cultura

Rememorar un heroi

Zeba Produccions està completant aquests dies el rodatge del documental ‘General Moragues, l'heroi oblidat', produït per l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm

El documental combina el reportatge clàssic amb recreacions històriques

Sovint, la història és injusta. I casos com el de Josep Moragues i Mas (1669-1715) no fan res més que demostrar-ho. De la guerra de Successió tothom es recorda d'un heroi, Rafael Casanova, però pocs saben gaire, per no dir res, del general Moragues, un dels màxims càrrecs militars que la història ha relegat només com a exemple de càstig exemplar de les tropes borbòniques durant aquell tràgic capítol de la història de Catalunya. Recordem que la seva mort va ser sonada: pres quan fugia a Mallorca, el 27 de març de 1715 va ser arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins arribar al patíbul, executat, decapitat, esquarterat i, com a escarni, exposat durant 12 anys en una gàbia de ferro penjada al Portal del Mar de Barcelona amb una inscripció en llatí que deia: “Josep Moragues, per haver comès el crim d'una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia”.

En el marc d'un cert revisionisme de la seva figura i amb la voluntat de donar a conèixer i reivindicar el paper i la figura de Moragues, Zeba Produccions està enllestint aquests dies el rodatge del documental General Moragues, l'heroi oblidat, produït per l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Escrit i dirigit per Sergi Guix i Eduard Miguel, el format escollit per confeccionar aquest documental és la combinació de reportatge clàssic –és a dir, entrevistes a entesos en la matèria i la mostra de documentació– amb les recreacions històriques. És a dir, un equilibri entre historicisme i divulgació tant en voga en el gènere. Entre els col·laboradors, destaca la presència de diversos historiadors, com Joaquim Albareda, Antoni Muñoz, Josep Catà i Antoni Pladevall, entre altres, els quals s'encarregaran de contextualitzar la història i aproparan l'espectador a la figura del general Moragues. Pel que fa a les recreacions, enregistrades a Banyoles fa quinze dies, hi han col·laborat companyies especialitzades com ara Alma Cubrae (els mateixos que van participar en el documental Anatomia d'un rei), l'associació Miquelets i actors del grup de teatre i vilatans de Sant Hilari. En total hi han participat més de cinquanta persones, entre actors, figurants i tècnics.

L'efecte croma

Un dels aspectes estètics més interessants pels quals han apostat els seus creadors és filmar les recreacions històriques amb una pantalla de croma al rerefons. L'efecte plàstic consisteix a substituir en fase d'editatge el rerefons blau de la pantalla per fotos fixes dels llocs reals on té lloc l'escena (la casa on va néixer Moragues, un paisatge de la zona...), el qual donarà com a resultat un to entre pictòric i teatral d'allò més original.

Rodades les recreacions històriques i en ple procés de postproducció d'aquestes escenes i de completar la filmació de les entrevistes, els seus responsables tenen previst entregar el documental complet a final de mes, tal com estava previst. Mentre encara està pendent quina serà la seva distribució, el que és clar és que hi haurà una projecció del film al poble; el mateix poble que se sent orgullós de recuperar la memòria d'un heroi oblidat i un dels seus fills predilectes.

Més documentals

Zeba Produccions és una productora garrotxina especialitzada en reportatges i documentals, un dels quals, Terra Lliure. Punt final, va tenir cert ressò mediàtic quan es va emetre per TV3. Per a la mateixa cadena també actualment estan acabant La Crida. Història d'una resposta. Un altre encàrrec completat és el documental Memòries de l'aiguat d'Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.