de collir al juny”, ha remarcat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO

La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos

GIRONA

Augment de les franges de protecció d’incendis i del pressupost a Sant Cugat

Sant cugat del Vallès

La Societat Cercle Calongí celebra el seu centenari

CALONGE i ST. ANTONI

La sequera afecta 66.500 hectàrees de boscos, el doble que les del 2022

BRUNYOLA
enogastronomia

Els millors vermuts semidolç i semisec del món són de Lleida

Lleida

Girona fa un pas més per eliminar la simbologia franquista de la via pública

GIRONA
societat

El Fons Català de Cooperació explora vies de finançament europeu al Senegal

Barcelona

Els Mossos van suspendre un any un agent per col·laborar amb Vox

GIRONA