Art

Josep Vallverdú se’n va a l’era

La Vinya dels Artistes del Mas Blanch i Jové, a les Garrigues, incorpora l’escultura ‘Llanga’, a partir d’un dibuix de l’escriptor centenari

La terra i els animals són molt presents en la seva obra, sovint no només amb una visió infantil

L’obra es batejarà avui amb un sopar i espectacle per a 400 comensals

Molt s’ha par­lat, i més que se’n par­larà enguany, de la prolífica obra –més de 300 títols– de Josep Vall­verdú, ara que es com­me­mora ofi­ci­al­ment, amb ell pre­sent a tot arreu, l’any del cen­te­nari de l’escrip­tor. Però molt menys cone­guda és la seva afició al dibuix, també des de ben jove­net. Per això és sin­gu­lar l’home­natge en dues eta­pes, la segona de les quals avui mateix, que li dedica aquesta set­mana el celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvo­les, a les Gar­ri­gues, ja ben cone­gut al món cul­tu­ral pel pio­ner mari­datge que va ali­men­tant entre viti­cul­tura i art.

El mas va crear ja fa 12 anys La Vinya dels Artis­tes, a ini­ci­a­tiva de l’artista d’Agra­munt Josep Gui­no­vart –que també va fer al celler, decla­rat bé cul­tu­ral d’interès local, la seva última obra–, un veri­ta­ble museu a l’aire lliure enmig dels ceps que ha anat nodrint cada any amb apor­ta­ci­ons de pri­me­res espa­ses com Car­les San­tos, Joan Brossa, Car­los Pazos, Fre­de­ric Amat o Gui­llem Vila­dot, l’any pas­sat. Enguany, l’obra ele­gida per ampliar la col·lecció, de 16 peces ja, és ni més ni menys que el Llanga, un dels múlti­ples per­so­nat­ges en forma d’ani­mal que apa­rei­xen a l’obra de Vall­verdú, en lli­bres com Sabe­rut i Cua-verd. Ell mateix, de fet, l’ha repre­sen­tat en una aqua­rel·la per a l’ocasió, imatge que després el fer­rer artesà Joan Jové, un dels pro­pi­e­ta­ris de la finca, ha trans­for­mat en un llan­gar­daix mode­lat sobre un mate­rial semii­no­xi­da­ble i amb una pàtina de coure. Vall­verdú, que diu que no va tenir dub­tes sobre la figura ele­gida, adme­tia que es va mos­trar “sorprès” per la pro­posta però alhora agraït i hono­rat de veure la seva pet­jada entre els “grans artis­tes” que tenen pro­ducció a la vinya. “L’obra de Vall­verdú ha mar­cat la infància de molts de nosal­tres, i així volem con­tri­buir que per­duri molts anys més”, jus­ti­fi­cava l’amfi­tri­ona, Sara Jové, que també remarca les arrels page­ses de l’escrip­tor i la presència i defensa de la vida rural com una cons­tant en la seva obra.

La comissària de l’Any Vall­verdú, Carme Vidal­hu­guet, recor­dava també que els ani­mals estan molt pre­sents en tota l’obra de Vall­verdú –a més de “l’etern” gos­set Rovelló, també han donat nom a altres obres com Un cavall con­tra Roma, En Mir l’esqui­rol o L’home dels gats, i fins i tot va titu­lar Poe­mes del gos el seu pri­mer lli­bre de poe­sia, als anys 70–, i no tan sols des de la seva faceta més cone­guda, d’escrip­tor de lite­ra­tura infan­til i juve­nil. “Els bes­ti­o­la­ris no són lli­bres només per a nens; els ani­mals hi apa­rei­xen ente­sos com l’ètica per a tot­hom”, subrat­llava, ja que a través d’aquests l’escrip­tor esta­bleix un seguit de metàfores amb les quals, segons ella, “neces­sita expres­sar-se”. “Que hagin con­vi­dat Vall­verdú a La Vinya dels Artis­tes és per pre­pa­rar la seva poste­ri­tat”, inter­pre­tava Vidal­hu­guet, que també des­ta­cava el fet que hi com­par­tei­xin espai llen­guat­ges dife­rents però alhora com­ple­men­ta­ris com són l’alfa­bet i la música.

L’escul­tura, col·locada com no podia ser d’altra manera en una paret de la cabana de l’era del Guino –al cos­tat de la barca La Sar­gan­ta­neta que Car­les San­tos va fer posar el 2012 sobre una alzina–, es va pre­sen­tar dimarts en soci­e­tat davant la premsa, i avui viurà el seu bateig de foc ofi­cial en un sopar al mateix lloc amb uns 400 comen­sals, que serà ame­nit­zat pel can­tau­tor Jordi Montañez i la com­pa­nyia Cas­si­galls. El grup dimarts ja va ofe­rir un tas­tet de la repre­sen­tació que fa d’alguns frag­ments de l’obra poètica de Vall­verdú, en una recre­ació que es podrà veure enguany en més d’una quin­zena de bibli­o­te­ques de Cata­lu­nya. A més, n’han pre­pa­rat una versió tea­tral que es repre­sen­tarà en diver­ses viles de les ter­res de Ponent.

Els assis­tents, per cert, també podran veure l’expo­sició Ojos de Guerra que hi ha mun­tada al segon pis del celler –hi serà fins al 9 de juliol–, una mos­tra de pin­tu­res, foto­gra­fies i tapis­sos obra de set artis­tes ucraïnesos, por­tats expres­sa­ment des del país, que pre­te­nen cri­dar l’atenció sobre els hor­rors del con­flicte bèl·lic.

Les claus

Una producció prolífica que continua incorporant títols

Ò.P.J

Als seus gairebé 100 anys –els complirà el 9 de juliol– Josep Vallverdú no para. No para d’anar als actes que li organitzen enguany arreu del país –l’agenda n’està farcida, tot i que els voldria limitar una mica per no fatigar-se més del compte–, però no para tampoc d’escriure. Fa un parell de setmanes va presentar La llengua viscuda (3i4), un assaig, prologat per l’exvicepresident i filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira, en què explica en primera persona anècdotes i reflexions sobre l’ús de la llengua, una de les seves grans preocupacions, que esdevé també un bon retrat de la II República i el franquisme. Dijous es llançava també Mosaic de tardor (Edicions Proa), el quart volum de la seva autobiografia, que cobreix un buit de mitja vida, ja que els tres anteriors els havia escrit als setanta. “L’obra de Vallverdú comprèn tot el cicle vital d’una persona, i s’expressa en tots els gèneres”, resumia Vidal Huguet, que es proposa ara “endreçar” el catàleg a fi de potenciar els llibres que puguin ser “referents” en la posteritat. Al febrer ja es va presentar també l’entrevista en forma de llibre Tu, Vallverdú, del periodista Francesc Canosa, i al setembre s’editarà a l’Espluga un recull d’articles i il·lustracions que Vallverdú ha publicat des del 1986 a la revista El Francolí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.