cultura

Record i memòria del copatró

La Confraria de Sant Anastasi de Badalona, que vetlla per la devoció al sant, es remunta al segle XVII

L'entitat s'ha sabut adaptar als nous temps i ha recuperat tradicions com ara la passada del dia del patró

Des del 2013,el càrrec d'administrador en cap l'ocupa una dona per primer cop a la història

La pro­cessó del Silenci de Bada­lona és la més antiga docu­men­tada de Cata­lu­nya. La nit de dijous sant, els car­rers de Dalt la Vila, el nucli medi­e­val de la ciu­tat, s'omplen d'un silenci solemne que acom­pa­nya els pas­sos i que només tren­quen les veus que repe­tei­xen el cant del Record i memòria, que resen els par­ti­ci­pants més petits de la comi­tiva, men­tre al llarg del recor­re­gut res­sona el pas dels sol­dats romans i el repic de les seves llan­ces con­tra terra. Són pre­ci­sa­ment aquests romans, els Esta­ferms de Bada­lona, un dels ele­ments més sig­ni­fi­ca­tius de la Con­fra­ria de Sant Anas­tasi, fun­dada l'any 1671, i que manté viva a la ciu­tat la devoció pel sant, copatró de la ciu­tat des del segle XVII.

L'enti­tat va ser refun­dada l'any 1992. Aquest és l'any en què el regis­tre gene­ral d'asso­ci­a­ci­ons de la Gene­ra­li­tat va rati­fi­car els esta­tuts de la Con­fra­ria de Sant Anas­tasi, després que un grup de bada­lo­nins agafés el relleu de l'únic admi­nis­tra­dor que en que­dava, Jaume Ribó. En aquell moment, es van posar al cap­da­vant de la con­fra­ria un grup de per­so­nes encapçala­des per Ricard Molina, que va ser nome­nat admi­nis­tra­dor en cap.

Sol­dat romà

L'ori­gen romà de sant Anas­tasi, del qual es diu que va ser sol­dat romà de la guàrdia de Dio­clecià, és pre­sent en la gènesi dels Esta­ferms de Bada­lona, un dels grups d'armats més antics de Cata­lu­nya. La devoció per sant Anas­tasi és com­par­tida amb la ciu­tat de Lleida, d'on es diu que és ori­gi­nari. La tra­dició situa a Bada­lona el lloc del seu mar­tiri, l'any 305, i es diu que la ubi­cació de la tomba i les res­tes del sant són secrets que es tras­pas­sen per tra­dició oral entre els admi­nis­tra­dors de la con­fra­ria i ningú més sap on és enter­rat. Tot i això, la base històrica de la vida i mort del sant en ter­res cata­la­nes ha estat posada en dubte per diver­sos estu­di­o­sos. De fet, des del moment del mar­tiri, el segle IV, fins al segle XVII, amb prou fei­nes es coneix la història de la vida i les cir­cumstàncies de la mort de sant Anas­tasi.

Al car­rer de Fluvià de Dalt la Vila, a finals del segle XIX es van tro­bar les res­tes d'un edi­fici d'època romana que es va donar a conèixer com la presó de Sant Anas­tasi. Diu la lle­genda que en aquell mateix indret va néixer un amet­ller que donava fruits ver­mells com a record del mar­tiri del sant. L'escrip­tor i folk­lo­rista bada­loní Joan Soler i Amigó, que com­par­teix l'escep­ti­cisme per la base històrica de la lle­genda del sant, explica en el seu lli­bre Maig major que, en un pri­mer moment, sant Anas­tasi havia estat el patró del Gremi de Cor­ders de Bada­lona i que, amb el desen­vo­lu­pa­ment d'aquest ofici al muni­cipi, els cor­ders van anar gua­nyant poder i van acon­se­guir impo­sar la devoció pel sant per sobre d'altres als quals es ren­dia culte a la ciu­tat. De fet, el 1671, el mateix any que el bisbe de Bar­ce­lona va apro­var ofi­ci­al­ment la con­fra­ria, el Con­sell Muni­ci­pal de Bada­lona va decla­rar sant Anas­tasi copatró de la vila. Dels Esta­ferms de Bada­lona, se'n té la pri­mera referència escrita l'any 1701. En un docu­ment es diu que aquest grup d'armats va par­ti­ci­par en la pro­cessó del Silenci de Bada­lona. Tot i que es con­ser­ven poques referències i foto­gra­fies històriques del grup, consta en els arxius que, abans de la Guerra Civil, tenia una sei­xan­tena de mem­bres.

Quinze ves­tits de romans

Actu­al­ment, la con­fra­ria encara con­serva una desena de ves­tits cen­te­na­ris. Els Esta­ferms de Bada­lona par­ti­ci­pen en diver­sos actes de la Set­mana Santa bada­lo­nina com ara la Moi­xi­ganga, la reco­llida del Sant Sepul­cre i la pro­cessó del Silenci o de dijous sant. També són pre­sents en tro­ba­des d'armats, mana­ies i esta­ferms d'arreu de Cata­lu­nya i fan col·labo­ra­ci­ons esporàdiques amb altres enti­tats. Una de les seves carac­terísti­ques úniques és el pas lent, mar­cat pel ritme dels tim­bals i el repic de les llan­ces con­tra terra.

