Societat

"Ningú ha demanat malmetre el paisatge"

"Ens fa por que facin un nyap". La desconfiança plana sobre una bona part dels veïns de Santa Eulàlia (Vallès Oriental). L'Ajuntament ha anunciat la construcció d'una planta de compostatge que ha de donar servei al poble, i les reaccions no s'han fet esperar. "Ens preocupen les conseqüències d'una infraestructura com aquesta", assegura Víctor Sala, un dels membres de la plataforma en contra de la planta. Des que van tenir constància de les intencions de construir aquesta infraestructura, trenta veïns de Santa Eulàlia van començar a recollir firmes en contra. A mitjans de febrer ja en van entregar 269 i ara asseguren que en tenen unes 300 més. "Hi ha almenys 15 pous d'aigua de boca molt propers", explica en Víctor, que afegeix que "la ubicació prevista és un bosc consolidat, que haurà de ser eliminat per albergar la planta". Un entorn verge i natural que es convertiria, segons en Víctor, "en una fàbrica de pudors i soroll". Però el que més els preocupa és la possible contaminació per lixiviats -residus líquids- de l'aigua que va a parar a les llars del poble.

Vuit quilòmetres separen Santa Eulàlia de Granollers, i en Joan, portaveu de la plataforma i pagès de tota la vida, assegura que no aconsegueix entendre els motius del govern municipal per acollir la planta. "Està previst que entri en funcionament la planta comarcal de compostatge de Granollers. Llavors, per què n'han de fer una altra aquí?", es pregunta. "Al final haurem de recórrer a la Unió Europea per salvar el poble", diu seriosament. "La Generalitat hauria de venir a veure el terreny i evitar que facin aquesta desgràcia", demana en Joan, que denuncia que "l'Ajuntament amaga el cap sota l'ala".
D'aquí uns quinze dies la plataforma té previst reunir-se amb els representants municipals per fer-los arribar les seves queixes, que se sumarien a les gairebé 600 firmes previstes. La plataforma assegura que no s'aturarà en les seves reivindicacions i farà tot el possible per evitar la construcció d'aquesta planta. "No estem instal·lats en la cultura del no", assegura Víctor Sala, però "hem de defensar Santa Eulàlia".

"Benefici per al poble"
El regidor d'Obres, Activitats i Habitatge de Santa Eulàlia, Santi Martí, assegura que no tenen cap motiu per tirar enrere la construcció de la planta. Esperen tenir tots els permisos d'obres perquè es pugui començar a construir a finals d'any. "Amb la planta de compostatge tanquem el cicle de residus orgànics al poble", explica el regidor. Segons l'Ajuntament, si no es fes la planta, s'hauria d'apujar 30 euros el rebut de recollida d'escombraries.

Pel que fa a la planta de Granollers, el govern municipal afirma que és un equipament "amb característiques diferents". Asseguren que tampoc hi ha cap perill de contaminació per lixiviats, que "no han de sortir de la planta". Santi Martí afirma que la planta seguirà un "sistema de descomposició natural" que no suposa cap tipus de risc.

Aquesta informació ha sigut elaborada gràcies a la carta de Joan Rodés i Víctor Sala, veïns de Santa Eulàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar amb bigues de ferro per garantir-ne la seguretat

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona