Política

Johnson demana al G7 que aprengui les lliçons del passat

El primer dia de la cimera dels països més industrialitzats se centra en la recuperació postpandèmia i en la vacunació

Els estats participants es comprometen a donar mil milions de vacunes als països més pobres

La cimera servirà per redefinir la relació amb els Estats Units

El pri­mer minis­tre britànic es va mos­trar ober­ta­ment opti­mista ahir en l’inici de la cimera dels set països més indus­tri­a­lit­zats del món que se cele­bra a Angla­terra. “És mera­vellós poder tor­nar a veure tot­hom en per­sona un altre cop, és una altra cosa”, va expres­sar Boris John­son en el dis­curs inau­gu­ral de la cimera de la qual n’és l’amfi­trió. La cimera de l’any pas­sat es va haver de cele­brar de manera telemàtica perquè el món estava com­ple­ta­ment atra­pat en la pandèmia de Covid.

Ara sem­bla que les coses comen­cen a can­viar amb la vacu­nació, però només és el prin­cipi del final i, segons va dei­xar entre­veure John­son, encara queda molt. “És impor­tant aquesta reunió per asse­gu­rar-nos que hem après les lliçons de la pandèmia”, va afe­gir. I va avi­sar que no poden come­tre els matei­xos errors que en la crisi finan­cera del 2008 i durant els pri­mers divuit mesos de la Covid. Sem­blava que hi havia una dosi d’autocrítica en aquesta reflexió. John­son va ser l’últim líder euro­peu a anun­ciar el con­fi­na­ment de la població.

S’ha acu­sat el Regne Unit de no haver-se pres seri­o­sa­ment la pandèmia al prin­cipi. De fet, al començament va flir­te­jar amb la immu­ni­tat de grup fins que es va posar malalt de Covid i va aca­bar a l’UCI. “És impor­tant que no come­tem els matei­xos errors.” Va expli­car que el pro­blema amb la crisi del 2008 va ser que la recu­pe­ració no va ser uni­forme entre les dife­rents parts de la soci­e­tat.

“Crec que el que ha anat mala­ment amb aquesta pandèmia o el que corre el risc de con­ver­tir-se en una cica­triu dura­dora és que les desi­gual­tats es poden con­so­li­dar –va dir–. Hem d’asse­gu­rar-nos que, a mesura que ens recu­pe­rem, pugem de nivell a les nos­tres soci­e­tats i millo­rem”. I va asse­gu­rar que, tot i la deli­cada situ­ació, és opti­mista quan mira al futur.

La recu­pe­ració de la pandèmia i la vacu­nació van ser, sens dubte, els dos temes més impor­tants del pri­mer dia de la reunió i serà el que mar­carà l’èxit o el fracàs de la cimera. En aquest sen­tit, els set països més rics es van com­pro­me­tre a donar mil mili­ons de vacu­nes als més pobres. Els països desen­vo­lu­pats, els que han vacu­nat ja la majo­ria de la seva població i tenen vacu­nes per a tot­hom, s’han ado­nat que fins que no vacu­nin tota la població seguirà vigent l’amenaça del virus i de les noves vari­ants.

Biden va anun­ciar que dona­ria 500 mili­ons de dosis i John­son, 100 mili­ons, una quan­ti­tat gene­rosa i altru­ista, però que molts con­si­de­ren que no és sufi­ci­ent. Cre­uen que calen deu cops més vacu­nes. “És fantàstic que s’hagin com­promès a entre­gar mil mili­ons de vacu­nes, però no arri­ben soles a la gent i han de dir com les faran arri­bar a la gent”, explica a El Punt Avui Thoko Elp­hick-Poo­ley, direc­tora de Uni­ting to Com­bat, orga­nit­zació que es dedica a llui­tar con­tra malal­ties tro­pi­cals i virus.

Aquesta cimera també ser­veix per rede­fi­nir les rela­ci­ons de tots els països i blocs en relació amb els EUA després dels qua­tre anys de Trump en què es van ten­sar i tren­car la majo­ria de les cor­des. L’arri­bada de Joe Biden al poder sem­bla que sigui aire fresc, com va dir John­son després de reu­nir-s’hi per pri­mer cop dijous. Aquesta cimera és la fines­tra per­fecta per a John­son per mos­trar-se al món després de la sor­tida de la UE i per això neces­sita Biden.

La pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, con­vi­dada a la cimera, es va reu­nir també amb el pre­si­dent dels EUA i va dir que “una estreta uni­tat transatlàntica és essen­cial per afron­tar els rep­tes actu­als des de trac­tar amb la Xina fins a pro­te­gir el nos­tre clima. M’ha ale­grat par­lar amb Joe Biden avui [per ahir]. Estic desit­jant donar-li la ben­vin­guda a Brus­sel·les.”

També durant la foto de família es va veure Biden xer­rant amb el pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron. Els EUA i França són ali­ats històrics i estan inten­tant redreçar una relació que es va espat­llar durant la pre­sidència de Donald Trump.

Les vacunes no arriben soles a la gent i han de dir com les faran arribar a la gent
Thoko Elphick-Pooley
directora de uniting to combat
És important aquesta reunió per assegurar-nos que hem après les lliçons de la pandèmia
Boris Johnson
primer ministre britànic
Una estreta unitat transatlàntica és essencial per afrontar els reptes actuals
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea

Retrets ecologistes al viatge

L’altre tema important en la cimera del G7 és el canvi climàtic. S’espera una resposta contundent en aquest sentit perquè les dades que hi ha són preocupants. Els nivells de diòxid de carboni a l’atmosfera han assolit la fita perillosa de ser un 50% més alts que quan va començar l’era industrial i la taxa mitjana d’increment és més ràpida que mai, segons l’Oficina Nacional de Administració Oceànica y Atmosfèrica (NOAA, per les seves sigles en anglès), que és l’agència científica que supervisa les condicions dels oceans i de l’atmosfera.

La xifra és la mesura més alta del gas amb efecte d’hivernacle en els 63 anys que fa que es registren les dades a l’Observatori de la base atmosfèrica Mauna Loa a Hawaii, tot i les desacceleracions dels viatges aeri i de la indústria durant una pandèmia mundial durant l’últim any. L’organització també alerta que l’escalfament de la Terra és cada cop més alt.

Tot i que aquesta és una de les prioritats de Johnson, ecologistes i no ecologistes li critiquen que no prediqui amb l’exemple. Se li critica que decidís acudir a la cimera en un avió de 200 passatgers on anava ell sol per fer-se la foto baixant de l’escalinata. Alguns mitjans van qulalificar l’avió de Johnson d’“avió estúpid” perquè el vol només va durar 35 minuts i va recórrer 400 quilòmetres des de Londres. Segons Business Insider, mitjà digital de notícies financeres, el viatge va produir 97,5 quilos de gasos amb efecte d’hivernacle per passatger, més del cinc vegades més que en tren. No obstant, frenar el canvi climàtic és una de les prioritats de Biden i aquest és un canvi important amb Trump, que no hi creia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.