Els esta­ferms que sur­ten avui dia a la pro­cessó són una quin­zena, que és el nom­bre de ves­tits que té la con­fra­ria, tot i que, segons expli­quen, hi ha més per­so­nes que par­ti­ci­pen de manera rotatòria en els actes. El grup ha anat reno­vant el ves­tu­ari. Una de les dar­re­res incor­po­ra­ci­ons és el calçat, unes sandàlies més ajus­ta­des al rigor històric que les que havien lluït abans.

La pas­sada del sant

L'any 1992, la Con­fra­ria de Sant Anas­tasi va recu­pe­rar la tra­dició de treure la imatge del sant en pro­cessó pels car­rers del cen­tre de Bada­lona el dia 11 de maig. L'abast d'aquest gest es va ampliar al cap d'uns anys i el 2001 es va cele­brar per pri­mer cop la pas­sada de Sant Anas­tasi, que inclou un con­junt d'actes en honor del copatró de la ciu­tat que, des de l'any 2005, s'ence­ten uns dies abans amb el ritual de l'ofrena d'ous a les mon­ges cla­ris­ses del con­vent de la Divina Pro­vidència. Així, es va optar per recu­pe­rar una antiga tra­dició estesa per tots els mones­tirs d'aquest orde en què es demana a les mon­ges que pre­guin perquè el temps res­pecti el dia del patró. Segons explica l'actual admi­nis­tra­dora en cap de la con­fra­ria, Núria Sotero, el cos­tum es va ini­ciar després de dos anys d'inten­sos aiguats i des que la con­fra­ria visita les mon­ges cla­ris­ses encara no han tin­gut “ni un sol any de pluja per Sant Anas­tasi”.

La resta de les acti­vi­tats es con­cen­tren el dia del patró, l'11 de maig. Es comença amb el repic de cam­pa­nes que pre­ce­deix l'ofici solemne del mig­dia i, ja a la tarda, les acti­vi­tats de la pas­sada, amb la bai­xada del sant i un bere­nar popu­lar, que durant els pri­mers anys de la recu­pe­ració de la festa es feia amb la tra­di­ci­o­nal coca de Sant Anas­tasi i xoco­lata. La reta­llada de la sub­venció muni­ci­pal ha obli­gat a reduir les dimen­si­ons d'aquest àpat, cosa que ha pro­vo­cat una dava­llada del nom­bre d'assis­tents. De fet, arran de la reta­llada de sub­ven­ci­ons públi­ques, l'enti­tat ha hagut de bus­car patro­ci­na­dors pri­vats per finançar les seves acti­vi­tats i afe­gir-los als ingres­sos que repre­sen­ten les quo­tes dels con­fra­res. Actu­al­ment la con­fra­ria té una qua­ran­tena de mem­bres, tot i que el nom­bre de per­so­nes que par­ti­ci­pen en les acti­vi­tats està al vol­tant de 200.

El dia de Sant Anas­tasi fa la seva apa­rició un dels grups més nous de la con­fra­ria, els Sata­na­sis. Es tracta d'uns per­so­nat­ges satírics, antics com­panys de sant Anas­tasi, atra­pats entre el bé i el mal. De vega­des, són for­mals com els esta­ferms i d'altres són tan mal­vats com els dimo­nis i des­fi­len pels car­rers de la ciu­tat fent el seu ball i ento­nant ale­gres càntics. Els Sata­na­sis són els encar­re­gats de fer la crítica més punyent d'allò que passa a la ciu­tat. A més de par­ti­ci­par en la pas­sada, també sur­ten a la cer­ca­vila de la festa major d'agost. La colla és la res­pon­sa­ble de l'incre­ment del nom­bre de noies, que s'ama­guen dar­rere la màscara d'aquests per­so­nat­ges entre­ma­li­ats. La Con­fra­ria de Sant Anas­tasi té, per pri­mer cop a la història, una dona en el càrrec d'admi­nis­tra­dor en cap, Núria Sotero, que l'ocupa des de l'any pas­sat, acom­pa­nyada d'una junta que té inte­grants molt joves a les seves files. Com ella mateixa explica, la mit­jana d'edat de la con­fra­ria ha anat bai­xant i a hores d'ara se situa entre els trenta i els qua­ranta anys. És una prova més de la capa­ci­tat de l'enti­tat d'adap­tar-se als nous temps, vet­llar per les tra­di­ci­ons més arre­la­des a Bada­lona i, al mateix temps, inno­var i donar cabuda a nous inte­grants, que seran la base perquè la con­fra­ria, que té una llarga tra­jectòria a les espat­lles, tin­gui també con­tinuïtat en el futur.


CON­FRA­RIA DE

SANT ANAS­TASI

ANY DE FUN­DACIÓ:

1671

POBLACIÓ:

BADA­LONA

NOM­BRE DE SOCIS:

40

1992
Refundació.
Un grup de badalonins decideix reprendre la tasca de la Confraria de Sant Anastasi i l'any 1992 s'aproven els nous estatuts.
2001
Institució.
La passada de Sant Anastasi torna als carrers de Badalona convertida en una sèrie d'actes el dia del patró, l'11 de maig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.