Política

ELS PROTAGONISTES

Entre la República i les prioritats de ciutat

El fort paper de Girona en el procés ha creat debat sobre l’efecte que té en la gestió del dia a dia

La ciutat té pendents temes com el nou Trueta, el futur de la Devesa i la reforma del carrer Barcelona

Més enllà de l’eclipsi que pugui suposar el procés en el dia a dia, hi ha el rerefons de si hi ha un model de ciutat clar La reforma de l’entrada sud ha de ser l’estrella del mandat que ve. En el d’ara havia de ser el pla de la Devesa, que s’ha aturat
Un dels grans debats és la recerca d’equilibri entre l’aposta pel turisme i la convivència amb els veïns

Girona s’ha eri­git des de fa mesos en la capi­tal de l’inde­pen­den­tisme. Amb grans mobi­lit­za­ci­ons ciu­ta­da­nes que han batut tots els rècords, però també amb un posi­ci­o­na­ment polític clar des del con­sis­tori, amb moci­ons de suport al procés i als pre­sos polítics i també amb decla­ra­ci­ons de per­sona non grata al rei espa­nyol i al dele­gat del govern espa­nyol a Cata­lu­nya, Enric Millo. No en va 18 dels 25 regi­dors del ple­nari són de grups inde­pen­den­tis­tes. Sens dubte, però, el lide­ratge sobi­ra­nista de la ciu­tat l’ha exer­cit de manera clara l’alcal­dessa, Marta Madre­nas, qui, per exem­ple, no va dub­tar a encapçalar megàfon en mà una pro­testa davant la poli­cia quan es van dete­nir els Jor­dis; va pas­sar-se l’1 d’octu­bre al peu del canó defen­sant col·legis elec­to­rals; va inter­rom­pre tota relació ins­ti­tu­ci­o­nal amb les auto­ri­tats de l’Estat dos dies després de la repressió poli­cial del referèndum, i va tren­car el pacte de govern amb el PSC, pas­sant a gover­nar en mino­ria, el dia que es va pro­cla­mar la República i el 155.

Aquest pes de la política naci­o­nal en la vida muni­ci­pal genera debat. Men­tre els grups sobi­ra­nis­tes ho valo­ren molt posi­ti­va­ment, els espa­nyo­lis­tes acu­sen Madre­nas d’estar-hi “obses­si­o­nada” i desa­ten­dre la ciu­tat. Tam­poc ho veuen clar els dos exal­cal­des soci­a­lis­tes de la ciu­tat: Quim Nadal opina que el lide­ratge de Madre­nas en les rei­vin­di­ca­ci­ons del procés “ha diluït les pri­o­ri­tats de la ciu­tat” i Anna Pagans que “la política naci­o­nal estorba el dia a dia de la ciu­tat”. Madre­nas, però, deixa clar que “és el tema que menys temps” li com­porta”: “El 90% de la meva feina és gestió i conei­xe­ment de la gent i dels bar­ris.” L’alcal­dessa subrat­lla que seria “mala ges­tora del bé públic si no defensés de forma radi­cal els drets fona­men­tals de les per­so­nes”. També el seu pre­de­ces­sor, Albert Ballesta, creu que “una cosa va lli­gada a l’altra” i que “seria absurd que amb la situ­ació del país des del govern muni­ci­pal no s’hi pensés”.

