cultura

Un centre d'interpretació i un museu per rellançar Poblet

El monestir cistercenc vol duplicar així el nombre de visitants i arribar als 300.000 a l'any

El centre d'interpretació, que se situarà en un dels antics magatzems que hi ha a l'entrada del conjunt, costarà més de 700.000 euros

Quan fa 75 anys del retorn dels mon­jos al mones­tir de Poblet; en fa 24 que el con­junt cis­ter­cenc va ser decla­rat patri­moni mun­dial de la Unesco, i també quan ha con­so­li­dat el límit de 150.000 visi­tes anu­als, la comu­ni­tat del mones­tir de Poblet vol fer ara el gran pas per rellançar el seu poten­cial per atreure més turisme. I ho farà a través de dos grans pro­jec­tes: la cons­trucció d'un cen­tre d'inter­pre­tació i la museïtzació de dues sales, en què s'expo­sarà el patri­moni litúrgic i artístic del mones­tir. Amb això, els mon­jos con­fien dupli­car el nom­bre de visi­tes anu­als i arri­bar a unes 300.000. “Tam­poc no més, perquè volem ofe­rir visi­tes de qua­li­tat, sense aglo­me­ra­ci­ons de gent”, va asse­nya­lar ahir Lluc Tor­cal, prior del cenobi cis­ter­cenc.

Aquest cen­tre d'inter­pre­tació se situarà en un antic magat­zem situat a l'entrada del con­junt monàstic, actu­al­ment en desús. Té 617 metres qua­drats de superfície i s'arti­cu­larà en tres sales que expli­ca­ran la vida monàstica a través d'audi­o­vi­su­als i unes grans pan­ta­lles que simu­la­ran el mones­tir i que ocu­pa­ran els 360 graus de l'espai. El visi­tant hi tro­barà, segons el prior, les claus de lec­tura del mones­tir des dels ves­sants ter­ri­to­rial, pai­satgístic, cul­tu­ral i espi­ri­tual. “La manera de pre­sen­tar el mones­tir fins ara no era sufi­ci­ent perquè es pre­sen­tava només la part monu­men­tal i no l'ànima que hi ha al dar­rere de les cons­truc­ci­ons; volem que el visi­tant faci un tast de la vida monàstica”, va des­ta­car ahir Lluc Tor­cal. Al ter­reny annex al cen­tre s'hi crearà un jardí bíblic, que recrearà dife­rents esce­na­ris de pas­sat­ges bàsics d'ins­pi­ració bíblica a través de les plan­tes.

El nou equi­pa­ment està pres­su­pos­tat en 710.000 euros, que finançaran el mateix mones­tir, la Dipu­tació de Tar­ra­gona, l'Ajun­ta­ment de Vim­bodí i Poblet i altres admi­nis­tra­ci­ons i enti­tats públi­ques i pri­va­des. La pre­visió, segons el prior, és que esti­gui enlles­tit d'aquí a qua­tre anys.

Aquesta actu­ació s'emmarca en un pro­jecte més ampli, l'ano­me­nat Cos­mos Poblet, un pro­grama cul­tu­ral, social i medi­am­bi­en­tal que s'ha impul­sat en els dar­rers anys per con­ver­tir el mones­tir “en un lloc de vida, un lloc bell, un lloc on es crea un cos­mos”, afirma Tor­cal. L'abat de Poblet, Josep Ale­gre, hi va afe­gir que, tot i els tòpics, “la vida monàstica no és una vida tan­cada”, sinó “una vida espi­ri­tual oberta” i per això és impor­tant que s'obri encara més al turisme.

Els repre­sen­tants de la comu­ni­tat cis­ter­cenca van sig­nar ahir mateix un con­veni amb la Dipu­tació de Tar­ra­gona, que fa una apor­tació de 80.000 euros per finançar actu­a­ci­ons del pro­jecte Cos­mos. Pel seu pre­si­dent, Josep Poblet, el rellançament turístic del mones­tir s'ins­criu “en l'estratègia de res­pecte a l'espi­ri­tu­a­li­tat del cen­tre, però també de forta pro­moció turística”. Poblet va recor­dar que aquest cenobi esdevé “el con­junt monu­men­tal medi­e­val monàstic més impor­tant d'Europa”.

LA XIFRA

710.000
euros
costarà la construcció del centre d'interpretació, que se situarà en un antic magatzem del monestir.

LA FRASE

Fins ara només es presentava la part monumental del monestir, però no la seva ànima
Lluc Torcal
Prior de Poblet

Un museu per al patrimoni litúrgic

A més de la construcció del centre de visitants, els monjos de Poblet projecten obrir alguns espais que fins ara quedaven fora de les visites públiques, i crear també un museu que exposi el patrimoni litúrgic i artístic que conserva. Per això reconvertiran dues de les estances, la sala del dormitori de conversos i la sala de l'abat Copons, en un museu. En l'actualitat, el monestir disposa d'uns fons que no pot exposar per falta d'espai museístic, amb peces que van des del segle IV fins a l'època moderna (romàniques, gòtiques i barroques). Entre les peces que s'exposaran al futur museu hi haurà una col·lecció d'orfebreria litúrgica, una d'icones dels segles III i IV de Síria, algunes “peces bibliogràfiques importants” i material que formava part del conjunt de Poblet que després de la desamortització de Mendizábal –el 1835, que va obligar els monjos a abandonar Poblet– van anar a parar a diferents mans i a poc a poc han anat retornant al monestir gràcies a les donacions privades. La comunitat de monjos vol ara que el nou museu pugui esdevenir objecte de visita per ell mateix, independent del circuit de visita al monestir. Per això, dotarà l'equipament d'un discurs pedagògic i cultural que acompanyarà la col·lecció exposada i permetrà comprendre millor el conjunt de Santa Maria de Poblet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.