cultura

La UV incideix en la memòria històrica amb una exposició sobre els espais de la repressió franquista

La mostra recull prop de 70 fotografies de l'artista i professora Ana Teresa Ortega de llocs com el convent de la Mercé de Borriana, Sant Miquel dels Reis o la plaça de bous de València

El Centre Cultural La Nau de València acollirà fins al 7 de novembre l'exposició Cartografies silenciades. Espais de repressió franquista, la qual pretén donar visibilitat als espais més emblemàtics de la repressió franquista: camps de concentració, colònies penitenciàries militaritzades i espais on hi va haver afusellaments massius durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra.

Espais com la plaça de bous de València, que durant uns mesos va ser habilitada com a camp de classificació de presoners, i el convent de Santa Clara de la mateixa ciutat o la biblioteca de Sant Miquel dels Reis, que van ser camps de concentració. O com el convent de la Mercé de Borriana, que va ser fins al 1942 la segona presó més important de Castelló, i el camp de concentració d'Albatera (Alacant), que va ser un dels més durs que hi va haver al final de la Guerra Civil.

Aquests i molts altres llocs han sigut fotografiats per l'artista i professora Ana Teresa Ortega que ha remarcat que es tracta d'espais silenciats, de fet no hi queden pràcticament vestigis del que van ser. “Molts han desaparegut i no solen haver-hi plaques que en facen memòria”, ha declarat en la presentació de la mostra aquest matí.

Junt amb les seues fotografies que posen en relació passat i present, l'exposició exhibeix també documentació interessant d'arxius militars, entre els quals destaca el material prestat per l'Arxiu General Militar d'Àvila sobre les normes i els regalaments dels camps de concentració franquistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
Salt

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell