Comunicació

el zoo de youtube

La pantalla del canvi

Motor de la generalització del consum de vídeo per internet,Youtube ha tingut un paper principal en els nous hàbits dels espectadors: el consum audiovisual s'ha fet interactiu i fragmentat

Una visita al zoo, primer vídeo penjat, al 2005
EÉs la tercera web més visitada a la xarxa després de Google i Facebook

Eren només 18 segons de gra­vació en els quals un noi de poc més de vint anys par­lava dels ele­fants que hi havia al zoo de San Diego. Era el 23 d'abril del 2005 i Me at the zoo és el pri­mer vídeo que es va publi­car a You­tube. El seu pro­ta­go­nista era Jawed Karim, un empre­ne­dor d'inter­net i un dels cofun­da­dors d'aquesta web, la ter­cera més visi­tada de la xarxa després de Goo­gle i Face­book.

La cul­tura digi­tal s'ha cons­truït en uns deu anys, tal i com recorda Fran­cesc Grau , espe­ci­a­lista en entorns digi­tals i xar­xes soci­als. Una dècada i escaig que si la valo­rem segons el nos­tre grau d'acti­vi­tat i en els ser­veis digi­tals –Face­book es posa en marxa el 2004 i el ser­vei de TV3 a la carta, el novem­bre d'aquell mateix any– ens pot sem­blar més pas­sat que pre­sent. Afe­gim-hi una altra referència tem­po­ral, històrica i cab­dal per enten­dre el món d'ara: fa quinze anys de l'atac ter­ro­rista a Nova York (2001) i la retrans­missió de la cai­guda de les Tor­res Bes­so­nes es va seguir per la tele­visió; no hi havia ni Face­book, ni You­tube, ni Twit­ter (2006), ni Ins­ta­gram (2010), ni el ser­vei de mis­sat­ge­ria ins­tan­tani de What­sapp (2010).

You­tube té un paper prin­ci­pal –acom­pa­nyat del desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic dels dis­po­si­tius mòbils i dels telèfons intel·ligents– en el feno­men, actu­al­ment un hàbit con­so­li­dat, de la segona pan­ta­lla. “You­tube va supo­sar un abans i un després. No només publi­ca­ves un vídeo sinó que per­me­tia a l'usu­ari fer comen­ta­ris; a la tele tra­di­ci­o­nal això no ho podies fer”, afe­geix Fran­cesc Grau. L'expert atri­bu­eix a la pla­ta­forma un altre valor: “Demo­cra­titza el con­sum de con­tin­guts audi­o­vi­su­als i obre diàleg.” Tot i que ja hi havia pla­ta­for­mes que emma­gat­ze­ma­ven vídeos, “You­tube va capi­ta­lit­zar-ho, va fer un canvi social”. Un altre fac­tor que con­tri­bu­eix al canvi és que trenca la line­a­li­tat en el con­sum que havia impe­rat amb la tele­visió tra­di­ci­o­nal. “L'experiència de l'espec­ta­dor, pas­siu, era d'un con­sum seguit i sense interacció”, asse­nyala Fran­cesc Grau, per a qui You­tube pro­posa un model con­trari: trenca aquesta seqüenci­a­li­tat, de temps i de temàtica, amb vídeos de pocs minuts que inclo­uen l'opinió de l'usu­ari. És una estratègia que des de fa uns anys incen­ti­ven els pro­gra­ma­dors i res­pon­sa­bles de les cade­nes en el que es deno­mina tele­visió social: comen­tar, sobre­tot des de Twit­ter, que és la xarxa que aca­para la con­versa en temps real, el que s'està veient a la tele­visió. La con­sul­tora en màrque­ting, xar­xes soci­als i noves tec­no­lo­gies Elena Neira, autora també de La otra pan­ta­lla (UOC), explica que “aquesta dis­funció en el con­sum lineal del con­tin­gut audi­o­vi­sual ataca de ple la línia de flo­tació de la con­versa social; la palanca prin­ci­pal que tenen les cade­nes perquè la gent miri la tele en directe”. No es tracta només de gene­rar una experiència com­par­tida sinó de “tenir molts ulls pen­dents de la pan­ta­lla” perquè, afe­geix Neira, “les teles estan pre­o­cu­pa­des perquè estan dis­mi­nuint els índexs d'audiència de la tele con­ven­ci­o­nal, en directe”.

