Política

Millet i Pretòria sumeixen en el desconcert el Parlament

El tripartit crea la comissió dels comptes de CDC però es nega a investigar la trama de Santa Coloma. El republicà Pere Vigo assumeix la presidència mentre Benach admet que no “ajudarà gens” a la desafecció

L’esclat alhora dels casos Millet i Pretòria amb els seus vessants polítics va sumir ahir el ple del Parlament en un inesperat desconcert. Es van produir escenes que són poc habituals al legislatiu, en el més pur tacticisme. El tripartit va formalitzar al matí la creació d’una comissió d’investigació, però cap diputat va acudir al registre per fer els tràmits com és habitual, sinó que ho van haver de fer tres tècnics.

PSC, ERC i ICV van crear la comissió –sense el PP i Ciutadans, tot i que hi donaven suport– per investigar si hi ha hagut un presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música, però es van negar a incloure-hi la trama de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i també els polèmics informes sense contingut clar elaborats per encàrrec del govern.

La diferència de tracte en els dos casos va provocar un enfrontament dialèctic entre el president José Montilla i el convergent Felip Puig en dues ràdios. Montilla va atribuir la petició de CiU d’incloure també el cas Pretòria a una voluntat “d’empastifar-ho tot”. Mentrestant, el número dos de CDC deia en un altre mitjà que el PSC ha canviat de criteri per anar a “fer mal a CiU”.

L’ambient de tensió latent es palpava als passadissos de la cambra, i eren pocs els dirigents polítics que accedien a intercanviar impressions amb els periodistes com fan habitualment.

El següent episodi en la jornada laberíntica va ser la tria del president de la comissió, que tindrà un paper d’àrbitre en l’organització dels debats. El tripartit va celebrar diverses reunions durant tot el dia per decidir el candidat, mentre el PSC i ICV deixaven clar que no volien aquest càrrec. A mig matí la presidència de la comissió estava entre el popular Rafael Luna i el republicà Pere Vigo. Però el PP va advertir que condicionava la presidència al fet que l’organisme “anés del tot a fons”. I cedir un càrrec tan delicat als populars a més no satisfeia del tot el tripartit. L’opció de Luna, que havia tingut un paper destacat a la comissió sobre l’incendi d’Horta, va quedar així descartada.

Mentre va durar la incògnita els dirigents polítics es treien de sobre la qüestió amb visible incomoditat. Quan un grup de periodistes va preguntar al socialista Miquel Iceta què s’havia acordat en la reunió del tripartit, va adreçar-los a la portaveu parlamentària d’ICV, Dolors Camats, però tampoc aquesta va aportar llum.

Mentre es confirmava que ERC tindria la presidència de la comissió encara ressonaven unes declaracions del president del Parlament, el també republicà Ernest Benach, mostrant-se obertament crític amb el fet de portar aquesta investigació al debat parlamentari. Va indicar a TV3 que la comissió “no ajuda gens” a reduir la desafecció i la distància entre ciutadans i política . “Algú hauria de plantejar seriosament refundar la política en les seves formes, perquè hi ha pocs elements que motivin els ciutadans a participar”, va afegir.

Al vespre van acabar de transcendir els membres de la comissió, a excepció dels de CiU. Seran els diputats Joan Ferran i Jordi Terrades (PSC); Pere Bosch (ERC); Dolors Camats i Daniel Pi (ICV-EUiA); Santi Rodríguez i Mari Àngels Olano (PP) i Albert Rivera (C’s).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.