Entrevista

Salvador Domènech,. ENTREVISTA

pedagog i assagista. lluís llort

“Moriré antifeixista”

Sal­va­dor Domènech és un home afa­ble i generós. Bon con­ver­sa­dor i encara millor escol­ta­dor, si tenim en compte la feina que du a terme per trans­for­mar en assaig memo­rialístic, abans no es per­din per sem­pre, els records de per­so­nes que van viure fets des­ta­ca­bles. Aquest hau­ria estat el cas de Sal­va­dor Gomis (Bar­ce­lona, 1919-2013) si Domènech no l'hagués loca­lit­zat a temps. Els de pic i pala. Diari i memòries d'un ‘biberó' durant la Guerra Civil, inclou el diari per­so­nal que Gomis va escriure entre el 17 d'octu­bre del 1936 i el 8 de març del 1938, abans d'incor­po­rar-se a l'Exèrcit Popu­lar; les memòries que l'autor va ela­bo­rar als anys vui­tanta sobre els tres-cents dies d'acti­vi­tat mili­tar que exercí, majo­ritària­ment, fent ser­vir el pic i la pala; frag­ments de cor­res­pondència, pròleg de Pep Cru­a­nyes i pre­sen­tació, epíleg i anne­xos de Sal­va­dor Domènech.

Una nova obra rigo­rosa, vital i acu­rada, que s'afe­geix a les que Domènech ja ha publi­cat seguint el fil de la seva passió per la recerca del pas­sat nar­rat pels seus pro­ta­go­nis­tes.

Vostè és peda­gog, què l'atrau tant del pas­sat?

Un peda­gog ha de conèixer el pas­sat si vol enten­dre i expli­car bé el món que l'envolta. El que he inten­tat és ama­rar-me dels valors edu­ca­tius dels assa­jos reno­va­dors de l'escola cata­lana del pri­mer terç del segle XX. I una cosa ha por­tat l'altra.

Com entra en con­tacte amb les per­so­nes a les quals ajuda a redac­tar les memòries?

Formo part de les asso­ci­a­ci­ons Amics de l'Ins­ti­tut-Escola i Exa­lum­nes i Amics del Patro­nat, des dels seus ini­cis; això m'ha permès fer recerca històrica oral i des­co­brir tre­sors escrits, com el de Sal­va­dor Gomis, o bé els de l'Encar­nació Mar­to­rell i Ramon Arau. Tot molt espon­tani. És fantàstica l'amis­tat inter­ge­ne­ra­ci­o­nal que he acon­se­guit amb les per­so­nes que van viure la República i van patir la Guerra Civil i la dura post­guerra.

La memòria que no és escrita mor amb el seu ‘por­ta­dor'. Està duent a terme una mena de cro­ada con­tra l'oblit?

Si no mor, es dilu­eix i es des­vir­tua, i al final es perd. Els records i les memòries escri­tes aca­ben esde­ve­nint docu­ments històrics de con­sulta, sem­pre que no aca­bin al dra­paire o al con­te­ni­dor blau. Qui ha vis­cut en una dic­ta­dura i té consciència social no pot obli­dar. No pots res­tar indi­fe­rent davant les injustícies come­ses con­tra el nos­tre país i con­tra els nos­tres pares i avis. Moriré anti­fei­xista.

Què li agrada més, sub­mer­gir-se en la història a través de docu­ments o que li expli­quin els seus pro­ta­go­nis­tes i vostè fer de megàfon?

De fet no he dei­xat de fer les dues coses. Amb la tesina i la tesi doc­to­ral vaig sub­mer­gir-me en el món dels ins­ti­tuts-escola, de Josep Esta­le­lla, del gran Manuel Ainaud, de les esco­les del Patro­nat Esco­lar de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona..., i s'han anat publi­cant. I si ara faig més de megàfon, com tu dius, és perquè les per­so­nes són més cap­ti­va­do­res que uns fulls gro­guencs o uns retalls de diari.

