cultura

Més de 90 propostes per triar el cartell de la mostra floral

El Sobrequés, planter gironí de cartellistes

Des de fa cinc anys, els alum­nes de bat­xi­lle­rat artístic de l'ins­ti­tut San­ti­ago Sobrequés de Girona són els encar­re­gats del dis­seny del car­tell de Temps de Flors. Cada pri­ma­vera els estu­di­ants pre­sen­ten les seves pro­pos­tes, de les quals una és esco­llida com a car­tell de l'esplen­do­rosa cele­bració giro­nina. Aquest any han esco­llit el de Xavier Gutiérrez d'entre unes 90 pro­pos­tes més. Joan Cume­ras, pro­fes­sor de l'ins­ti­tut i men­tor dels alum­nes en aquest con­curs, va expli­car: “No hi ha hagut una tendència clara comuna a tots els car­tells.” Alguns alum­nes han optat per un con­cepte d'art figu­ra­tiu i simbòlic, men­tre que d'altres s'han incli­nat pel rea­lisme. El resul­tat ha estat una mos­tra plu­ral i hete­rogènia.

Un dels fina­lis­tes –la pri­mera imatge per l'esquerra– ha optat per un car­tell en el qual reco­nei­xem refe­rents giro­nins com ara el Barri Vell o l'Onyar, i que està ple de metàfores com ara les flors que omplen la ciu­tat o la sime­tria del reflex sobre el riu. El segon car­tell –també fina­lista del con­curs– se cen­tra en la idea del Temps de Flors com una explosió de vita­li­tat i de colors. L'autora acon­se­gueix aquesta sen­sació recor­rent al sim­bo­lisme i jugant amb la tipo­gra­fia, cre­ant un camp de flors amb lle­tres. La ter­cera pro­posta és una altra prova de la diver­si­tat que ha domi­nat en el con­curs perquè pre­senta la imatge d'una noia en acti­tud des­a­fi­ant i pro­vo­ca­dora, que evoca els dibui­xos de còmic.

Segons Cume­ras, l'objec­tiu del con­curs és que els estu­di­ants “gene­rin noves idees i siguin ago­sa­rats”. Per això, cada any, en lloc de mirar els tre­balls d'edi­ci­ons ante­ri­ors i nave­gar per la xarxa cer­cant ins­pi­ració, inten­ten bui­dar la ment perquè l'experiència per­so­nal sigui la prin­ci­pal font d'idees i evi­tar una visió con­di­ci­o­nada per la feina d'altres anys. Així, el con­curs també és un exer­cici intros­pec­tiu que “explota la ves­sant cre­a­tiva dels alum­nes” i els anima a seguir la seva intuïció. La tasca del mes­tre és garan­tir la qua­li­tat pro­fes­si­o­nal dels tre­balls i asse­gu­rar la cor­recta apli­cació dels prin­ci­pis teòrics que han après, “apor­tant una visió fresca i nova cada any”.

L'equip de dis­seny de l'Ajun­ta­ment de Girona ha rebut les pro­pos­tes amb entu­si­asme i ha remar­cat que “és un pro­jecte que cal con­ti­nuar”. Des del 2009, l'any que va començar aquesta ini­ci­a­tiva entre l'Ajun­ta­ment de Girona i l'ins­ti­tut San­ti­ago Sobrequés, tots els car­tells han estat aplau­dits pels pro­fes­si­o­nals i pels ciu­ta­dans de Girona. Els altres car­tells d'aquesta edició es poden veure en for­mat digi­tal al vestíbul del cen­tre edu­ca­tiu i a l'ajun­ta­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.