Cinema

Crítica

La ‘nina’ d’Elvis

L’ado­lescència vul­ne­ra­ble atra­pada en mons més o menys reclo­sos i en les pròpies fan­ta­sies hi és en el cinema de Sofia Cop­pola des del seu debut amb la col­pi­dora Les ver­ges suïcides. També hi és en aque­lles ado­les­cents de The Bling Ring, que exhi­bei­xen a les xar­xes soci­als els objec­tes robats en cases de Hollywood. Sens dubte, hi ha el seu retrat de Maria Anto­ni­eta com una jove volu­ble i caprit­xosa, però també fràgil, dins de la cort de Ver­sa­lles. En la seva pel·lícula més recent, tot comença amb l’ado­les­cent Pris­ci­lla Beau­lieu, que, avor­rida en una cafe­te­ria d’una base mili­tar nord-ame­ri­cana a la RFA on viu amb la família perquè hi ha des­ti­nat el seu pare mili­tar, és reclu­tada per assis­tir a una festa d’Elvis Pres­ley: essent ja famós amb vint-i-qua­tre anys, no va des­lliu­rar-se de l’exèrcit. Era el 1959. Pris­ci­lla, que tenia catorze anys, arriba a la festa fas­ci­nada per qui ja era un mite. Ell se li mos­tra com un jove trist per la mort recent de la mare i enyo­rat dels EUA, on mar­xarà poc després. Passa algun temps, durant el qual Pris­ci­lla creu que l’ha obli­dada, fins que Elvis la reclama i obté el permís dels pares de la noia, que, als setze anys, arriba a Gra­ce­land, la mansió d’estil colo­nial del rocker a Memp­his: ho fa com si entrés en un conte de fades fet rea­li­tat.

No és que Elvis hi vul­gui tenir una relació sexual. De fet, impo­sant-li llar­ga­ment la repressió del desig, sem­bla voler-la con­ser­var pura men­tre ella no fa més que per­dre la innocència amb ell. La pri­mera nit que pas­sen junts li dona una pas­ti­lla que fa que dormi durant dos dies: ella el veu com un príncep, però aquest la vol ador­mida i així con­tro­la­ble. No hi vol sexe, però actua com un depre­da­dor: apro­fita l’obnu­bi­lació de l’ado­les­cent per con­ver­tir-la en la seva nina, algú a qui trans­for­mar (li mana com ha de ves­tir, pen­ti­nar-se, maqui­llar-se) i mode­lar com la dona que vol com a futura esposa: qui ha de man­te­nir “la flama de la llar” men­tre ell és de gira o a Hollywood amb la neces­si­tat “que hi siguis quan truco”. Així que Pris­ci­lla resta con­fi­nada a Gra­ce­land men­tre Elvis corre aven­tu­res amb Ann Mar­gret i Nancy Sina­tra. Quan torna, juga amb la nina, però, sem­pre ple de pas­ti­lles, pot tor­nar-se vio­lent si ella té ini­ci­a­tiva en el joc o si expressa una opinió pròpia. Encara està prou atra­pada per casar-s’hi i tenir-hi una filla, però ell s’avor­reix de la nina, que deixa de ser-ho quan, en les absències del marit que va dei­xant de con­tro­lar-la pel propi estat de dei­xa­desa, comença a tenir una vida pròpia que fa que se’n vagi.

Sense fer-ne un dis­curs, Cop­pola narra un procés de madu­resa que du a l’alli­be­ra­ment de les fan­ta­sies ado­les­cents apro­fi­ta­des per domi­nar-la. Ho fa amb l’elegància habi­tual, amb una ambi­en­tació tre­ba­llada, amb la sen­si­bi­li­tat reno­vada cap a un per­so­natge femení, que en aquest cas encarna creïble­ment Cai­lee Spa­ney, men­tre que no fa falta que Jacob Elordi s’assem­bli a Elvis per resul­tar con­vin­cent.

S’ha de tenir pre­sent que Pris­ci­lla es basa en el lli­bre Elvis and Me. És així que Sofia Cop­pola assu­meix el punt de vista de Pris­ci­lla Pres­ley, també pro­duc­tora del film, i la con­ver­teix en el cen­tre abso­lut del relat: s’hi evoca la seva experiència amb Elvis, les acti­vi­tats del qual en el món de l’espec­ta­cle (com a can­tant o actor de Hollywood) res­ten fora de camp o, en tot cas, són refe­rits a través de la premsa. És així que, també en la seva con­tenció estilística, Pris­ci­lla fun­ci­ona en certa manera com a con­tra­punt i com­ple­ment del cri­da­ner Elvis de Baz Luhr­man.

Priscilla
Directora: Sofia Coppola. Intèrprets: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Dominczyk
EUA, 2023


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.