Economia

La producció de pomes a Girona serà com l'any passat

Es calcula que se'n recolliran 90.000 tones

El sector no preveu que una possible independència de Catalunya els afecti negativament perquè el producte està “molt ben situat” al mercat

Els productors de poma de les comarques gironines preveuen que la collita d'enguany serà similar a la de l'any passat pel que fa a producció. Tot i que encara els falta la meitat de la collita per recollir, preveuen arribar a les 90.000 tones, de les quals 72.000 són certificades com a IGP Poma de Girona. Per motius meteorològics, el calibre de la poma ha resultat més petit, però això permetrà vendre millor el producte a l'estranger i mantenir l'exportació entorn d'un 30%. Com que el mercat interior és el predominant, els productors de Poma de Girona no creuen que una possible independència els afecti negativament perquè asseguren que el producte està “molt ben situat”, i per tant “no els preocupa”.

Segons va explicar el president de Poma de Girona, Venanci Grau, aquest any no van començar gaire bé, amb una primavera poc assolellada en el moment de la pol·linització de la flor, i el juliol va ser massa calorós. Això va fer que la poma creixés menys que altres temporades. El temps agradable d'agost i setembre, però, va millorar els nivells de sucre del producte, així com la coloració, i també va permetre augmentar una mica més el calibre. En resum, el producte resultant serà “més exportable” i “de qualitat”. També ha estat determinant que no hi hagués hagut cap gelada ni pedregada important. Ara falta collir la meitat de les pomes, però els productors són optimistes. El 80% dels arbres fruiters que queden per recollir disposen d'una malla contra les pedregades i, per tant, tot fa pensar que es podrà treballar amb normalitat fins al final. En l'àmbit de Catalunya, es calcula que enguany la collita de poma serà un 3% inferior respecte a la de l'any passat.

LA XIFRA

90.000
tones
de pomes es calcula que es recolliran a les comarques gironines aquest any.

Tècniques de millora en la gestió del fred

Els productors gironins treballen braç a braç amb els tècnics de la Fundació Mas Badia, una estació experimental situada a la Tallada d'Empordà dedicada a l'estudi i la implementació de millores per optimitzar aquest cultiu. Entre els avenços assolits els dos últims anys, destaca una millora en la gestió del fred que evita haver d'utilitzar productes químics per a la conservació de la poma ja collida i conservar-la de forma totalment natural. Això ha permès allargar la comercialització de la poma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]