Més enllà de l’eclipsi que puguin supo­sar els temes sobi­ra­nis­tes sobre el dia a dia –és el tema mediàtic que s’endú els titu­lars a cada ple muni­ci­pal–, hi ha el rere­fons de si hi ha un model de ciu­tat clar. L’alcal­dessa asse­gura que sí, que la seva pri­o­ri­tat és el benes­tar dels ciu­ta­dans. Així, des­taca la impor­tant reducció de l’atur, sobre­tot en col·lec­tius difícils com els joves i la gent gran, i les par­ti­des “impor­tantíssi­mes” des­ti­na­des a ser­veis a les per­so­nes. “El nos­tre millor aval és que les giro­nins ens sen­tim orgu­llo­sos de Girona. Hi ha orgull de ciu­tat, de com es pro­te­geix la gent. Estem vivint uns moments dolços , de cert èxit social, se’ns reco­neix qua­li­tat de vida, oferta comer­cial i cul­tu­ral potents”, remarca. La seva visió coin­ci­deix amb la de Ballesta, que afirma que “la frase ‘Girona està de moda’ és una rea­li­tat” i que com­pa­rant-la amb altres ciu­tats “té un gran dina­misme amb molts aspec­tes, com el de les indus­tries cul­tu­rals i el turisme”, però no tant amb la dels dos exal­cal­des soci­a­lis­tes ni amb l’opo­sició. Pagans creu que Girona és “una ciu­tat que té força, història, amb auto­es­tima”, però que actu­al­ment “falta un pla de ciu­tat, dir ‘quina ciu­tat vull’”. Nadal va més enllà: “Falta una visió estratègica a mig i llarg ter­mini; falta pro­jecte i falta lide­ratge”, i això ho atri­bu­eix tant al govern com a l’opo­sició. A més, creu que “hi ha massa vacil·laci­ons i dub­tes” en la defi­nició d’alguns pro­jec­tes urbanístics i també dels models turístic i cul­tu­ral de la ciu­tat. “No hi ha una línia clara. Es toquem mol­tes tecles a l’espera que una soni millor que les altres”, opina.

Des de l’opo­sició, en el que es posa molt d’èmfasi és en els pro­jec­tes “atu­rats” i en la “manca” de pro­jec­tes pro­pis del govern. “El que veiem és que els grans pro­jec­tes de futur s’atu­ren, que manca ambició política”, lamenta la por­ta­veu del PSC, Sílvia Pane­que. També Maria Mercè Roca, d’ERC-MES, lamenta que “els grans temes de ciu­tat són sobre la taula”. Des de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach des­taca que “hi ha mul­ti­tud de temes enca­llats” i sobre­tot que el govern “no té un pro­jecte” sinó que “és hereu, d’una banda, del pro­jecte de Puig­de­mont i, de l’altra, del pacte que van fer amb el PSC”. Coin­ci­deix amb ella la por­ta­veu de Ciu­ta­dans, Míriam Pujola, que afirma que el govern Madre­nas “no ha tin­gut pro­jec­tes pro­pis, sinó només here­tats i ni això ha estat capaç de tirar enda­vant”. Con­cepció Veray, del PP, remarca que “dels grans pro­jec­tes se’n parla molt, però a l’hora de la veri­tat no es remata res”. Madre­nas, per la seva banda, recorda que fa poc més de dos anys que és en el càrrec i que “els pro­jec­tes tar­den”.

Turisme i habi­tatge

Un dels grans debats a Girona és el model turístic i el seu efecte sobre els veïns, sobre­tot al Barri Vell. Tant Nadal com Pagans cre­uen que la pro­li­fe­ració d’esde­ve­ni­ments a la zona és exces­siva. “Aca­ben pro­duint en els veïns un estrès inne­ces­sari”, diu Nadal. També Roca apunta que hi ha el perill de “cons­truir la ciu­tat sobre­tot pels turis­tes i que aquest biaix acabi posant en risc la con­vivència”.

Madre­nas tre­ba­lla de fa temps per bus­car “l’equi­li­bri” i es mos­tra satis­feta de l’últim Temps de Flors. També recorda que s’estan esta­blint mesu­res rela­ci­o­na­des amb els guies i els grups orga­nit­zats. Des de l’Asso­ci­ació de Veïns del Barri Vell, la seva nova pre­si­denta, Megan Bes­cayre, valora posi­ti­va­ment el sen­tit únic al car­rer de la Força durant Temps de Flors, però diu que hi ha hagut pro­ble­mes d’apar­ca­ment. Deixa clar que no estan en con­tra del turisme, però que cal pla­ni­fi­car-lo: “Pot­ser cal menys difusió quan ja hi ha èxit i pla­ni­fi­car més”.

