Societat

Un generador d’oportunitats laborals

Es presenta La Garbera, de Llinars, una associació d’autoocupació encarat a l’horta ecològica

“Salut i verdures”, va dir Josep Maria Bollo en la presentació de l’associació d’autoocupació i de producció col·lectiva d’horta ecològica La Garbera, de Llinars, que es va fer dissabte passat a la finca de Can Codina.

Daniel Stef, president de l’associació, explica que “el problema més greu no és la producció, és la distribució dels productes. Queden molts excedents sense vendre”. La producció es reparteix a botigues de Llinars i Sant Celoni i a particulars que van a la finca a comprar, però encara queden excedents. Stef afirma que “hi ha problemes de cultura ecològica” i que el “treball és molt dur”.
La Garbera està formada per 11 persones que han passat pels cursos d’agricultura ecològica que fa la cooperativa Tarpuna a l’hort social que té a Can Codina. Josep Maria Vallès, de Tarpuna, diu que “s’ha cedit la part productiva de la finca perquè l’associació faci la gestió de la producció”. L’associació és oberta i amb una participació flexible amb més o menys implicació en diferents tasques. Un mínim de sis hores a la setmana donen dret a una parcel·la d’autoconsum i part de la collita.

Els ingressos de l’associació provenen de la venda de verdures “i van en part a les despeses de l’associació, i després si hi ha més ingressos es repartirien entre els membres”. “En una cooperativa ningú té sous, de vegades a final d’any hi guanyes i altres hi has de posar diners”, afegeix Vallès. Tarpuna, amb més de tres anys a Can Codina, va posar sobre la taula el canvi de gestió passant la producció a La Garbera. “Tarpuna dóna suport econòmic”, diu Vallès. “Amb el canvi d’organització, s’ha baixat a un terç de la producció del 2014, però esperem que en un parell d’anys es pugui tornar a tenir la producció del 2014”, apunta Vallès.

Laura Tura, de l’associació, que va començar el 2012 en els cursos de formació de Tarpuna, diu que s’ha passat d’unes vint persones. “Totes veníem de l’atur i moltes no havíem fet mai de pagesos”. Tura afirma que el seu pas per Tarpuna “va ser enriquidor”, però que no es veia de pagesa. Ara fa melmelades amb els excedents de producció. Xevi Canal explica que “trobar gent disposada a treballar al camp és el més problemàtic”, i reivindica La Garbera com “un centre d’autoocupació però també de recuperació de la cultura agrícola”. Toni Figueroa, un dels que més coneix el treball de l’agricultura après amb els seus avis a Sevilla, demana “més implicació” i suport als membres de l’associació per “fer d’això un paradís”. “És una font d’oportunitats, el projecte era per a això, per generar oportunitats”, diu Antonio Pérez. De les persones que han passat per Tarpuna, 11 han format La Garbera, un parell ha trobat feina i tres més fan de pagesos pel seu compte.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Reobren els punts de vacunació massiva de la Catalunya Central

Manresa

El govern espanyol amplia les restriccions de vols procedents dels països del con sud d’Àfrica

MADRID

Justo Molinero, Francisco Ibáñez, Mònica Terribas i Els Pets reben la Creu de Sant Jordi

BARCELONA

Un miler d’interins es manifesten a Barcelona per reclamar un procés d’estabilització que no passi per oposicions

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda assolellada

Barcelona

El Govern demana “paciència” i fa una “crida a la calma” davant la variant òmicron

Barcelona

El Suprem avala l’ús del passaport Covid al País Basc

Madrid

El 17% dels joves va patir símptomes de depressió durant el confinament de la Covid-19

Barcelona

Els indicadors empitjoren mentre es registren prop de 2.300 casos nous

Barcelona