Economia

FMI

L’FMI rebaixa vuit dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol i el situa en el 4%

L’organisme revisa a la baixa l’evolució dels principals motors de l’economia mundial –els Estats Units, la Xina i la zona euro– i de pràcticament totes les grans economies del planeta

El Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) estima que l’eco­no­mia espa­nyola crei­xerà un 4% l’any 2022, vuit dècimes menys res­pecte a les dar­re­res pre­vi­si­ons ela­bo­ra­des el pas­sat mes d’abril. Pel que fa al 2023, apunta que el PIB espa­nyol s’incre­men­tarà un 2%, el que suposa una rebaixa d’1,3 punts en com­pa­ració a les últi­mes esti­ma­ci­ons.

Segons les dades publi­ca­des aquest dimarts per l’orga­nisme inter­na­ci­o­nal, la desac­ce­le­ració de l’eco­no­mia serà gene­ra­lit­zada, ja que pre­veu un crei­xe­ment del PIB a l’euro­zona del 2,6% (dues dècimes menys que les esti­ma­ci­ons fetes a l’abril) i del 3,2% en l’àmbit glo­bal (qua­tre dècimes menys).

El Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal ha rebai­xat les seves pre­vi­si­ons de crei­xe­ment glo­bal fins al 3,2% enguany i el 2,9% el que ve, en un esce­nari d’ele­vada ines­ta­bi­li­tat en el qual no es des­carta que aques­tes esti­ma­ci­ons tor­nin a empit­jo­rar.

L’FMI redu­eix així en qua­tre i set dècimes la pre­visió que va publi­car a la pri­ma­vera, i revisa a la baixa l’evo­lució dels prin­ci­pals motors de l’eco­no­mia mun­dial –els Estats Units, la Xina i la zona euro– i de pràcti­ca­ment totes les grans eco­no­mies del pla­neta.

Els ris­cos dels quals l’FMI aler­tava a l’abril s’han mate­ri­a­lit­zat ja i estan afec­tant l’eco­no­mia mun­dial. Es tracta de l’ele­vada inflació, un alen­ti­ment més llarg i pro­nun­ci­ada de l’espe­rat de l’eco­no­mia de la Xina i els efec­tes nega­tius de la guerra d’Ucraïna.

Però a més, l’FMI fa càlculs amb un altre esce­nari molt més advers en el qual ima­gina el que pot pas­sar si els preus no es mode­ren, hi ha una parada sob­tada del sub­mi­nis­tra­ment rus de gas a Europa, l’endu­ri­ment de les con­di­ci­ons finan­ce­res ofega a les eco­no­mies en desen­vo­lu­pa­ment o la geo­política impe­deix un desen­vo­lu­pa­ment nor­mal del comerç mun­dial.

En aquest cas, i si es mate­ri­a­lit­zes­sin aquests ris­cos, el Fons cal­cula un crei­xe­ment glo­bal infe­rior encara, del 2,6% enguany i només del 2% en 2023, una xifra aquesta última que només s’ha regis­trat en cinc oca­si­ons des de 1970, sem­pre durant les prin­ci­pals cri­sis -1973, 1981 i 1982, 2008 i 2020-.

En aquest informe, el Fons insis­teix a dema­nar als governs que assu­mei­xin com la seva “pri­mera pri­o­ri­tat” la reducció de la inflació.

Pel que fa a Rússia, l’FMI creu que Rússia notarà més els efec­tes de les san­ci­ons impo­sa­des en con­tra seva per la invasió d’Ucraïna a par­tir de 2023, men­tre està resis­tint millor enguany.

En la seva última revisió, l’FMI va millo­rar la seva pre­visió per a Rússia enguany encara que va empit­jo­rar la del pròxim: en 2022 espera una cai­guda del 6% (enfront del 8,5% cal­cu­lat a l’abril) i en 2023 espera una recu­lada del 3,5% (enfront del 2,3 & que cal­cu­lava abans).

Per l’FMI, les raons per les quals Rússia no esti­gui caient tant com s’espe­rava són dues. D’una banda, les mesu­res que va pren­dre el país per a esta­bi­lit­zar el seu sec­tor finan­cer han estat “molt efec­ti­ves” i han “aju­dat a supor­tar l’eco­no­mia naci­o­nal” i per un altre, el país s’ha vist bene­fi­ciat per les expor­ta­ci­ons de petroli i gas a la resta del món, sobre­tot a Europa, en un con­text de pujada dels preus energètics com l’actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.