Economia

agricultura

verema

La DO Empordà preveu una anyada de molta qualitat

El període de sequera extrema de l'estiu ha fet que la producció sigui lleugerament inferior a la de l'any passat

Els cellers empordanesos han iniciat aquesta setmana la verema

Els cellers de la denominació d'origen Empordà han començat aquesta setmana la verema, collint aquests dies les varietats més primerenques. Ara per ara i si el temps no ho espatlla, preveuen una anyada de “molta qualitat” –pot ser que sigui una d'aquelles anyades memorables gràcies a la qualitat de la vinya– però en canvi s'espera una producció lleugerament inferior a la de l'any passat.

La DO Empordà no xifra encara el descens de la producció –la mitjana anual és d'uns 60.000 hectolitres– perquè dependrà molt del temps que faci aquests últims dies. “El gruix de la verema començarà a principi de setembre i les xifres estaran condicionades a si plou més o no aquests dies d'agost”, explica Toni Roig, president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO. Per Roig, si hi hagués pluges abundants la producció podria augmentar ja que “venim d'una primavera humida i d'un estiu sec i això fa que la producció no sigui elevada”.

Per contra els grams de raïm són “petits, amb molta concentració i amb un estat sanitari perfecte”. El raïm presenta ara mateix un molt bon equilibri de maduració fenòlica de la pell i de la polpa. Si aquesta tendència es manté en les pròximes setmanes, la polpa madurarà al mateix ritme que la pell i propiciarà una bona concentració d'aromes i color que donarà com a resultat un raïm de bona qualitat. “Això pot fer que el resultat de la collita del 2016 siguin vins empordanesos excel·lents”, comenta. El descens de producció està motivat bàsicament per les elevades humitats registrades durant la primavera i els períodes de sequera extrema que han afectat les vinyes aquest estiu i que n'han marcat la producció. El raïm es manté ara mateix en un molt bon estat sanitari.

Producció ecològica

El president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO, Toni Roig, va destacar que els cellers empordanesos aposten cada cop més per fer vins d'alta qualitat i amb valor afegit perquè la producció sempre se situa més o menys al voltant de les mateixes xifres. En aquest sentit, afirma que cada cop hi ha més tendència a la producció ecològica. “És veritat que els cellers certificats són pocs, però sí que hi ha tendència a incorporar-se a la producció integrada, que és un primer pas cap a l'ecològic”, va concretar. Roig està convençut que “la tendència de futur és anar cap a la producció integrada” perquè “la nostra zona anirà prenent cada vegada més protagonisme”. Toni Roig posa com a exemple l'ús de feromones per combatre el corc del raïm i deixar d'usar insecticides. Aquest és un sistema que ja fa anys que s'utilitza en la poma i que en el raïm es va usar per primer cop l'any passat.

LES FRASES

Venim d'una primavera humida i d'un estiu sec i això fa que la producció no sigui elevada
Toni Roig
PRESIDENT DE LA COMISSIÓ TÈCNICA DE la do empordà
La tendència dels cellers de la DO és incorporar-se a la producció integrada, un primer pas cap a l'ecològic

Cullen les varietats primerenques

Els cellers estan collint aquests dies les varietats primerenques, concretament el moscatell de gra petit, i aquesta setmana la previsió és iniciar la verema del ‘chardonnay' i el ‘sauvignon' blanc.

La festa de la verema serà dissabte a Mollet de Peralada

Coincidint amb la collita, la DO Empordà celebra dissabte a Mollet de Peralada la Festa de la Verema 2016. Els actes començaran amb una cercavila per dur el raïm veremat des de les vinyes fins al centre cívic de la localitat. Un cop arribats al centre, tindrà lloc el pregó de la festa, que anirà a càrrec de la nutricionista i dietista Carla Zaplana, just abans de l'acte central amb la premsada del nou most. Els parlaments posaran punt final a la celebració.

La DO va tenir el 2015 un nou rècord amb 5,6 ampolles venudes

La denominació d'origen Empordà va assolir l'any 2015 un nou rècord amb 5,6 milions d'ampolles venudes, cosa que reforça el creixement sostingut que ha registrat la denominació al llarg de la darrera dècada. Per tipus de vi, els que tenen més projecció continuen sent els negres, amb 3,2 milions d'ampolles. Durant l'any passat, però, també va créixer exponencialment l'interès pels vins dolços, que per primer cop van superar les 100.000 ampolles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]