Política

Consultes

20-J

Madurant la sobirania

La proximitat dels comicis polaritza el debat sobre el dret a decidir La Coordinadora tanca ferides després de la duplicitat d'iniciatives populars per un referèndum El partit de Puigcercós intenta capitalitzar la seva implicació en les consultes

La coordinadora de lesconsultes destaca que
el sí a la independència té més vots que Artur Mas

El dret a deci­dir s'ha situat al cen­tre del debat polític en bona part per l'existència de con­sul­tes muni­ci­pals com les d'avui. Falta menys de mig any per a les elec­ci­ons i tots els par­tits s'ha posi­ci­o­nat a favor, en con­tra o a favor i en con­tra de con­vo­car un referèndum sobre la inde­pendència en la pro­pera legis­la­tura. Hi ha qui creu que Cata­lu­nya no està prou madura, però en qual­se­vol cas hi ha en marxa una ini­ci­a­tiva popu­lar perquè el sim­bo­lisme de les con­sul­tes es trans­formi en una cita ofi­cial.

Entre la dar­rera ton­gada de con­sul­tes, a l'abril, i avui, hi ha hagut un canvi subs­tan­cial en el procés sobi­ra­nista ence­tat a Arenys de Munt: l'admissió a tràmit d'una ini­ci­a­tiva popu­lar (IP) per con­vo­car un referèndum d'abast naci­o­nal per mitjà de la llei de con­sul­tes. Els votants van començar a veure subli­ma­des les aspi­ra­ci­ons sobi­ra­nis­tes. La Coor­di­na­dora Naci­o­nal per la Con­sulta, però, no va acon­se­guir anar a una per impul­sar con­jun­ta­ment la ini­ci­a­tiva, de manera que alguns inte­grants de l'asso­ci­ació van pro­moure una IP a títol per­so­nal i altres en van regis­trar una altra de dife­rent. Tot i això, la Coor­di­na­dora ha vol­gut recon­duir les diferències entre el repu­blicà Uriel Ber­tran i el rea­gru­pat David Vinyals, que poste­ri­or­ment han apa­re­gut ple­gats en públic en diver­ses rodes de premsa, donant una imatge d'apa­rent uni­tat.

En qual­se­vol cas, la tra­mi­tació de la IP segueix enda­vant a l'espera que el Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries emeti un dic­ta­men sobre la seva lega­li­tat, a instàncies del PSC i el PP. La pro­xi­mi­tat de les elec­ci­ons ha pola­rit­zat els par­ti­da­ris i els detrac­tors d'orga­nit­zar una con­sulta ofi­cial. ERC, pare de la llei de con­sul­tes, va orga­nit­zar un tour de force davant del Par­la­ment en presència del pre­si­dent de la cam­bra, Ernest Benach, i del dipu­tat Ber­tran per sig­ni­fi­car que el par­tit ha tin­gut un paper pre­pon­de­rant des de diver­sos flancs, a la mesa del Par­la­ment, a l'hemi­ci­cle i a la Coor­di­na­dora. Com fins ara, Esquerra s'abo­carà avui al ter­ri­tori amb les seves pri­me­res espa­ses per donar suport a l'esde­ve­ni­ment.

Men­tres­tant, CiU ha renun­ciat a apos­tar de totes totes per la inde­pendència: tot i que va per­me­tre que pros­perés la tra­mi­tació de la IP, el pre­si­dent de la fede­ració, Artur Mas, no té intenció de con­vo­car el referèndum en el pròxim man­dat –si arriba a gover­nar– perquè con­si­dera que el país no està prou madur per deci­dir. Apro­fi­tant l'avi­nen­tesa, el PSC car­rega con­tra Mas per “inde­fi­nició” i donant per mort el pro­jecte con­tem­po­rit­za­dor de l'etapa de Jordi Pujol.

La res­posta de la Coor­di­na­dora a Mas és que les con­sul­tes han mobi­lit­zat un 19% del cens. “El sí a la inde­pendència té més vots que ell”, sosté Ber­tran. El dipu­tat repu­blicà va emmar­car l'opinió de Mas en el dego­tall de decla­ra­ci­ons contràries a la ini­ci­a­tiva, com la de l'euro­di­pu­tat del PP Jaime Mayor Oreja, que va vin­cu­lar les con­sul­tes amb la violència al País Basc: “Cada referèndum d'auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya és un èxit més per a ETA”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.