Un dels aspec­tes clau ara mateix és l’aug­ment de pisos turístics. Els veïns del Barri Vell fa més d’un any que ho aler­ten. Bes­cayre explica que “hi ha veïns molt pre­o­cu­pats” i demana a l’ajun­ta­ment “obser­var altres models”, com ara Palma. Les últi­mes dades del con­sis­tori par­len d’uns 700 pisos turístics, més de la mei­tat al Barri Vell, tot i que Madre­nas insis­teix que aquest no és el motiu pel dèficit d’habi­tatge que hi ha a la ciu­tat –des­taca que hi ha mol­tes cau­ses a estu­diar a fons en el pacte local de l’habi­tatge que s’ha enge­gat, sobre­tot la manca de noves pro­mo­ci­ons però també els pisos des­ti­nats a la comu­ni­tat uni­ver­sitària (entre 5.000 i 6.000) i els usats per ciu­ta­dans de fora entre set­mana per motius labo­rals (entre 600 i 700)– i que tam­poc hi està havent una “expulsió” de gent del Barri Vell, perquè cada cop hi ha més empa­dro­nats. Tot i així, per si hi ha casos d’asset­ja­ment immo­bi­li­ari s’ha creat un regis­tre. L’alcal­dessa asse­gura que s’està fent molta “demagògia” i que la situ­ació no és com­pa­ra­ble amb Bar­ce­lona.

Nadal coin­ci­deix que la polèmica “es basa en molèsties més teòriques que reals fins ara” però creu que cal “regu­lar-ho perquè no es des­ma­dri”. Per Pagans, la clau és tenir clar “quin model de vida es vol pel Barri Vell”, un aspecte que opina que ara no està defi­nit. “Hau­rien de tenir clar a quin tipus de població han d’estar des­ti­nats els pisos que es reha­bi­li­ten” asse­nyala l’exal­cal­dessa. En aquest sen­tit, Nadal creu que “ha arri­bat l’hora de revi­sar el pla espe­cial del Barri Vell” i que un dels punts hau­ria de ser que alguns “edi­fi­cis nota­bles abans de deci­dir si tenen un ús lucra­tiu pri­vat s’ha de cali­brar si convé que siguin públics”. Madre­nas està d’acord que cal revi­sar el pla espe­cial del Barri Vell i també tor­nar a fer el pla gene­ral, però que és cosa de dos man­dats.

Deman­des veïnals

Des de les enti­tats veïnals de la ciu­tat, una de les crítiques que es fa és la foca­lit­zació en el cen­tre, dei­xant més en segon terme els bar­ris perifèrics. “S’inver­teix molt més al cen­tre que a la perifèria per estètica turística”, lamenta el pre­si­dent de la Fede­ració d’Asso­ci­a­ci­ons de Veïns (FAV) de Girona, Josep Maria Cas­ta­nyer, que afirma que el fet que els bar­ris se sen­tin escol­tats pel con­sis­tori “depèn molt del regi­dor de barri que toqui”. Hi coin­ci­deix en tots dos aspec­tes el pre­si­dent de l’asso­ci­ació de veïns de Santa Eugènia, Ramon Macaya, que remarca que “Girona està for­mada per bar­ris i pobles, no hi ha una uni­tat de ter­ri­tori”. Sens dubte, un altre dels temes més can­dents són els pres­su­pos­tos par­ti­ci­pats. Hi ha con­sens que no fun­ci­o­nen i cal refor­mar-los però no s’acaba de fer. I jus­ta­ment un dels bar­ris més crítics és Santa Eugènia. Macaya afirma que estan “superes­go­tats” i que calen nous models de par­ti­ci­pació. Ell aposta per con­sells de barri vin­cu­lants, en què repre­sen­tants de totes les enti­tats i equi­pa­ments deci­dis­sin sobre el barri junt amb el con­sis­tori. “Hi ha una acti­tud molt cen­tra­lit­za­dora, tot es porta des de la plaça del Vi”, lamenta,i cita com un altre exem­ple els cen­tres cívics, que vol­dria més autònoms.