Què ens explica a ‘Els de pic i pala'?

En síntesi, mos­tra la vida –a la post­guerra i al front– d'un jove amb inqui­e­tuds i valors, cata­la­nista de sen­ti­ment inde­pen­den­tista, que lluita con­tra els fei­xis­tes fent ser­vir, bàsica­ment, el pic i la pala per tal de cavar rases, cons­truir for­ti­fi­ca­ci­ons, posar filats... Tot fefa­ent. Com que no som nord-ame­ri­cans, és difícil que aquesta obra es porti al cinema, però la trama i el ric con­tin­gut fan que aquesta història de Sal­va­dor Gomis sigui allò que en diem de pel·lícula.

Què aporta de nou al molt (pot­ser mai no és massa) que ja s'ha escrit sobre la Guerra Civil?

Tens raó, mai no és massa, sobre­tot en una temàtica com la Guerra Civil, tan pro­pera i tan dolo­rosa mal­grat els més de 75 anys que han pas­sat des de la seva fi ofi­cial. Els de pic i pala aporta no només un diari per­so­nal molt interes­sant de Sal­va­dor Gomis escrit a la rere­guarda i unes memòries d'un sol­dat engi­nyer del Batalló Tha­el­mann de les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals, sinó que és una impor­tant con­tri­bució literària com bé reco­neix en Pep Cru­a­nyes en l'excel·lent pròleg que signa.

Són lli­bres molt curo­sos que dema­nen molta feina, atenció i res­pecte. Entre con­ver­ses, redacció, docu­men­tació i revi­si­ons, quan­tes hores hi pot arri­bar a dedi­car?

De l'antic alum­nat repu­blicà i dels meus pares, sobre­tot, he après que les coses que es fan amb amor no es poden quan­ti­fi­car ni mesu­rar amb paràmetres de ren­di­bi­li­tat ni de tem­po­ra­li­tat. Són molts dies i mol­tes hores les que inver­tei­xes a fer d'edi­tor lite­rari. Quan fas lli­bres en gau­dei­xes tu i fas gau­dir als altres. Això és el que compta, al cap i a la fi.

Li agra­da­ria que quan vostè tin­gui 80 anys algú escri­gui les seves memòries? Segur que té molta savi­esa per ofe­rir als lec­tors futurs...

Si escriure un lli­bre sem­pre fa il·lusió, quan és com­par­tit la satis­facció és més gran. Vol­dria con­ti­nuar apor­tant tes­ti­mo­nis ori­gi­nals i sug­ges­tius a les noves i no tan noves gene­ra­ci­ons. Les ganes hi són... En ser una per­sona sense rellevància social, no crec que tin­gues­sin gaire interès, unes memòries meves. En canvi sí que m'agra­da­ria que alguna de les meves tres filles fes un lli­bre de la família Domènech quan el seu pare fos molt més gran. Penso ara en l'Ona, que és molt cre­a­tiva, amb la qual vaig gau­dir molt escri­vint Tres memòries i un nai­xe­ment.

Perfil
Salvador Domènech (Barcelona, 1955) va estudiar als Maristes del passeig de Sant Joan de Barcelona. Es va llicenciar com a pedagog a la Universitat de Barcelona. El 1993 va obtenir el títol de doctor en pedagogia amb cum laude. Ha treballat durant trenta anys com a psicopedagog. Té tres filles: l'Ona, la Marina i la Mar, i viu a Sant Quirze del Vallès. Ha redactat les memòries d'Encarnació Martorell (Amb ulls de nena i Cartes d'amor i de dol), Ramon Arau (De la utopia al camp de concentració) i ara de Salvador Gomis. A més ha escrit un llibre amb la seva filla gran, barreja de novel·la i de memòries escolars, Tres memòries i un naixement.
Els de pic i pala
Salvador Gomis i Salvador Domènech
Editorial: Pagès Lleida, 2014 Pàgines: 385 Preu: 25 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.