Societat

la CRÒNICA

La sardina, la gran oblidada

El Tarragona Dtapes arrenca divendres amb 57 bars i 200.000 racions

Potser no serà objecte d'estudi, però sí que serà recordada com una pel·lícula simpàtica, emotiva, a vegades dura, i que va servir per fer un extracte amè de com els nord-americans han forjat la seva història. Em refereixo a Forrest Gump, el film que narra les peripècies d'un xicot d'Illinois que no hi era del tot, però que va captivar milions d'espectadors. En un dels múltiples passatges, Forrest fa amistat amb Bubba, un fornit negre del sud obsessionat a fer negoci amb les gambes. De fet, durant un minut de la cinta tan sols es parla de receptes fetes i cuinades amb aquest marisc, i Robert Zemeckis, el director, intercala imatges que exemplifiquen que la passió que sent el jove Bubba per les gambes li ve dels seus avantpassats. De receptes múltiples d'un mateix aliment també en va parlar ahir el xef Sergi Arola en l'estrena interna del Tarragona Dtapes, la ruta gastronòmica per Tarragona, Vila-seca i Torredembarra que enguany arribarà a la tercera edició. Arola va escollir la sardina per enaltir-la, per reivindicar-la i per demostrar que un dels peixos més barats i més comuns que neden pel Mediterrani pot acabar fent embadalir el client i pot convertir un simple aliment en caprici dels déus. Tot i que no va arribar a cuinar en directe, com sí que va fer l'any passat el xef Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, Arola va invertir més el temps a muntar els plats, atesa la insuficient infraestructura de l'Auditori de Vila-seca per celebrar-hi esdeveniments gastronòmics. Per començar, una crema de sardines marinades, amb raves, créixens i gelat de pa torrat. Després, sardina a l'estil tàrtar, amb gelat de tomàquet, escuma de mar i brou concentrat d'espines i de ventresca. Malgrat que animés els restauradors presents que l'interrompessin per esvair qualsevol dubte que sorgís, tan sols una qüestió sobre la textura de l'ou ferrat va fer que el públic interactués amb el xef que triomfa a Madrid. Ho va fer per introduir una de les creacions més aplaudides: sardines amb ous ferrats. Això sí, l'ou, del qual tan sols s'aprofita el rovell, no es veu perquè queda amagat en una empanadilla. Tot això acompanyat d'una selecció acurada de bolets, crema de Burgos i una suau picada de ceba. Abans, també va mostrar la manera més sofisticada de preparar un pa amb tomàquet amb sardines, barrejat amb ous d'arengada i un pensament de pa torrat. Per cert, Arola va admetre que no treballava amb el nitrogen líquid “perquè no paga la pena”, i que quan era deixeble de Ferran Adrià, a El Bulli, va “flipar” amb l'escuma de mar creada pel geni de cala Montjoi. La realitat, però, és que la ruta gastronòmica arrencarà avui, amb el Tapa Nuit, on set establiments serviran un gintònic i còctels de lliure creació al preu de 3,5 euros, com a novetat principal. El Tapòdrom es pot adquirir per 1,5 euros, i s'entrarà en el sorteig de nombrosos premis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet