Economia

Una plaga provoca un descens del 30 per cent en la collita d'olives a Girona

L'hivern i l'estiu suaus i amb pluges han provocat una gran afectació de la mosca de l'oliva

Hi ha menys producció però la plaga no ha afectat la qualitat

La producció d'oli d'aquesta campanya 2014-2015 serà menor a la demarcació de Girona per la gran afectació que ha tingut la plaga de la mosca en les olives, la Bactrocera oleae. L'elevada incidència de la plaga es pot trobar, segons assegura el gerent de la cooperativa Empordàlia i president de la denominació d'origen protegida (DOP) Empordà, Simó Casanovas, a la climatologia. “L'hivern i l'estiu passats han estat suaus i amb moltes pluges”, va explicar Casanovas, que va assegurar que “el setembre i l'octubre, la mosca ha anat actuant sobre l'oliva que ha caigut a terra i ja no s'ha pogut aprofitar”. És per això que, segons Casanovas, malgrat l'afectació, la qualitat de l'oli no veurà afectada.

La collita va començar fa un mes –a finals d'octubre– i es preveu que s'acabi a finals de desembre o principis de gener. La previsió és la de collir uns quatre milions de quilos d'olives i de produir fins a unes 700 tones d'oli, “quan en una collita normal se superen les 900 tones d'oli”.

La zona de producció de l'oli de la DOP comprèn els terrenys situats als municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès –Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens– i el Pla de l'Estany –Crespià, Esponellà i Vilademuls–. La superfície de cultiu d'oliverar de l'Empordà és una de les més antigues de Catalunya, amb una superfície total de 2.130,74 hectàrees –1.832,75 a l'Alt Empordà, 245,95 al Baix Empordà, 27,37 al Gironès i 24,67 al Pla de l'Estany–. Aquesta superfície d'oliveres representa aproximadament entre el 5 i el 10 per cent del total de la superfície conreada en aquestes comarques.

Exportació

El sector pensa que la Unió Europa acabarà aprovant entre finals de desembre o gener la DOP Empordà. “En aquests moments, està en fase d'exposició pública perquè els països puguin fer-hi al·legacions”, explica Casanovas, que assegura que si no hi ha al·legacions “a Europa, la DOP Empordà es reconeixerà i ja podrem exportar com a denominació d'origen protegida Oli de l'Empordà”. La Generalitat havia derogat la DOP perquè la composició varietal no s'adaptava a la normativa europea i “es va haver de variar”. “Ara, l'oli de la DOP està formada per les varietats argudell i arbequina en un 95%. La resta son varietats minoritàries com ara el verdal o el corivell”, va dir.

LA XIFRA

700
tones d'oli
és la previsió que en fa el sector per a aquest any, una xifra inferior a la que es va embotellar l'any passat.

LA XIFRA

2.130,74
hectàrees
és la superfície total de cultiu d'oliveres a l'Empordà, una de les més antigues de Catalunya.

Festes de l'oli nou a cooperatives i cellers

Amb l'arribada de la tardor, les cooperatives i els cellers celebren l'arribada del vi novell i l'oli nou. Aquest és el cas de Masetplana de Garriguella o la cooperativa Empordàlia que el cap de setmana passat van celebrar la Festa de l'Oli. La família Maset Plana assegura que, tot i que la climatologia no ha acompanyat “i la producció ha baixat substancialment, incrementarem fins a un 10% la producció d'oli perquè enguany més pagesos han confiat en nosaltres per elaborar l'oli”, segons assegura el gerent i enòleg de l'empresa Julià Maset, que afirma que es molturaran més d'1,1milió de quilos d'olives, principalment de les varietats argudell i arbequina. Maset recorda també que per la collita de l'any vinent, ja disposaran d'oli ecològic propi.

Empordàlia va organitzar una activitat lúdica als assistents mostrant tot el procés d'elaboració de l'oli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia