Societat

MEMÒRIA HISTÒRICA

Malgrat de Mar reivindica el llegat brigadista recordant el vaixell ‘Ciutat de Barcelona’

Avui fa 87 anys que davant de la costa de Malgrat de Mar el vaixell Ciutat de Barcelona va ser torpedinat per un submarí italià, que el va enfonsar. Hi viatjaven uns 300 brigadistes de diferents nacionalitats i n’hi van morir una cinquantena. Només es van poder recuperar vuit cossos, que van ser enterrats al cementiri local sense cap placa commemorativa. Els veïns del municipi maresmenc van participar activament en el rescat dels soldats. Aquell episodi, oblidat durant molt de temps, es va recuperar el 2012 amb la commemoració de 75è aniversari. Deu anys després, el record va prendre forma com a commemoració oficial amb la presència de familiars d’aquells soldats, la inauguració d’un monument i la presentació del llibre Les aigües de l’oblit, de la historiadora malgratenca Sònia Garangou. Així va néixer el Solidarity Park , un projecte impulsat per l’artista anglès Rob MacDonald, autor del monument i la mateixa Garangou, i amb el suport de l’arxiu municipal per mantenir viva la memòria, no tan sols dels fets ocorreguts al municipi, sinó de l’empremta deixada per uns joves que marxaven de casa seva per defensar amb les armes i en un país estranger els valors republicans. “La idea d’aquest any era fer un acte modest i d’un sol dia, però la participació i l’embranzida de les diferents entitats que hi col·laboren ens han farcit un programa de tres dies”, explica Sònia Garangou.

El festival, segons remarca la historiadora, es divideix en tres branques. La primera és l’educació, en què es treballa un dossier didàctic amb els instituts. “Els alumnes també participen en el concurs per dissenyar les imatges que s’integraran en els ulls de bou en blanc que encara queden per omplir en el monument i que posteriorment esculpirà MacDonald”, explica Garangou, que destaca que la peça “és molt més que un bloc de pedra que commemora un episodi de la Guerra Civil, sinó que és un espai de col·laboració per no oblidar”. La segona branca del Solidarity Park se centra en l’art com a mitjà de transmissió d’aquesta memòria històrica. La presència de grups corals o de música, una taula rodona d’artistes que debatran sobre com també des de l’art es pot lluitar contra el feixisme, una mostra fotogràfica sobre els espais de memòria d’arreu del món, un documental d’uns joves cineastes gal·lesos que visitaran els camps de batalla on van lluitar els seus familiars i el mural de grans dimensions que l’artista Roc Blackblock fa en record del Ciutat de Barcelona davant de l’estació de tren són algunes de les propostes. En tercer lloc, també hi haurà espai per a les xerrades i la presentació del contingut històric. En aquesta ocasió es presentarà el llibre Hablamos diferentes idiomas, pero una misma lengua, amb la presència dels autors, Ramón Naya i Lourdes Prades, i l’escriptor Gonzalo Berger parlarà de la seva obra Les combatents amb l’historiador Alfonso López Borgoñoz (Amical Brigades Internacionals de Catalunya), i la mateixa Sònia Garangou, sobre la situació de les dones en els fronts durant la Guerra Civil. Una última presentació tancarà aquest apartat amb el llibre per a nens i adolescents de Joe Solo i il·lustrat per Kevin Pearson No passaran!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.