Música

Mishima

GRUP DE ROCK

“Jugant pots fer un bon vi o una bona cançó”

Mis­hima cele­brarà l’any vinent el seu 20è ani­ver­sari –“Encara no sabem com”, diu David Carabén, el seu can­tant–, con­so­li­dat ja com un dels grups més impor­tants sor­gits a Cata­lu­nya en aques­tes dues dècades. Aquest dis­sabte actuarà a l’idíl·lic esce­nari de Sa Conca del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música de Cadaqués , on també s’han pro­gra­mat els fran­ce­sos Elec­tro Deluxe, demà diven­dres; la isra­e­li­ana Noa, el diu­menge 12; el Gas­tro Lounge amb la vio­li­nista i discjòquei Lia Jen­sen, el dilluns 13; Jarabe de Palo, el dimarts 14, i l’Orques­tra de Cadaqués, que cele­brarà el seu 30è ani­ver­sari amb Mayte Martín, el dime­cres 15.

Podria ser que tinguéssiu una gran con­nexió amb Cadaqués?
No espe­ci­al­ment. Jo hi havia anat de petit a esti­ue­jar amb els meus pares alguna vegada. Però la veri­tat és que, com a grup, no hi havíem tocat mai fins ara.
No sé, segu­ra­ment m’havia fet la idea que sou un grup ideal per a un lloc amb el con­text artístic de Cadaqués. Can­viem de tema. Veig que el 24 d’agost feu un con­cert a Lovaina (Bèlgica) amb tast de vins.
Sí, això és con­seqüència dels vins que estem fent en col·labo­ració amb el celler Esto­nes. Són tres vins pro­ce­dents de deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen dife­rents, que tenen en comú un mateix enòleg. Sota el con­cepte Esto­nes de Mis­hima han sor­tit el vi negre Set tota la vida , el blanc Vine –com una cançó del disc Set tota la vida (2007)– i el cava Gus­pira, que fa referència a la cançó Gus­pira, estel o carícia, del disc Ordre i aven­tura (2010). La nos­tra impli­cació en el pro­jecte va molt més enllà de posar noms als vins. Inten­tem par­ti­ci­par tot el que podem en el seu procés d’ela­bo­ració.
Par­lant de música i vi, creu real­ment en el con­cepte de mari­datge, ara tan de moda?
Jo crec sobre­tot en el joc i en jugar, en inten­tar tro­bar sen­tit a una cosa que et dona plaer. Les cançons ja les fas jugant amb melo­dies, lle­tres i rimes, i aquest és un joc que de vega­des fun­ci­ona i altres no. I en el cas de la gent que fa vi també passa una mica el mateix. Final­ment, el que vols acon­se­guir, tot jugant, és crear un bon vi o una bona cançó.
Es parla molt de joc en l’art con­tem­po­rani. No sé si tot­hom està dis­po­sat a jugar-hi...
Però és que el joc està molt més estès del que sem­bla. Johan Hui­zinga ja va demos­trar de manera antro­pològica en el seu lli­bre Homo ludens (1938) que, dar­rera de tota ins­ti­tució, del pro­to­col i tota la nos­tra orga­nit­zació social hi ha un joc. La poe­sia és, en ori­gen, un joc amb les parau­les. Ara, més que mai, estem en una soci­e­tat en què el joc està en la base de la nos­tra manera de comu­ni­car-nos, per exem­ple a través de mol­tes apli­ca­ci­ons de mòbil. Els ani­mals juguen i els humans, òbvi­a­ment, ho fem des de petits.
Estan enca­rant ja la recta final de la gira del disc ‘ Ara i res ’. Un títol nihi­lista, pot­ser?
No, en abso­lut. Prové d’un poema de Vinyoli (Tot és ara i res) i té a veure sobre­tot amb un estadi vital i emo­ci­o­nal: estàs ara i aquí i ja has resolt totes les teves urgències i neces­si­tats impe­ri­o­ses, d’una manera una mica ascètica o con­tem­pla­tiva. Vinyoli és collo­nut perquè, en tres parau­les, pot resu­mir el sen­tit de la vida i t’obre la porta per des­co­brir nous sig­ni­fi­cats i espais. En certa manera, Ara i res seria el con­trari que Everyt­hing now, d’Arcade Fire: ‘tot ara’ és una frase que resu­meix més aviat el sis­tema econòmic que domina el món actu­al­ment.
Al fes­ti­val Acústica de Figue­res cele­bra­ran els deu anys de ‘Set tota la vida’, el 31 d’agost, tocant totes les cançons del disc. També en el mateix ordre?
Pro­ba­ble­ment, sí. Fins i tot toca­rem Els amet­llers, que és un tema que no hem tocat mai en directe. De fet, nosal­tres no teníem pre­vist fer res per cele­brar el desè ani­ver­sari del disc, però Ender­rock va edi­tar un disc amb ver­si­ons de les seves cançons gra­va­des per altres artis­tes, i ens va agra­dar molt el resul­tat. Va ser reve­la­dor. És curiós perquè quan va sor­tir Set tota la vida va ser ben rebut per la crítica però no tant pel públic. En canvi, en gires poste­ri­ors vam con­ti­nuar tocant cançons d’aquest disc com ara Un tros de fang. La història de Mis­hima està molt mar­cada per la fide­li­tat a les nos­tres cançons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.