Política

Ortega arrasa a Nicaragua en uns comicis sense opositors

Els resultats oficials de les eleccions atribueixen el 75% dels vots al líder sandinista, que aconsegueix així el seu quart mandat

L’empresonament de set candidats a la presidència lleva tota legitimitat a la victòria

Daniel Ortega va obte­nir diu­menge el seu quart man­dat con­se­cu­tiu com a pre­si­dent de Nica­ra­gua. El resul­tat difós pel govern atri­bu­eix a l’exlíder san­di­nista el 75% dels vots. La xifra és acla­pa­ra­dora, però té una manca de legi­ti­mi­tat que han denun­ciat tant l’opo­sició nica­ragüenca com els Estats Units, la Unió Euro­pea i dife­rents països lla­ti­no­a­me­ri­cans.

La farsa elec­to­ral es va ges­tar durant mesos. El règim va cap­tu­rar un a un els set can­di­dats a la pre­sidència que podien fer front a Ortega, entre altres Cris­tina Cha­morro, filla de l’expre­si­denta Vio­leta Cha­morro i líder en totes les enques­tes amb un ampli marge sobre Ortega. La per­se­cució va arri­bar després als excom­panys de ruta dels temps en què Ortega era un líder revo­lu­ci­o­nari que llui­tava con­tra la dic­ta­dura d’Anas­ta­sio Somoza. Va con­ti­nuar amb la premsa opo­si­tora i el tan­ca­ment poli­cial de les redac­ci­ons i va arri­bar, final­ment, als peri­o­dis­tes crítics, que es van haver d’exi­liar a Costa Rica. Ortega, no obs­tant això, va cele­brar el resul­tat com la victòria d’una gran festa democràtica.

Sense can­di­dats opo­si­tors seri­o­sos, Ortega es va enfron­tar a mitja dot­zena d’aspi­rants que es van pre­sen­tar als comi­cis durant els últims dies de cam­pa­nya. Diu­menge, final­ment, la farsa es va con­su­mar. No va haver-hi obser­va­dors inter­na­ci­o­nals –només con­vi­dats del govern que van recórrer els cen­tres de votació– ni es va res­pec­tar la veda elec­to­ral. L’opo­sició silen­ci­osa va cri­dar a que­dar-se a casa per bui­dar els col·legis elec­to­rals. Men­tre les tele­vi­si­ons de l’exili mos­tra­ven car­rers i mit­jans de trans­port buits, els canals ofi­ci­als exhi­bien esco­les atapeïdes de gent. La par­ti­ci­pació, segons el govern, va ser del 65%, d’acord amb la d’altres anys. “Hi ha els qui opten per la guerra, la violència, el ter­ro­risme i les calúmnies”, va dir Ortega diu­menge, després de votar, en un mis­satge transmès en cadena per totes les tele­vi­si­ons i ràdios del país. “Les elec­ci­ons són un com­promís dels nica­ragüencs de votar per la pau i no per la guerra”, hi va afe­gir.

Ortega va votar acom­pa­nyat de la seva dona i fla­mant “copre­si­denta”, Rosa­rio Muri­llo. El càrrec de Muri­llo no exis­teix en la Cons­ti­tució nica­ragüenca i reforça el model de poder fami­liar que Ortega ha impo­sat al país sud-ame­ricà. La radi­ca­lit­zació del règim es va ini­ciar el 2018, després d’unes revol­tes popu­lars que es van sal­dar amb 328 morts, sobre­tot joves estu­di­ants que van lide­rar les mani­fes­ta­ci­ons.

Davant el perill que con­ti­nu­es­sin, el líder san­di­nista va prémer l’acce­le­ra­dor i va collar fort els car­gols. El maig pas­sat, per exem­ple, va posar al Con­sell Suprem Elec­to­ral (CSE) nou magis­trats afins. El Congrés, domi­nat pel san­di­nisme, va apro­var, a més, una sèrie de lleis de títols ampul·losos, com la llei de defensa dels drets del poble a la inde­pendència, la sobi­ra­nia i auto­de­ter­mi­nació per a la pau, que va donar armes al govern per inhi­bir els opo­si­tors. L’elecció de diu­menge, després de catorze anys de poder d’Ortega, va tan­car el cer­cle.

LA XIFRA

65
per cent
de participació hi hauria hagut en les eleccions de diumenge, segons el govern nicaragüenc.

Rebuig internacional i sancions

Els Estats Units es van esperar fins al tancament dels col·legis a Nicaragua per difondre un dur comunicat contra el president Daniel Ortega i la seva “pantomima electoral”. La Unió Europea va advertir que el 75% dels vots obtinguts pel líder sandinista “estan mancats de legitimitat” perquè l’oposició no va tenir “garanties democràtiques” per participar-hi. A la crisi política, Nicaragua hi haurà de sumar ara un escenari de sancions econòmiques, com ja va avançar Washington. El president dels EUA, Joe Biden, activarà la llei que permet bloquejar préstecs de les institucions financeres per a Nicaragua o revisar el tractat de lliure comerç (Cafta) que els països de l’Amèrica Central tenen amb la potència del nord. Les sancions econòmiques agreujaran la situació d’un país que és el segon més pobre de l’Amèrica Llatina, al darrere d’Haití. El 62% de les seves exportacions van a parar als EUA, que al seu torn venen a preus preferencials el 30% del que consumeix Nicaragua. Ortega juga la carta de la migració: un agreujament de les penúries econòmiques dispararia la diàspora de nicaragüencs cap als Estats Units, fet que el govern de Biden pretén evitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.