Societat

Societat

El guardià del malt d’ordi

En Tomàs Ramo és el director de la malteria que Damm té a Bell-lloc d’Urgell (Lleida), on treballa des de fa quatre dècades

En Tomàs Ramo i La Moravia –la malteria que Damm té a Bell-lloc d’Urgell (Lleida)– tenen vides paral·leles. L’any 1982, quan aquesta planta situada en un enclavament central en la producció d’ordi a Catalunya només feia cinc anys que funcionava, el Tomàs hi arribava com a tècnic de producció. Tenia trenta anys, i avui, quatre dècades després i a les portes de jubilar-se, n’és “feliç” al capdavant. Enginyer agrònom de professió i fill d’agricultors, la seva vida ha estat sempre envoltada d’ordi, el que ell considera “tot un luxe”: “Aquí treballem amb éssers vius, granets que germinen com si estiguessin al mig del camp”.

Setmana rere setmana, el Tomàs i el seu equip supervisen un procés delicat que comença posant en remull el gra d’ordi i sotmetent-lo a una temperatura determinada per aconseguir que comenci a germinar. És en aquest punt on l’ordi es transforma en malt d’ordi, el segon ingredient emprat en l’elaboració cervesera –després de l’aigua–. Cal tenir en compte que, per llei, perquè una beguda sigui considerada cervesa, ha d’emprar, com a mínim, un 50% de malt d’ordi en la seva elaboració. Un cop germinat, s’eliminarà la humitat del gra i es torrarà: “L’assecament i la torrefacció conferiran al malt d’ordi color, sabor i aroma, que marcaran el caràcter de la cervesa”, explica en Tomàs.

L’activitat a La Moravia no s’atura mai. Són vint-i-quatre hores els 365 dies de l’any, per poder abastir Damm de la malta amb la qual elaborarà les seves cerveses. Damm és una de les poques cerveseres que té malteria pròpia, la qual cosa li permet tenir un control minuciós en el procés d’elaboració. “Treballem braç a braç amb agricultors locals per aconseguir les millors varietats d’ordi, amb les quals elaborem les nostres cerveses”, indica el director de La Moravia.

Si l’ordi arriba directe del camp en camions a la planta, una setmana després surt convertit en malta en direcció a les instal·lacions de Damm a el Prat de Llobregat, des d’on elabora les cerveses que es consumiran arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses