Reportatge

Festa de la Llum i Fira de l'Aixada

Llum per aigua

Manresa celebra la Festa de la Llum, que manté viu el record de fins a quin punt va ser miraculós poder garantir la vida a la ciutat al segle XIV: calia aigua i construir una sèquia

El Rei Pere III havia concedit a Manresa els drets per portar aigua del riu Llobregat fins a la ciutat en una sèquia que s'havia de construir des de Balsareny. Però el recorregut d'aquest canal passava per terrenys del Bisbat, i el bisbe de Vic s'hi oposava. La ciutat estava preocupada. El 21 de febrer del 1345 es va produir un fet que ho va canviar tot: una misteriosa llum provinent de Montserrat va entrar pel rosetó de l'església del Carme, es van obrir les portes i es va il·luminar el temple. Tot plegat va ser interpretat com un fet miraculós, un senyal que el cel estava al costat de Manresa i el bisbe de Vic va rectificar la seva posició. Així doncs, es va poder bastir la infraestructura que encara avui abasteix d'aigua la ciutat i diversos pobles de la comarca. No és estrany que des d'un primer moment se celebrés el fet misteriós de la Llum, sempre amb un caire religiós i amb el temps, com a festivitat de Manresa. Cal destacar que l'organització de la festa és a càrrec dels administradors, «cada any, una entitat de la ciutat es responsabilitza d'organitzar la festa, això vol dir, que es tracta d'una celebració molt participativa i molt viva perquè tot i mantenir el cos central, cada entitat hi dóna el seu toc», explica Joan Calmet, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa. Enguany l'entitat organitzadora de la festa és Òmnium Bages, i ha ideat un acte nou, l'Encesa de la Nova Llum, que se celebrarà el dia 20 al vespre. Coincidint amb l'arribada de la llum i l'aigua a Sant Domènec, començarà l'encesa de 15.000 espelmes per il·luminar aquest plaça, part de la muralla del Carme i part del centre històric de la ciutat. El dia 21 a la tarda s'inaugurarà el conjunt escultòric Amat-Piniella, promogut per Òmnium Bages amb fons aportats pels ciutadans per recordar l'escriptor Joaquim Amat-Piniella, de qui es commemora el centenari del seu naixement. Posteriorment, en el Premi Literari de la Llum, es lliurarà el 13è premi Joaquim Amat-Piniella, un acte que inclou l'espectacle Músiques de l'Holocaust, de Brossa Quartet, que inaugurarà oficialment els actes del centenari. Una altra novetat és l'Aigua de la Llum, un combinat ideat en un concurs per dotar la festa d'una beguda pròpia. Pel que fa als actes tradicionals, els dies 20 i 23 es representarà el Misteri de la Llum a l'església del Carme. El dia 21, després de l'Ofici Solemne, un pilar de quatre pujarà les escales del Carme, desfilarà la imatgeria de la ciutat, es dispararà la tronada, ballaran els gegants, els nans, l'àliga i els cavallets i es farà una ballada participativa del Ball del Rossinyol i del Ball de la Bolangera.

La Fira de l'Aixada

Fa quinze anys l'entitat organitzadora de les Festes de la Llum va proposar celebrar una fira medieval «la resta d'entitats de caire cultural ho van acceptar amb entusiasme i tenim una Fira de l'Aixada molt reeixida en què participen unes 700 persones, es canvia la fesomia dels carrers, es programen molts d'actes i atrau molts visitants», explica Joan Calmet. Així doncs, per tornar a la Manresa del segle XIV només caldrà visitar-la els dies 23 i 24 de febrer. Com a novetat, se celebraran les Justes de la Llum.

Transèquia, de camí vora el canal medieval

Superades les reticències del bisbe Galceran Sacosta, entre 1339 i 1383 es va construir la sèquia per portar l'aigua del riu Llobregat a Manresa. El canal té un recorregut de 26 quilòmetres i el va projectar Guillem Catà. Està considerat com una de les principals obres d'enginyeria hidràulica d'època medieval i avui encara dóna servei a la ciutat i a altres pobles de la comarca. Des del 1974, l'aigua s'embassa al llac artificial del Parc de l'Agulla. En el seu recorregut s'hi poden veure aqüeductes com el de Conangle, el Vilar o el de Santa Maria. El dia 3 de març tindrà lloc una altra edició de la Transèquia, que convida a fer els 26 quilòmetres entre Balsereny i Manresa a peu, en bicicleta o a cavall, sempre vora la Sèquia.

Dades d'interès

Per arribar-hi: Al cor de Catalunya, Manresa està ben connectada per les carreteres C-25, C-55, C-37 i C-16 i l'autopista Ap-7. També s'hi pot arribar en tren, a les estacions de Renfe o de Ferrocarrils de la Generalitat.

Festes de la Llum

Fins al 3 de març.

www.festadelallum.cat

Fira de l'Aixada

23 i 24 de febrer

www.aixada.cat

Transèquia

3 de març

www.jcimanresa.org

Més informació

bages.omnium.cat

www.ajmanresa.cat

www.manresaturisme.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.