Grans pro­jec­tes pen­dents

Madre­nas es va fixar ara fa poc més d’un any la con­versió de la car­re­tera Bar­ce­lona en avin­guda com el gran pro­jecte per dei­xar de lle­gat. Va dei­xar clar, però, que li cal­dria un segon man­dat. Els pri­mers movi­ments ja es veuen amb l’ender­roc de les naus on s’ha de cons­truir la Clínica Girona, obres les que s’ha de sumar aviat l’ampli­ació de l’Hiper­cor, que inclou l’ele­vació de la plaça Sal­va­dor Espriu, i també la reforma de l’antiga Simon per fer-hi un ins­ti­tut. Hi ha grups de l’opo­sició, com ERC-MES i el PSC, que tro­ben a fal­tar un pla més glo­bal i Nadal opina que cal­dria que el con­sis­tori emprengués una exe­cució sub­sidiària per la resta de naus. Madre­nas explica que es tracta d’una zona divi­dida en dos sec­tors urbanístics però subrat­lla que hi ha un únic model cons­truc­tiu que és el que es va apli­cant a cada fase. També deixa clar que pel govern es tracta d’una reforma que va des de l’Ave­lla­neda fins a la plaça Espa­nya i que serà en el pro­per man­dat quan “tot això que­darà con­so­li­dat i fet”.

I si l’entrada sud ha de ser l’estre­lla del pro­per man­dat, el que havia de ser-ho en aquest, el pla espe­cial de la Devesa, ha aca­bat en no res. Madre­nas argu­menta que s’havia con­ver­tit en un “pro­jecte ten­si­o­na­dor” i que l’impor­tant és tre­ba­llar en la millora perquè sigui un par urbà “vivi­ble”. La decisió de dei­xar-lo en stand by és cri­ti­cada per l’opo­sició, que ho veu un fracàs, però molt aplau­dida per la pre­si­denta de l’asso­ci­ació de veïns de la Devesa-Guell, Maria Àngels Ceda­cers, que es mos­tra espe­rançada no només per la paràlisi del pla sinó també perquè final­ment s’han tret del tot els cot­xes del Camp de Mart i aviat s’ins­tal·larà a la Devesa un parc de salut. Ceda­cers creu que no cal un gran pla sinó que “tan sols apli­cant el pla d’usos exis­tent n’hi ha prou”. També Pagans hi coin­ci­deix: “Amb un pla d’usos ben por­tat és sufi­ci­ent”.

El pla espe­cial que sí s’ha apro­vat defi­ni­ti­va­ment aquest man­dat és el de les Pedre­res, però tant Pane­que, que en va ser l’impul­sora, com Roca, cri­ti­quen que no s’està desen­vo­lu­pant el pacte social.

Tam­poc hi ha satis­facció per com està anant el pla inte­gral de Sant Narcís, ja que hi ha hagut poca par­ti­ci­pació dels veïns. “No ens hem aca­bat d’enten­dre”, lamenta el pre­si­dent de l’asso­ci­ació de veïns de Sant Narcís, Xavier Rey­ner, que creu que des del con­sis­tori no es va saber fer bé la difusió del pla. “Ara espe­rem les con­clu­si­ons i a veure quin és el següent pas”, asse­nyala. Pel que fa a l’altre gran tema del barri, el Parc Cen­tral, Rey­ner diu que final­ment en la zona de la llosa el parc està “aca­bat però trist i desan­ge­lat” i rei­vin­dica que encara hi ha “mol­tes coses que no estan” i que són sobre­tot les que depe­nen de l’Ajun­ta­ment.