I en aquest sen­tit, està obli­gada a adap­tar-se en part per l'audiència edu­cada en el con­sum de You­tube. “No s'està pro­duint la reno­vació d'audiència que s'espe­rava; no hi ha un relleu gene­ra­ci­o­nal natu­ral”, explica com a un dels motius pel quals la tele en directe no creix. En canvi sí que ho fan les xifres d'audiència dels pro­gra­mes i sèries que es veuen en els ser­veis a la carta de les cade­nes. “La tele no ha mort, el que passa és que la tele no es veu només a la tele­visió”, rebla l'experta, que inci­deix en el fet que ha d'evo­lu­ci­o­nar cap a un altre model. Elena Neira recalca el fet que encara la tele és l'encar­re­gada de posar en relleu el con­tin­gut que després és un feno­men a la carta i posa l'exem­ple la sèrie Merlí de TV3. L'experiència audi­o­vi­sual com un con­sum interac­tiu, a la carta, uni­per­so­nal i dis­pers són hàbits dels actu­als nadius digi­tals i el seu com­por­ta­ment futur, explica Fran­cesc Grau, deter­mi­narà el model de la tele tra­di­ci­o­nal o lineal.

Una herència de You­tube i que s'aplica en aquests ser­veis a la carta és el peatge de la publi­ci­tat prèvia. I és que el model de negoci audi­o­vi­sual con­ti­nua sus­ten­tat en la publi­ci­tat, a excepció de les pla­ta­for­mes que fun­ci­o­nen a través de subs­crip­ci­ons.

You­tube és un gran basar glo­bal on hi ha de tot. S'hi escolta música i s'hi poden tro­bar vide­o­clips –és la nova MTV– . També és un vide­o­club gratuït, on es poden tro­bar des de tràilers ofi­ci­als, mate­rial extra que abans incor­po­ra­ven els DVD com entre­vis­tes als actors o fins i tot films sen­cers i epi­so­dis de sèries o frag­ments des­ta­ca­bles. Un altre feno­men és el dels tuto­ri­als, manual d'ins­truc­ci­ons per a tot: des de pre­pa­rar sushi a can­viar una bom­beta o orde­nar l'armari. Però sobre­tot ha sigut la pla­ta­forma per als you­tu­bers, pres­crip­tors i cele­bri­tats en el seu món. L'experta Elena Neira matisa que quan el you­tu­ber surt del “seu eco­sis­tema, no fun­ci­ona”; hi ha exem­ples de teles que han vol­gut expor­tar els con­sells que els you­tu­bers feien des de la seva habi­tació a un plató i no ha rut­llat. I recorda a més que el ser­vei de tele de paga­ment per inter­net que ha posat en marxa You­tube, amb un ser­vei de subs­cripció per veure canals de cable, “tot i les pro­duc­ci­ons exclu­si­ves, fun­ci­ona de for­mar irre­gu­lar”. “La bom­bo­lla you­tu­ber aca­barà explo­tant”, explica. I ho argu­menta amb el pas del temps. “L'audiència creix amb els you­tu­bers i, a banda del seu relleu, també can­vien els interes­sos de qui et mira.”

Subratlladors fosforescents
El món de Youtube és multidireccional i abasta molts interessos. Molts batxillers i fins i tot universitaris viuen preocupats pels estris. D'aquí que també hi hagi youtubers de material d'oficina. Són dels meus preferits. Potser perquè coincideixo en un plantejament: davant la perspectiva d'un curs dur i potser catastròfic, no hi ha millor manera de començar les classes que portar-ho tot endreçadet. El caos ja arribarà quan avanci el curs. Ja no es porten aquelles gegantines caixes metàl·liques de colors Caran D'Ache propietat de repel·lents alumnes que et llançaven aquest missatges només de mirar-les. “La meva mare ha dit que no els deixi a ningú”. El que ara es porta són subratlladors de tota mena de gruixos i colors, colors òbviament fosforescents. També llibretes decorades per dissenyadors gràfics o de moda. Si són de moda, millor, queden molt cuqui, com diu una d'aquestes youtubers que fan que la vida a les aules sigui, si no millor, més colorista. En trobem de temàtics, com el de l'aragonesa Teresa Macetas, que quan cita marques explica si el producte l'ha enviat la casa comercial o l'ha comprat a la papereria de la cantonada amb els seus diners. També explica les troballes als establiments de xinos, on es pot trobar material de qualitat a preu competitiu, diu. Fan ràbia, en canvi, els youtubers genèrics que aprofiten la tornada a l'escola per fer el seu especial de material d'oficina. Són com els especials de Nadal de tots els programes de la graella. Els que més em carreguen, però, són els de mare i filla, plegades. Tret de petites diferències, sempre acaben en una coincidència de criteris. Hi ha una derivació lògica d'aquests (gairebé tots són noies joves) youtubers: convertir-se en decoradors aconsellant elements decoratius i de mobiliari que es poden comprar, adaptar o crear per mantenir ordenats els estris d'oficina que serveixen, precisament, per ordenar el cervell i la creativitat.
JAUME VIDAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.