Serveis

serveis

Rehabiliten com a hotel la casa de Sant Josep de Núria, que utilitza la geotèrmia

Ara queda habilitar un auditori, una sala d'exposicions i un autoservei de menjar per enllestir la reforma de tot el complex

Ha costat 6,7 milions

La casa de Sant Josep de la Vall de Núria s'ha rehabilitat i s'hi han habilitat deu apartaments dúplex i deu habitacions d'hotel, amb un sistema constructiu i un d'eficiència energètica que li han valgut els prestigiosos premis Geenbuilding de la Unió Europea i European Steel Design Awards. El primer s'ha rebut per l'aposta que s'ha fet per la geotèrmia, és a dir, per fer funcionar l'aigua calenta sanitària i la calefacció aprofitant la calor solar que s'emmagatzema al subsòl. El segon ha estat pel trasllat, peça per peça, de la nova estructura metàl·lica –a Núria només s'hi puja a peu o amb cremallera– i pel seu muntatge començant per la coberta i acoblant les peces amb cargols d'alta resistència.

La casa de Sant Josep és el primer gran edifici que hi ha a l'accés a Vall de Núria des de l'estació del cremallera. Les obres van començar el 2007 –el projecte és del 2002– i han costat 6,7 milions d'euros, sufragats pel govern català a través de Ferrocarrils de la Generalitat. L'interior del nou edifici té una imatge moderna i d'elegància que no té res a veure amb l'estètica de l'hostatgeria. Aquest aspecte contrasta, però, amb l'exterior, on la rehabilitació ha tingut com a objectiu preservar el patrimoni i la fesomia històrica del complex de Núria. Amb aquesta reforma, Vall de Núria completa gairebé la rehabilitació de tot el complex. En un futur, a la casa de Sant Josep hi haurà un auditori, una àrea d'interpretació i exposicions, un bar i una zona de pícnic.

La reforma la va inaugurar el conseller de Territori, Lluís Recoder, i la va beneir l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.

Escalfor a més de 90 metres sota terra

El sistema de calefacció de la casa de Sant Josep, que li ha valgut el premi europeu, funciona amb 36 perforacions a 90 metres de profunditat i amb la instal·lació de bombes geotèrmiques. Aquest tipus d'energia funciona de nit i de dia, de manera constant i independent a les condicions meteorològiques exteriors –Núria està a 2.000 metres– i implica una menor emissió de CO2 respecte a les altres energies i un estalvi de fins al 70% respecte a l'ús del gasoil. Les característiques del terreny del santuari són molt favorables per a la seva extracció. Dóna un rendiment mitjà anual molt elevat, un 380%, per 1kW elèctric que es gasta se'n generen 3,8 kW tèrmics, amb una amortització de la inversió al cap de quatre o cinc anys. D'altra banda, el procés constructiu utilitzat és molt poc habitual i ha estat imprescindible per a la renovació de l'edifici. El premi European Steel Design Awards li ha estat concedit conjuntament amb d'altres grans construccions internacionals com ara l'estadi de rugbi i futbol Aviva de Dublín, la nova terminal de l'aeroport d'Istanbul i el circuit de fórmula 1 d'Abu Dhabi als Emirats Àrabs Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.