Altres

Història

Cartes a Olot des de l’infern

El Museu de la Garrotxa mostra la correspondència i dietaris que tres germans morts al camp de batalla van escriure quan eren al front

Moltes famílies van quedar destrossades per la Guerra Civil del 1936, però en pocs casos les víctimes van deixar testimoni directe escrit de la seva estada al front i encara és menys corrent que aquest material s’hagi guardat, estudiat i finalment exposat. L’excepció és una família d’origen igualadí establerta a Olot a finals del segle XIX, els Jaume. Tres dels fills de Francesc Jaume –ja nascut a Olot– van morir en la guerra, després d’escriure cartes i dietaris en què relataven fets i, sobretot, sentiments. Una neboda d’aquells soldats, l’Esther Jaume, va lliurar tot el material a l’Arxiu Comarcal i ara, un cop estudiat i classificat pels tècnics, s’exposa a la sala oberta del Museu de la Garrotxa amb el títol de La família Jaume d’Olot. És la guerra! La segona part del títol fa referència a una frase inclosa en una de les cartes.

A la mostra, que es podrà visitar fins al 23 de maig, hi ha correspondència, dietaris i altra documentació escrita, i també moltes fotografies, ja que el pare s’hi dedicava professionalment (també era pintor de sants en un taller d’imatgeria religiosa). Aquest material gràfic és una selecció de tot el fons de la família Jaume que l’Esther ja havia lliurat prèviament a l’Arxiu d’Imatges.

Francesc Jaume va tenir cinc fills amb l’olotina Faustina Asperó. Els que van perdre la vida al front van ser en Vicens (El Escorial, 1938), en Joan (Almodóvar del Campo, 1939) i en Ramon (que va desaparèixer el 1938, al front d’Aragó). Els altres dos germans van ser Palmira i Estanislau. Aquest darrer –pare de l’Esther– va fundar la popular llibreria que hi havia a l’inici del carrer de Montsalvatge d’Olot.

El muntatge, dissenyat per Xavier Moliner, inclou un audiovisual i una secció en què al visitant se’l convida a escriure reflexions sobre la guerra en una postal que pot deixar penjada en un plafó.

Els comissaris de l’exposició, Anna Bonfill i Antoni Mayans, hi oferiran una visita guiada els dies 17 d’aquest mes i el 8 de maig. I el dia 24 d’aquest mes hi haurà un recital de cançons de la guerra, a càrrec de Xavier Ruscalleda i Jaume Figueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Crítica

Manolo García, entre globus i exabruptes

FESTIVAL DE CANES

Paul Schrader i Richard Gere es retroben

CANES
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm