Cinema Actualitat

Torna-la a posar sam

Bernat Salvà

Un heroi contradictori

‘Van morir amb les botes posades’ retrata un Custer crític amb el tracte als indis

El sacrifici final permet Custer ser coherent

“I així va néixer l’immor­tal 7è regi­ment de Cava­lle­ria, que va bui­dar les pra­de­ries per a l’avenç de la civi­lit­zació posant fi a la Raça Roja”. Aquest rètol sobre­po­sat a les imat­ges, a mig metratge de Van morir amb les botes posa­des, tras­passa els llin­dars del racisme i la mani­pu­lació històrica. És el setè de Cava­lle­ria coman­dat pel gene­ral Cus­ter que va ser liqui­dat per les tri­bus índies a Little Big Horn, tot i que, més enda­vant, la raça roja va ser exter­mi­nada. Seria més apro­piat par­lar de geno­cidi indígena que de la gesta d’un regi­ment immor­tal.

Mal­grat aquest exa­brupte, Van morir amb les botes posa­des es mos­tra crítica amb el per­so­natge de George Arms­trong Cus­ter i amb la vio­lenta expansió de l’home blanc cap a l’oest dels Estats Units. “Si fos indi, llui­ta­ria al cos­tat de Cavall Boig fins que vessés la meva última gota de sang”, arriba a dir Cus­ter en el film, quan veu que el govern del seu país tra­eix la paraula donada als indis. La pel·lícula culpa explícita­ment els blancs cor­rup­tes del des­as­tre de Little Big Horn. “Poques pel·lícules de Raoul Walsh pre­sen­ten tan­tes con­tra­dic­ci­ons com Van morir amb les botes posa­des”, escriu el crític Quim Casas a Películas cla­ves del wes­tern (edi­ci­ons Robin­book). En un clima prebèl·lic (el film s’estrena el 1941, poc abans que els EUA entrin a la II Guerra Mun­dial), Walsh retrata Cus­ter com un heroi, però el mos­tra arro­gant, anàrquic, indis­ci­pli­nat i amb una afició auto­des­truc­tiva a l’alco­hol. El cine­asta explora les con­tra­dic­ci­ons d’un per­so­natge que altres pel·lícules han retra­tat com un boig, racista o geno­cida.

La pel·lícula arrenca amb l’arri­bada de Cus­ter a West Point, on és objecte de burla per part dels seus supe­ri­ors pel seu caràcter arro­gant. La seva manca de dis­ci­plina i les males notes que obté a l’acadèmia no li augu­ren un futur mili­tar bri­llant, però l’esclat de la guerra de Secessió li obre la porta a entrar en com­bat com a ofi­cial de l’exèrcit del nord. Amb les seves càrre­gues suïcides al cap­da­vant dels regi­ments de cava­lle­ria, té un paper deci­siu en diver­ses bata­lles i es con­ver­teix en un heroi de guerra. Ina­dap­tat en temps de pau, marxa amb la seva dona (Oli­via de Havi­lland) a un llunyà fort de la fron­tera, en una zona en litigi amb els siouxs del gran cap Cavall Boig (Ant­hony Quinn).

La pel·lícula està plena d’ine­xac­ti­tuds històriques. Per començar, Cus­ter era d’ori­gen humil i va entrar a West Point gràcies a una beca, i no acom­pa­nyat d’un criat i cinc gos­sos. “El wes­tern no és la història de l’oest, sinó un gènere nar­ra­tiu que aporta les seves pròpies lle­gen­des, i pren la història com a pre­text i punt de par­tida”, ens recor­dava Javier Coma a La gran cara­vana del wes­tern (Ali­anza Edi­to­rial). En l’inici i en la pri­mera mei­tat de la història hi ha diver­ses esce­nes amb un toc d’humor que va des­a­pa­rei­xent a mesura que el per­so­natge madura i s’acosta al seu destí tràgic. “Walsh va edi­fi­car una tragèdia shakes­pe­a­ri­ana –va escriure Javier Coma– en què el pro­ta­go­nista, mili­ta­risme a banda, arriba a que­dar acor­ra­lat per les seves con­tra­dictòries con­vic­ci­ons (el seu deure com a sol­dat, el seu reco­nei­xe­ment que l’ene­mic tenia raó) i es llança a un sacri­fici final que li per­me­tria ser cohe­rent amb totes les seves cre­en­ces.”

El final és emo­tiu i té una doble lec­tura. “Pas­se­jar al teu cos­tat per la vida ha estat un plaer”, li diu Cus­ter a la seva dona en aco­mi­a­dar-se’n, ple­na­ment cons­ci­ent que s’immo­lava (600 sol­dats con­tra 6.000 indis). Un adéu que també va pren­dre sen­tit a la vida real: Errol Flynn i Oli­via de Havi­lland, una de les pare­lles més famo­ses del Hollywood clàssic, es van aco­mi­a­dar amb aquesta escena després de rodar vuit pel·lícules junts, entre les quals hi ha Robin de los bos­ques, El capità Blood o La carga de la Bri­gada Ligera.

Van morir amb les botes posades
Direcció: Raoul Walsh
Intèrprets: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charles Grapewin, Anthony Quinn Gènere: Western/ bèl·lic País: EUA, 1941


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.