Música

novel·la

jordi capdevila

Llavor de llibertat i esperança

El car­rer de l'Embut de Cadaqués sem­bla sor­git d'un conte màgic que tant pot sen­tir retro­nar trets de mort com sal­var vides ago­nit­zants. I mal­grat que “les por­tes dels pobles de pes­ca­dors, la nit en què caval­quen les brui­xes, no s'obren a ningú”, sem­pre hi pot haver situ­a­ci­ons excep­ci­o­nals com la d'aquest car­rer en temps de guerra. Com relle­vant ha estat sem­pre Cadaqués, un ter­ri­tori iso­lat del món. Ho con­firma el fet de ser l'únic poble que parla salat al prin­ci­pat.

El que passa a El car­rer de l'Embut reflec­teix l'essència de la novel·la de Pilar Rahola, un relat difícil de defi­nir, tant per la munió de fets i històries que explica, com per les situ­a­ci­ons paral·leles amb la Cata­lu­nya actual que deixa entre­veure. I també per la manera de bas­tir la nar­ració amb un llen­guatge clar, directe i ben tra­mat que l'enri­queix.

Estruc­tu­rada en sis actes, la novel·la gira al vol­tant de per­so­nat­ges impor­tants d'arreu del món de la pri­mera mei­tat del segle XX i que tenen una pro­funda relació amb les aven­tu­res dels pro­ta­go­nis­tes de ficció que por­ten el pes del relat. Uns temps remo­guts, amb molta violència, del pis­to­le­risme d'inici de segle XX a la dic­ta­dura de Primo de Rivera i la repressió que va gene­rar, la pro­cla­mació de la República i la Guerra Civil. Una època amb resul­tat final catastròfic, però també prou exci­tant i que va ser­vir per sem­brar les lla­vors de lli­ber­tat i espe­rança que viu ara Cata­lu­nya.

En un gran puzle nar­ra­tiu, Rahola va enllaçant per­so­nat­ges reals com Sta­lin, Andreu Nin, Wag­ner, Frida Kahlo, Ein­stein i George Orwell, a més de tot un estol d'intel·lec­tu­als i artis­tes espa­nyols i de la bur­ge­sia de l'època, amb els pro­homs cata­lans que van ini­ciar la trans­for­mació més pro­funda de Cata­lu­nya en totes les èpoques. Entre els qual hi tro­bem Joan Mara­gall, Sal­va­dor Dalí, Antoni Gaudí, Víctor Català i Eugeni d'Ors.

Però els veri­ta­bles herois, els que mouen els fils de la nar­ració, són els llui­ta­dors anònims que, des de la repressió que patei­xen i dels ide­als que con­reen, seran pro­ta­go­nis­tes de totes les esclet­xes de lli­ber­tat, dig­ni­tat i drets d'igual­tat que s'obri­ran. Un munt de per­so­nat­ges fic­ti­cis, com la Mont­ser­rat, en Miquel i la Lídia, són exem­ple d'aquest domini del retrat lite­rari, tant quan viuen moments vio­lents i com­pli­cats com en temps espe­rançadors i pla­ents.

L'argot de Cadaqués

També cal des­ta­car l'esforç per recu­pe­rar l'argot dia­lec­tal de Cadaqués adap­tat a l'època. Sense obviar el sarró de conei­xe­ments que té l'autora de la rea­li­tat històrica i actual del país, omplert tant en la seva acti­vi­tat política, que va exer­cir fa uns anys, com per la seva tasca d'opi­na­dora en les colum­nes periodísti­ques diàries i en les tertúlies a dife­rents mit­jans.

Un bon retorn a la nar­ra­tiva, que la mateixa Pilar Rahola ha fet saber que tindrà con­tinuïtat amb nous títols. Una bona notícia, tenint en compte el pre­sent.

L'apunt
Pilar Rahola (Barcelona, 1958) és coneguda com a política i opinadora professional, però cal no oblidar que ja va debutar el 1983 amb Aquell estiu color de vent, seguit d'una dotzena de títols més.
El carrer de l'embut
Pilar Rahola
Editorial: La Magrana (Barcelona, 2013) Pàgines: 284 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.