Un 56% dels immigrats que assessora AMIC-UGT no treballen o estan a l'atur

La crisi agreuja la situació d'aquest col·lectiu, que cada vegada ocupa llocs de treball més precaris

Una de les principals conseqüències de la pèrdua del lloc de treball és l'anomenada situació d'irregularitat sobrevinguda, que els dificulta la renovació de l'autorització de residència. Jordi Gené, coordinador d'Amic a Tarragona, explica que la pèrdua del lloc de treball els retorna a la condició d'irregularitat. És a partir d'aquesta trava que la majoria opten per iniciar la tramitació d'arrelament. Gené comenta en aquest sentit que els dos temes principals de les consultes aquest 2009 s'han centrat en els tràmits de renovació de permís i d'autorització d'estada i sobre l'arrelament, en persones que procedeixen d'aquests estats d'irregularitat sobrevinguda.

El context econòmic actual i la davallada de les ofertes de treball es tradueixen en xifres que revelen que més del 40% del col·lectiu no té permís de residència ni de treball, la qual cosa els fa «pràcticament impossible complir els requisits per obtenir les autoritzacions». Jordi Gené afegeix que, en alguns casos, les persones que han assessorat han estat víctimes d'una explotació implícita, arran «dels compromisos verbals que els expressen les persones que els contracten, de donar-los d'alta a la seguretat social passats tres anys de tenir-los vinculats laboralment», cosa que, finalment, no s'acaba produint. Aquesta situació repercuteix en el 13% de les persones assessorades.

Habitatge i idioma

Les dades estadístiques d'Amic van més enllà de la situació laboral de les persones ateses. En destaca que la majoria dels que s'adrecen al servei fa entre tres i deu anys que resideixen a l'Estat, període que coincideix amb l'expansió del mercat laboral. La majoria estan empadronats i viuen en pisos de lloguer (74,6%), tant si és amb la família com si ho fan sols o compartint l'habitatge. Els pisos de propietat corresponen, en majoria, als nuclis familiars, tot i que només suposen un 14% del total.

El desconeixement del català es fa més evident a les comunitats més urbanes, on es generen menys necessitats de relació amb la resta de la població. La relació en aquest sentit a les tres oficines de l'Amic pel que fa a les persones que no entenen el català és la següent: Tarragona (25%), Reus (57%) i Tortosa (6%).

Del total de les persones que es van adreçar a Amic el 2009, 673 van ser homes i 461, dones. En total es van atendre 2.586 consultes i es van tramitar 2.820 serveis. El 49,3% de les persones ateses estan a la franja d'edat entre els 26 i els 40 anys. El percentatge que puja fins al 75,3%, entre els 26 i els 64 anys. En relació amb el país d'origen, a les Terres de l'Ebre predominen les persones arribades dels antics països de l'Est, i al Camp procedeixen majoritàriament de sud-americana i el magrib.

LES DADES D'AMIC

Persones ateses
1.134
Consultes
2.586
Serveis
2.820
Segons situació
Sense autorització: 473
Permís de residència per circumstàncies excepcionals: 22
Permís de residència i treball: 447
Permís de residència per reagrupament familiar: 78
Règim comunitari: 47
DNI: 42
Familiar de comunitari: 16
Altres: 9
Segons situació laboral
Treballa amb contracte: 274
No treballa (sense autorització): 377
Desocupat: 267
Treballa sense contracte: 151
Menor, pensionista o estudiant: 41
Autònom: 21
Altres: 3
Segons nivell d'estudis
Sense estudis o inacabats: 81
Estudis bàsics: 319
Estudis mitjans: 455
Professionals tècnics: 156
Universitaris: 123
Coneixement del català
No l'entén: 296
Bàsic: 512
Mitjà: 259
Alt: 67
Empadronats
Sí: 1.119
No: 15
Temps d'estada a Catalunya
Fins a 6 mesos: 5
Entre 6 mesos i un any: 20
D'1 a 3 anys: 187
De 3 a 5 anys: 349
De 5 a 10 anys: 371
10 anys o més: 202
Segon Procedència
Comunitaris: 53
No comunitaris: 1.081 Dades de la memòria del 2009 a les oficines d'AMIC a Tarragona, Reus i Tortosa

Associació d'ajuda a persones immigrades

L'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants de Catalunya (AMIC) és una associació sense ànim de lucre que desenvolupa iniciatives, projectes, serveis i activitats, buscant la integració sociolaboral de la població immigrada, sobretot de les persones extracomunitàries. Una de les principals actuacions consisteix a «posar a punt la documentació per tramitar la regularització», segons explica Jordi Gené. Des d'AMIC se'ls emplena, revisa i compila, la documentació necessària i es demana cita a la Subdelegació del Govern, amb l'objectiu de facilitar-los el tràmit.

La funció general consisteix a donar suport i assessorament a les persones que es veuen directament o indirecta afectades per situacions problemàtiques que es vinculen a la immigració amb casos amb funcions que van des de l'organització de xerrades o programes d'inserció laboral fins a la resolució de conflictes que es generen en el dia a dia d'aquestes persones. AMIC té una xarxa de 44 oficines, de les quals tres són a Tarragona, Reus i Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.