Músics d'arreu, units per convertir el català en llengua comuna

«Detotarrel» s'estrena a Barcelona

En aquesta diada, la música en català no haurà tingut un festival al Palau Sant Jordi, però sí l'estrena d'un espectacle que, amb els Nour de Yacine Belahcene Benet (músic de pare algerià i mare catalana) com a fil conductor, va tenir músics de procedències diferents reclamant fer del català una llengua comuna. Detotarrel va coronar tota una jornada d'actes organitzats per la Plataforma per la Llengua i una vintena de col·lectius de nouvinguts a la plaça Universitat: tallers de cal·ligrafia àrab, xinesa i urdú, una exposició des de la qual es constatava que «l'hàbit de canviar de llengua amb les persones d'origen estranger, tot i ser molt comú entre els catalanoparlants, és força excepcional en altres comunitats equiparables» i la lectura d'un manifest apadrinat per l'escriptora osonenca d'origen marroquí Najat El Hachmi.

En el concert es va veure rimar en català integrants d'Unidos por el Flow (el resultat d'una iniciativa del Casal de Joves de Roquetes compartida per Latin Kings i Ñetas) i l'algerià Rabah Donquishoot, però també va permetre gaudir de moments difícils de concebre fora d'un muntatge com aquest, com ara Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) cantant en àrab o Gerard Quintana flirtejant amb ritmes propis del hip-hop. L'espectacle, contemplat per bona part dels representants dels col·lectius llatinoamericans, pakistanesos i magribins que l'impulsaven conjuntament amb la plataforma, va tenir també entre els participants Beth, Atac (un grup de la Costa d'Ivori amb residència a Catalunya) i Nikol Kollars (cantant del grup multicultural del Raval 08001).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.