Societat

successos

Un veí de Sant Joan de les Abadesses mor al Mont Blanc

L'alpinista Esteve Martínez, de 38 anys, és una de les nou víctimes mortals d'una allau que es va produir al coll del Mont Maudit

Dos ripollesos més sobreviuen a la tragèdia més important que s'ha produït en aquest massís

L'ascens que tres grups d'alpi­nis­tes va començar ahir a pri­mera hora per con­que­rir el cim del Mont Blanc (4.810 metres), cone­gut com el cim d'Europa, va aca­bar en una tragèdia, amb nou morts con­fir­ma­des, quinze ferits i qua­tre des­a­pa­re­guts, la recerca dels quals es reprendrà avui. Entre els morts hi ha l'alpi­nista de Sant Joan de les Aba­des­ses Esteve Martínez, de 38 anys; el bom­ber madri­leny Joaquín Aguado, tres ale­manys, un suís i tres britànics. A l'esca­lada també hi par­ti­ci­pa­ven dos veïns més de Sant Joan de les Aba­des­ses: Gui­llem Fer­rer, de 35 anys, que està hos­pi­ta­lit­zat però el seu estat no és greu, i Toni Tri­lla, que no va començar l'esca­lada i s'havia que­dat al refugi perquè tenia pro­ble­mes en una cama. Els ser­veis d'emergència que van tre­ba­llar ahir a la zona van reconèixer que les con­di­ci­o­nis al massís en el moment del res­cat eren extre­mes, amb tem­pe­ra­tu­res sota zero, i que malau­ra­da­ment hi ha poques espe­ran­ces de tro­bar super­vi­vents.

Els fets van tenir lloc pels volts de les cinc del matí, quan un total de 28 alpi­nis­tes van deci­dir fer l'ascensió, ja que les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques no dona­ven cap alerta sobre allaus. Però poques hores després, a 4.345 metres d'altura i quan esta­ven lli­gats els uns amb els altres amb cor­des, es va pro­duir una immensa allau que els va arros­se­gar. La majo­ria de les vícti­mes mor­tals for­ma­ven part del grup que anava a davant. A l'espera de les con­clu­si­ons de l'informe peri­cial, tot indica que una placa de neu de 40 centímetres de gruix, que es va des­pren­dre de la part alta del ves­sant nord del Mont Mau­dit de Tacul, va ser la cul­pa­ble d'aquest des­as­tre. L'alarma la va donar un dels ferits.

L'acci­dent més greu

L'acci­dent més greu fins ara va pas­sar el 24 d'agost del 2008, quan vuit alpi­nis­tes –tres suïssos, un austríac i qua­tre ale­manys– van ser arros­se­gats per una allau al mateix massís. Fa menys d'un mes, l'alpi­nista gal·lès Stéphane Brosse també hi va per­dre la vida.

Les claus

Esteve Martínez era un expert monitor titulat d'alpinisme

J.C

Esteve Martínez, funcionari de 38 anys, nascut a Sant Vicenç dels Horts però que vivia a Sant Joan, era un excursionista experimentat. Tenia el títol de monitor d'alpinisme. Feia vuit anys que formava part de la junta de la Unió Excursionista de Sant Joan, quatre n'havia estat el vicepresident i havia dirigit la cursa de muntanya Taga 2040. Ara era el vocal de formació i també estava en el club de triatló local. El president de la Unió, Jordi Miguel, explicava que la causa de l'allau va ser una placa de gel, de les que es formen amb el fred de l'hivern. La neu que hi ha al damunt, quan puja la temperatura, es desprèn. Martínez va sortir dissabte cap als Alps amb Guillem Ferrer i Toni Trillo. Aquest es va ressentir d'una lesió al peu de l'ascensió fins al refugi de Cosmiques (3.613 metres) i va decidir no pujar al Mont Blanc. Ferrer sí que anava amb Martínez i també va ser arrossegat per l'allau, tot i que va quedar a la part superior amb el cap a fora i un braç. Ha estat en observació i avui tindrà l'alta. Els familiars es van desplaçar ahir mateix fins a la zona. La Unió Excursionista va treballar en les tasques de repatriació. L'Ajuntament fa avui un dia de dol, suspèn els actes públics i convoca a les vuit del vespre una concentració a la plaça Major.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.