Llibres

poesia

jordi llavina

El ganivet de les paraules

Sense majúscu­les, sense cap pompa, sense fara­ma­lla, sense escut. Escriu Fran­cesc Gar­riga Barata –que, en bona lògica, hau­ria de fir­mar fran­cesc gar­riga barata, com hi fir­mava parau­les, un lli­bre de 1962, d'estètica molt anys sei­xanta, tot i que lla­vors encara feia ser­vir la con­junció i entre els dos cognoms: “res­cato el gani­vet de les parau­les / del vell calaix dels som­nis / per defen­sar el que em resta”.

¿I què és el que resta? La coberta del lli­bre mos­tra el dibuix, una tinta –¿o és una foto­gra­fia?– d'un esplèndid bran­catge nu que s'obre al no-res. Que­den les parau­les, molt fer­mes, invi­o­la­bles, perquè la resta ja toca os, ja es va tor­nant silenci. Aquest bran­cam espès i des­pu­llat és la vida mateixa, la il·lusió de l'existència, la seva nuesa radi­cal, la negació del lluc, del brot, de la fulla, del fruit. El “cos espès de l'arbre”, també el refugi. El gani­vet de les parau­les. El que ser­veix per defen­sar és, alhora, allò que es defensa.

“el que és lluny és tor­nar”, lle­gim en el pri­mer poema. Com sol pas­sar en la poe­sia de l'autor, exem­ple mili­tant d'aus­te­ri­tat for­mal, unes quan­tes parau­les hi adqui­rei­xen cate­go­ria de símbol. Per la seva recurrència, pel pes que tenen. En con­signo només cinc, a banda del con­cepte mateix de parau­les (no són noves, sinó que, en la seva obra, les ha emprat gene­ro­sa­ment): silenci, llàgri­mes, por, agu­lla, serp. En Tor­nar és lluny hi ha un clam fon­da­ment humà que, per les referències morals que conté, podria ser rela­ci­o­nat amb la poe­sia de Màrius Sam­pere. Déu no hi és. La idea de Déu, per tant, no redi­meix. Aquests ver­sos recor­den la por de l'infant i fixen la cons­ter­nació del vell (no hi ha resig­nació, sinó assumpció de l'aca­ba­ment).

És una poe­sia molt amarga, desen­ga­nyada, però no del tot des­es­pe­rançada. “la mort té tots els asos”, però el jo no deixa pas de jugar a car­tes. La memòria no tem­pera el dolor, però l'exer­cici de recor­dar té un caràcter alliçona­dor: els “records àcids posen de genolls / la nos­tra vani­tat”.

Seca, eixuta, amb volun­tat d'essència. La poe­sia de Gar­riga no fa con­ces­si­ons. Lliga tan curt les metàfores que sem­bla que el poeta només vul­gui mos­trar-se amb els subs­tan­tius, que des­confiï dels adjec­tius. Mal­grat això, rebem, de tant en tant, la fiblada d'un vers d'una gran inten­si­tat lírica –un vers, però, que no es desprèn gens de l'arga­massa estilística del con­junt, sinó que més aviat la con­firma, la referma–: “la púrpura del ves­pre m'enllu­erna”, “no em cal anar a la font per la claror de l'aigua”, “els dies com el fenc a punt de dalla”.

Res­ten les parau­les. Parau­les que s'abo­quen “al coll del pou”, però que ens rete­nen de l'atracció d'abo­car-nos-hi sen­cers. ¿Con­ju­ren la por, la recança, la culpa? Si més no, les parau­les ser­vei­xen per ano­me­nar. I ano­me­nar vol dir començar a pren­dre consciència del que ens envolta. I, pri­mer de tot, consciència del que ens con­forma. Consciència lúcida del límit infran­que­ja­ble: “camino al fons de l'esce­nari. cap porta. / caldrà roman­dre a escena / fins que algú digui prou”. Insis­teixo en això: la de Gar­riga és una poe­sia amarga, però amb espe­rança, encara: “mal­grat la runa espero el raig de sol / d'un dia més per obli­dar el demà”. Un dia de fa molts anys van des­a­parèixer dels seus ver­sos les lle­tres majúscu­les, però no pas les noci­ons majúscu­les. De vega­des, la veri­tat no ens fa més lliu­res, ni més feliços: “les ombres sem­pre espes­ses / em guar­den de la llum”.

Sen­ten­ci­osa i lapidària, però no pas amb ànim de pon­ti­fi­car. Amb el gani­vet de parau­les a la boca, aquest per­so­natge lite­rari que ha anat crei­xent lli­bre rere lli­bre –tan empel­tat de l'autor, val a dir-ho– escriu això: “pot­ser demà és avui. / d'un mig dau­rat la pie­tat i el càstig. / sóc l'assassí que espera el lla­dre”. Més que mai, l'assassí d'un silenci (antic i molt llarg, bé que dife­rent del de Rai­mon) enfront del lla­dre de la mort. L'assassí que crida al món la seva fam, el seu silenci, la seva por, les seves ganes de ser defi­ni­ti­va­ment (ben) escol­tat.

Tornar és lluny
Francesc Garriga Barata
Premi Carles Riba Editorial: Proa (Barcelona, 2013) Pàgines: 128 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.