Gran angular

Roser Moré

Presidenta de la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme

“Els empresaris estan molt queixosos perquè és complicat fer projectes nous”

S'han d'aprofitar els actius d'aquelles que estan a punt de tancar
L'empresari està patint l'aturada del consum. Estem castigats quant a impostos
Ens hem de regenerar per evitar que les indústries i les empreses caiguin
Anem parlant d'una finestreta i de la llei òmnibus, però la realitat és que no s'avança
Ho tindrem difícil sense nous factors econòmics i una base productiva diversificada

Va ser nomenada presidenta de la Fagem el 2004 i des d'aleshores es manté al capdavant de la patronal, que aquest any celebra els 35 anys. L'entitat representa la realitat multisectorial de la comarca amb una vintena d'entitats associades que engloben prop de 3.000 empreses. Recorda amb orgull com els empresaris es van espavilar a crear Cetemmsa per dotar-se tecnològicament. Ara és el torn de crear indústria i ocupació.

És un moment complicat per representar els empresaris.
L'empresari està patint l'aturada del consum i ho està passant malament. Estem castigats pel que fa a impostos d'una manera exagerada. Hi ha un cert desànim i molts han hagut de tancar l'empresa. La manca de crèdit i els proveïdors que no paguen han fet disparar la mortaldat d'empreses.
Hi ha alguna xifra optimista ara mateix?
La macroeconomia està canviant, la prima de risc es manté a la baixa i la borsa puja. Si això es manté en el temps, hauríem tocat fons i tot apunta a una millora. Són cicles econòmics i en aquest cas n'hem patit molt més les conseqüències.
I pel camí ens haurem quedat sense indústria.
Sí. A la comarca les dues ciutats amb més atur són Mataró i Pineda de Mar, que és on hi ha base industrial. Això però, és fruit de fa molts anys. El tèxtil era molt important i generava un dinamisme que ho feia girar tot. Quan el tèxtil ha deixat de ser tan atractiu ens hem adonat que hi havia un potencial enorme com el mar i la platja que estava adormit.
Però l'atur no para de créixer.
Durant anys es culpabilitzava la indústria de molts mals i no ens adonàvem que era la que donava ocupació. Volíem fer-la fora per qüestions ambientals, i ara què tenim? A Mataró el comerç ja representa un 20% del teixit econòmic. Ho tindrem difícil sense la indústria o nous factors econòmics amb una base productiva diversificada.
I com s'aconsegueix?
S'han de crear empreses capdavanteres i innovadores. Amb el tèxtil tenim gent ho està fent. Tenim una empresa que fa aplicacions de mòbil i tauletes per veure les samarretes en moviment. N'hi ha que fan teixits especials per a la seguretat i protecció laboral. Volem tornar a engegar nexes d'unió amb Cetemmsa per fomentar l'aplicació de la tecnologia al tèxtil o a la nostra vida quotidiana.
Quin paper té el parc tecnològic del Tecnocampus per al sector empresarial?
S'ha de convertir en un pol d'atracció d'empreses i també en un referent per a empresaris estrangers. Un cop construït s'ha encaminat molt a ampliar l'oferta universitària, que ja està bé. Des de la Fagem vam insistir perquè es fessin estudis de com millorar l'eficiència energètica. Aquesta és una despesa molt important per a les empreses.
Muntar una empresa continua sent un maldecap.
Anem parlant de la finestreta única, però pots estar mig any esperant els permisos. No es faciliten les coses i ens omplim la boca amb la llei òmnibus, però no s'avança. Els empresaris estan molt queixosos perquè és complicat tirar endavant projectes nous.
També es reclama una política industrial.
Tindríem un marc per actuar tant petites com mitjanes empreses. Ens hem de regenerar per evitar que les indústries i empreses caiguin. S'ha d'aprofitar els actius d'aquelles que estan a punt de tancar. No es pot deixar perdre el coneixement, els professionals o les cadenes de producció que per un motiu o altre no han funcionat. La gent ha de trobar feina perquè això és un drama. La societat també ha de regenerar-se perquè no pot ser que quan les coses anaven bé hi hagués un 8% d'atur.
La reforma laboral arriba en el pitjor moment?
Arriba tard, quan moltes empreses ja s'han vist abocades a tancar, i sense prou recursos ni mecanismes per fomentar l'ocupació.
I l'atur juvenil es dispara.
Jo sóc de les que encara creuen que el treball dignifica la persona i als joves no els podem oferir ni això. Molts ja marxen a fora sense saber si podran tornar.
La Fagem treballa per fomentar l'ocupació?
Volem donar sortida als polígons on hi ha moltes naus buides i que ara per ara és complicat que s'hi instal·lin petites i mitjanes empreses. La idea és buscar macroprojectes amb una visió més global de comarca. Tenim un Alt Maresme molt turístic, on es podria instal·lar un a oferta com el Parc de les Aus que va tancar fa anys a Vilassar de Mar. S'està parlant amb municipis com Llavaneres, Canet de Mar, Pineda de Mar i amb el Consell Comarcal i la Generalitat.
I què hi diu l'administració?
No ho veu malament. Sabem que és un pla a llarg termini i que pel camí hi ha molts tràmits administratius i canvis d'usos. Si es facilita segur que hi haurà inversors interessats. A Mataró, al polígon de Rocafonda, hi ha més d'un 60% de les empreses que són tèxtils. Amb una visió de treball en xarxa també es pot atraure noves empreses auxiliars del sector.
La Fagem no s'ha definit políticament respecte a la tensa relació entre Espanya i Catalunya.
No, fins ara internament no hi ha hagut aquest debat i no s'ha cregut convenient pronunciar-nos. També és veritat que no estem aïllats del món i que tenim una entitat plural, amb gent que pensa i vota diferent. Si cal fer-ho, ens pronunciarem. Hi ha molta remor i crec que no ens convé enfrontar catalans contra catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.