Un altre tema cen­tral de Girona és el futur Tru­eta. Nadal creu que cal un estudi estratègic en què es con­tem­pli tot i recorda que si es fa a Domeny –com defensa Madre­nas, amb el suport d’ERC-MES, el PSC i el PP– cal com­prar ter­renys, que si es fa a Salt cal defi­nir una man­co­mu­ni­tat de ser­veis “que està a les bece­ro­les”, i que en tots dos casos es crearà una “zona zero” allà on és ara. Aquest tema és dels que té més diver­si­tat d’opi­ni­ons. Per exem­ple, Pagans aposta per dei­xar l’hos­pi­tal allà on és amb una remo­de­lació.

Cul­tura i UdG

El lli­bre­ter i acti­vista cul­tu­ral Gui­llem Ter­ri­bas des­taca l’ambi­ent cul­tu­ral de Girona tenint en compte la mida de la ciu­tat i la seva pro­xi­mi­tat amb Bar­ce­lona. Con­si­dera que té bibli­o­te­ques, cine­mes, tea­tres i cen­tres cívics que fan que “la vida cul­tu­ral i social de la ciu­tat esti­gui bas­tant repar­tida i bé”, però asse­nyala que ara el que cal és “refer­mar i poten­ciar el que hi ha i no crear coses noves”, ja que l’haver de divi­dir el pres­su­post cul­tu­ral entre més equi­pa­ments pot fer-ne per­dre pis­to­nada a algun. Cita el cas del Museu del Cinema que fa temps que no té capa­ci­tat pres­su­postària per fer les expo­si­ci­ons que abans feia. Tot i això, és clar que hi ha dos grans pro­jec­tes de reforma que final­ment s’han des­en­ca­llat i seran estel·lars a la ciu­tat: el nou Modern, que es des­ti­narà a pro­moure les arts escèniques i visu­als, i la con­versió de la Casa Pas­tors en el futur Museu d’Art Modern i Con­tem­po­rani de Girona.

Un altre aspecte en què la ciu­tat viu un bon moment és la relació amb la UdG. El seu rec­tor, Joa­quim Salvi, subrat­lla que estan tre­ba­llant de “forma efi­ci­ent” i en “molt bona direcció” amb el con­sis­tori sobre­tot en aspec­tes de trans­port i mobi­li­tat, en el dèficit d’habi­tat­ges per estu­di­ants i en fer una agenda cul­tu­ral con­junta entre la uni­ver­si­tat i la ciu­tat per tal que l’uni­ver­si­tari “superi les fron­te­res del cam­pus” i s’inte­gri a la ciu­tat.

MARTA MADRENAS
ALCALDESSA
Regidora des del 2011, va assumir al març del 2016 l’alcaldia de rebot (al principi tothom li retreia que no havia estat la primera opció després de la marxa de Puigdemont), però ha aconseguit agafar un lideratge clar a la ciutat, sobretot en l’aspecte independentista. Ja fa més d’un any que va ser elegida candidata del PDeCAT a les eleccions municipals del 2019.
M. MERCÈ ROCA
PORTAVEU D’ERC-MES
La cap de llista d’ERC-MES al 2015 –en què el partit va passar de 0a 4 regidors, sent la segona força més votada– no repetirà. Roca plega perquè no s’ha sentit recolzada pel partit. I amb ella ho fan dos dels altres tres regidors. ERC, doncs, no aconsegueix estabilitat a Girona i presentarà al 2019 nou cap de llista a la ciutat per tercera vegada consecutiva.
SÍLVIA PANEQUE
PORTAVEU DEL PSC I EXTINENT D’ALCALDE
La màxima responsable del PSC a la ciutat tornarà ser candidata al 2019, ja que és l’única que s’ha presentat a les primàries. En aquest mandat va ser primera tinenta d’alcalde durant el pacte de govern PSC-CiU, que es va obrir amb la designació de Madrenas com alcaldessa, el març del 2016, i es va trencar pel procés, l’octubre del 2017.
CARLES PUIGDEMONT
EXALCALDE I EXPRESIDENT
Va guanyar les eleccions del 2015 i va tornar a formar govern en minoria, com el mandat anterior. La seva marxa a presidir la Generalitat el gener del 2016 ha marcat aquest mandat. La seva primera opció com a substitut a l’alcaldia va ser Albert Ballesta, número 19 de la llista, que va durar només tres mesos en el càrrec.
ENRIC MILLO
DELEGAT DEL GOVERN ESPANYOL A CATALUNYA
Veí de Girona, Millo va ser declarat persona non grata a la ciutat al ple de l’octubre passat després de les càrregues policials de l’1-O. En els últims mesos ha protagonitzat una batalla dialèctica amb Madrenas, parlant de possibles paralitzacions de projectes de l’Estat i de dur-la als tribunals per diverses accions de l’alcaldessa.

