Societat

Ramaders reclamen una “millor gestió” dels ossos al Pirineu

Denuncien la proximitat dels animals als pobles i entitats conservacionistes lamenten “l’alarmisme i demagògia”

Els ramaders han detectat una “presència inusual” d’ossos a pocs metres dels pobles a la vall Ferrera, al Pallars, i una setantena han sortit al carrer per demanar a l’administració una “millor gestió” d’aquests animals al Pirineu. Els ramaders consideren que la gestió que s’està fent és “nefasta” i denuncien que els animals que s’han vist “no mostren cap temor” davant de la presència humana i s’acosten “temeràriament” als pobles com Alins i Àreu.

La protesta ha estat convocada per Unió de Pagesos, sindicat que demana saber quin és el nombre màxim d’ossos que es calcula que hi pot haver al Pirineu tenint en compte la població i les activitats que s’hi desenvolupen, i que l’administració n’assumeixi les conseqüències. Unió de Pagesos ha convocat avui una tractorada a Llavorsí i demà Asaja i l’Associació de Ramaders del Pallars n’han convocat una altra a Sort, ja que consideren que l’activitat del sector és incompatible amb la presència de l’ós.

L’entitat ecologista Depana i la Fundació Oso Pardo han lamentat l’“alarmisme” i la “demagògia” de les entitats agràries i ramaderes que han convocat protestes. Asseguren que la presència de l’ós al Pirineu és normal durant la primavera, època de zel d’aquests animals i d’emancipació dels joves. Al seu entendre, el vídeo que s’ha pogut veure aquests dies d’un albirament a Vallferrera és d’“un ós jove i inexpert, separat recentment de la seva mare i que només mostra curiositat pels veïns, sense que es detecti cap mostra d’agressivitat”.

Les dues associacions han retret “l’actitud demagògica” d’Unió de Pagesos i d’una part del sector ramader, que “reflecteix la manca d’interès per millorar la convivència entre les espècies i els habitants del Pirineu” i que contrasta amb la de les administracions públiques i entitats conservacionistes, que “treballem des de fa anys per a la coexistència i per minimitzar els possibles danys”.

Segons han explicat, els atacs d’óssos al bestiar al Pirineu català es van reduir dràsticament després de l’adopció de mesures preventives de protecció dels animals i es mantenen estables, amb 15 animals morts l’any passat, malgrat que el nombre d’óssos ha crescut. La principal d’aquestes mesures preventives és la reagrupació dels ramats que pasturen al Pirineu durant l’estiu, de manera que durant el dia són vigilats per pastors contractats per la Generalitat i a la nit es protegeixen en tancats electrificats protegits per gossos.

Segons les dades de Depana i la Fundació Oso Pardo, el 2022 només va morir per atacs d’óssos el 0,16% del bestiar d’aquests ramats, i el 2023 es van comptar 19 atacs d’óssos a ruscs, 14 atacs a bestiar oví i cabrum i un atac a una cria. Depana assegura que la desaparició de la ramaderia extensiva de muntanya és un fet “amb ós o sense” i respon a qüestions com la manca de renovació generacional i altres problemes estructurals del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.