Política

La UE colla Londres per resoldre el ‘Brexit’ amb una separació més amistosa

Els Vint-i-set ofereixen a May pactar una relació futura “més ambiciosa”

Barnier avisa que cal una majoria al Parlament britànic a favor d’una solució alternativa

Els euro­peus pres­si­o­nen la pri­mera minis­tra britànica, The­resa May, perquè opti per una sepa­ració més amis­tosa amb la Unió Euro­pea si vol superar el blo­queig intern al Bre­xit. A la Cam­bra dels Comuns hi ha majo­ritària­ment dos bàndols opo­si­tors a l’acord de sor­tida pac­tat amb Brus­sel·les: la DUP, que rebutja el pla de con­tingència irlandès, i els labo­ris­tes, que volen una relació més estreta amb el bloc euro­peu. La set­mana després del revés par­la­men­tari al pacte, May con­ti­nua cen­trant els seus esforços de nego­ci­ació amb la DUP i el pro­blema d’Irlanda del Nord, però el bloc euro­peu insis­teix en l’altra via, més favo­ra­ble als seus interes­sos.

El cap nego­ci­a­dor del Bre­xit per la UE, Mic­hel Bar­nier, va avi­sar ahir en un debat amb el Comitè Econòmic i Social Euro­peu que cal “una majo­ria” al Par­la­ment britànic “a favor d’una solució alter­na­tiva” al que hi ha sobre la taula ara mateix. Segons ell, aquest és l’objec­tiu de les con­sul­tes polítiques que està man­te­nint la incan­sa­ble líder tory per evi­tar un Bre­xit desor­de­nat. Bar­nier con­fia que “aquest procés tin­gui èxit” i va donar pis­tes sobre quina forma hau­ria de tenir aquest remei perquè Brus­sel·les hi donés llum verd.

Amb més èmfasi que en altres oca­si­ons, el polític francès va asse­gu­rar que les capi­tals euro­pees estan dis­po­sa­des a “reo­brir la decla­ració política” per esta­blir les bases d’una futura relació entre la Unió Euro­pea i el Regne Unit que sigui “més ambi­ci­osa”.

Per con­tra, el text legal i el pla de con­tingència irlandès no es poden tocar. Així, Bar­nier va insi­nuar que la via per des­en­ca­llar el Bre­xit s’hau­ria de basar a nego­ciar amb els dipu­tats que s’opo­sen a l’acord perquè volen una relació més estreta amb el club euro­peu, com és el cas dels labo­ris­tes. Tan­ma­teix, també va llançar un mis­satge crític al par­tit labo­rista: “Opo­sar-se a un Bre­xit sense acord no l’evi­tarà.”

Si bé l’espe­rança d’un acord defi­ni­tiu es manté viva, cada cop els polítics euro­peus par­len més de l’abisme com una rea­li­tat. Per això, davant el risc de la reim­po­sició d’una fron­tera física a l’illa irlan­desa si hi ha un divorci sense papers pel mig, Bar­nier ja va avançar ahir que Brus­sel·les, Lon­dres i Dublín hau­rien de tro­bar “una manera ope­ra­ci­o­nal per per­me­tre con­trols dua­ners sense posar una fron­tera dura”.

Cons­ci­ent que l’anunci de més mesu­res euro­pees per fre­nar l’impacte d’un tren­ca­ment abrupte pot donar ales als favo­ra­bles a un Bre­xit dur, Bar­nier va avi­sar que no es podran fer “mini­a­cords” per amor­tit­zar el cop.

L’artífex de l’acord de sor­tida no es va obli­dar ahir tam­poc dels seus i els va recor­dar com cal afron­tar el pre­ci­pici d’un Bre­xit abrupte: “Si no ens man­te­nim junts, cau­rem sota la influència de la Xina o dels Estats Units.”

D’altra banda, el comis­sari euro­peu d’Afers Econòmics i Finan­cers, Pierre Mos­co­vici, va dir ahir en el Fòrum de Davos que encara hi ha alguna pos­si­bi­li­tat que el Regne Unit faci marxa enrere en el Bre­xit i con­tinuï dins la Unió Euro­pea. “Es un moment deli­cat, ja que les nego­ci­a­ci­ons estan ober­tes davant el repte més gran que hagi tin­gut la UE”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.