Les frases

El nostre millor aval és que els gironins se senten orgullosos de Girona. Hi ha orgull de ciutat i de com es protegeix la gent
Falta projecte i falta lideratge, tant al govern com a l’oposició. Falta visió a mig i llarg termini i definició de model de ciutat
L’important és definir quin model de vida es vol pel Barri Vell, tenir clar a quin tipus de població han d’estar destinats els pisos que es rehabilitin
Un dèficit evident és que s’inverteix molt més al centre que a la perifèria per estètica turística

Marta Madrenas

ALCALDESSA DE GIRONA

Quim Nadal

EXALCALDE DE GIRONA

Anna Pagans

EXALCALDE SSA DE GIRONA

Josep Maria Castanyer

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE GIRONA

Les municipals que venen

Només dues candidates clares a hores d’ara

Marta Madrenas és ara mateix l’única alcaldable confirmada. Ho és pel PDeCAT des de fa més d’un any, però ha anunciat que pretén configurar una candidatura més àmplia sota el nom de Junts per Girona. Una opció que no contemplen ni la CUP ni ERC. L’altra candidata clara és Sílvia Paneque, que ha estat l’única que s’ha presentat a les primàries del PSC. Li falta la ratificació formal en assemblea per ser proclamada oficialment. La que segur que no repetirà és Maria Mercè Roca, que s’ha sentit poc recolzada pel partit. Assegura que continuarà treballant per la ciutat, però no des d’un projecte polític. ERC busca candidat i té la idea de fer primàries abans de l’estiu, tot i que no descarta que acabin sent al setembre. Tampoc seran fins a la tardor les primàries de Ciutadans, en què Míriam Pujola té intenció de presentar-se. Tampoc la CUP ni el PP tenen previst triar aviat candidat. Concepció Veray diu que encara no ha decidit si vol repetir.

El mandat actual

Tres alcaldes i quatre governs en aquests tres anys

En les eleccions del 2015 la llista de CiU encapçalada per Carles Puigdemont va repetir els 10 regidors ja obtinguts al 2011 i va decidir tornar a governar en minoria. La seva marxa el gener del 2016 per presidir la Generalitat va donar lloc a un període polític molt convuls a la ciutat. Després d’uns dies d’incerteses i travesses, es va optar per fer alcalde el número 19 de la llista de CiU, Albert Ballesta. El seu pas per l’alcaldia, però, va ser breu: poc mes de mes i mig. Al març del 2016 es va obrir una nova etapa, no només perquè hi havia nova alcaldessa, Marta Madrenas, sinó també perquè es va establir un pacte de govern amb el PSC, que va donar el govern de la ciutat una estabilitat –la que dóna la majoria absoluta del govern– que no havia tingut des del mandat 2007-2011. El pacte CiU-PSC va durar un any i mig fins que les tensions per la diferent visió del procés van fer-lo insostenible. Des de l’octubre Madrenas governa en minoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia