Política

Tensió a Tunísia davant l’onada de protestes

Les manifestacions per la puja d’impostos s’estenen per diferents punts del país

Hi ha més de 500 detinguts

Els dar­rers dies 565 per­so­nes han estat arres­ta­des a Tunísia durant les vio­len­tes pro­tes­tes a tot el país con­tra les polítiques aus­te­ri­tat, segons va indi­car ahir el Minis­teri d’Inte­rior. Tunísia viu una esca­lada de tensió, moti­vada per les polítiques econòmiques de reta­lla­des i l’aug­ment d’impos­tos del govern.

Les mani­fes­ta­ci­ons van començar dilluns en almenys dotze ciu­tats, inclo­ent-hi la capi­tal, Tunis, i en els cen­tres turístics de Susa, Ham­ma­met i Sidi bu Said. A Tebourba ( a 40 quilòmetres a l’oest de la capi­tal), un mani­fes­tant de 55 anys va morir, segons els tes­ti­mo­nis, atro­pe­llat per un cotxe patru­lla, fet que ha infla­mat encara més els ànims. El por­ta­veu del minis­teri de l’Inte­rior, Jelifa Chi­bahi, asse­gu­rava que 21 agents de segu­re­tat han estat ferits i deu vehi­cles poli­ci­als han estat danyats en els dis­tur­bis. “Hi ha 328 per­so­nes impli­ca­des en actes de sabo­tatge i roba­to­ris que van ser arres­ta­des ahir a la nit”, va pre­ci­sar el res­pon­sa­ble.

Fa un any, el govern tunisià es va com­pro­me­tre amb l’FMI (Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal) a dur a terme reta­lla­des en l’admi­nis­tració i les polítiques soci­als a canvi d’un préstec a qua­tre anys per valor de 2.300 mili­ons d’euros. D’ales­ho­res ençà, el pri­mer minis­tre, Ius­sef Cha­hed, ha aug­men­tat els impos­tos, ha aco­mi­a­dat fun­ci­o­na­ris públics i ha reta­llat les aju­des soci­als. Els prin­ci­pals par­tits de l’opo­sició han fet una crida en els dar­rers dies a con­ti­nuar les mani­fes­ta­ci­ons. “Con­ti­nu­a­rem als car­rers i incre­men­ta­rem el ritme de la pro­testa fins que es retiri la llei pres­su­postària”, va decla­rar Hamma Ham­mami, líder del Front Popu­lar. Per la seva banda, Nur­din Tabubi, diri­gent del sin­di­cat UGTT, va exi­gir la pujada del salari mínim i de les aju­des als més pobres.

Crida a la calma

El pri­mer minis­tre, que encapçala una coa­lició de par­tits secu­lars i isla­mis­tes, ha dema­nat calma i asse­gura que el 2018 “serà un any difícil per als tuni­si­ans”. “La gent ha d’enten­dre que la situ­ació és extra­or­dinària i que el país té difi­cul­tats”, ha expli­cat.

En aquest ambi­ent de tensió, diu­menge hi ha con­vo­cada una gran marxa que coin­ci­dirà amb el setè ani­ver­sari de la que es va ano­me­nar la revo­lució dels ges­sa­mins, que va posar fi a la llarga dic­ta­dura de Zine al-Abi­dine Ben Ali, que va arri­bar al poder el 1987. L’expre­si­dent tunisià va fugir el 14 de gener de 2011 a l’Aràbia Sau­dita després d’un mes de mani­fes­ta­ci­ons i dis­tur­bis a tot el país que també van com­por­tar l’esclat de les ara asfi­xi­a­des “pri­ma­ve­res àrabs”.

Les pro­tes­tes d’un jove vene­dor ambu­lant, Moham­med Boua­zizi, que es va immo­lar després que la poli­cia li requisés la mer­ca­de­ria, va ser l’espurna que va fer escla­tar la revolta. Boua­zizi va morir poques set­ma­nes després.

Davant d’aquesta situ­ació i la pre­visió de pos­si­bles inci­dents al llarg del cap de set­mana, els minis­te­ris de Defensa i de l’Inte­rior han deci­dit aug­men­tar la seva presència als car­rers.

Tunísia és pràcti­ca­ment l’únic país on les revol­tes de la “pri­ma­vera àrab” de 2011 han donat com a resul­tat un govern democràtic i una ampli­ació de les lli­ber­tats civils. No obs­tant això, el país viu una contínua ines­ta­bi­li­tat política, amb nou exe­cu­tius des de la fugida de Ben Ali.

LA FRASE

El 2018 serà un any difícil per als tunisians. El país té dificultats
Iussef Chahed
primer ministre tunisià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.