Política

El 28-N no s'acaba als Pirineus

Puigcercós fa campanya a Brussel·les per una Catalunya independent dins de la Unió Europea

Explica a l'Eurocambra que “les classes populars de Catalunya tenen més problemes que les de la resta de l'Estat”

El candidat d'Esquerrareplica als que “tenen pressa” que la secessió
“no s'improvisa”

Europa s'acaba als Piri­neus, encara pen­sen alguns veïns de dalt, i Joan Puig­cercós els ha hagut d'acla­rir que no, que l'Àfrica no comença almenys fins Ebre avall o més enllà de Guar­da­mar. El can­di­dat d'ERC és l'únic que ha dut la cam­pa­nya del 28-N a l'estran­ger, i ahir va viat­jar al Par­la­ment Euro­peu per rei­vin­di­car que “Europa no s'entén sense Cata­lu­nya”, perquè el cata­la­nisme sem­pre ha estat euro­pe­ista. Des de Brus­sel·les, Puig­cercós va negar que Madrid pugui impe­dir el seu pla de cele­brar un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació, com denun­cia l'inde­pen­den­tisme extra­par­la­men­tari de Laporta i Car­re­tero. I va repli­car als que pro­me­ten una escissió “ràpida” que “la reso­lució d'aquests pro­ces­sos és lenta” i que “no és fàcil ni s'impro­visa”.

“Algú ens diu que no ens dei­xa­ran fer el referèndum, però tenim pre­ce­dents a Europa i al món que demos­tren que quan un poble és madur i deci­deix fer un pas democràtic enda­vant és impa­ra­ble”, va asse­gu­rar Puig­cercós. I no només això, a més d'ava­lar la con­sulta, “l'estruc­tura jurídica i política” de la UE per­metrà al futur nou estat català for­mar-ne part com a mem­bre de ple dret, va pro­me­tre. Cert, clar i breu: l'amenaça espa­nyola que la Cata­lu­nya inde­pen­dent seria automàtica­ment expul­sada d'Europa és només un espan­tall i Bar­ce­lona i Madrid juga­rien en igual­tat de con­di­ci­ons al món.

Puig­cercós, però, ja tenia l'audiència més que con­vençuda fins i tot abans del seu dis­curs: esco­ce­sos, fla­mencs, gal·lesos, bas­cos i gallecs van fer-li de claca en la con­ferència Inde­pendència a Europa. Igual­tat per a les naci­ons al segle XXI, orga­nit­zada a l'Euro­cam­bra. Alhora que cele­brava que Brus­sel·les garan­tirà que Espa­nya no traurà els tancs al car­rer, el número u d'Esquerra va haver de reconèixer que Europa tam­poc no ha estat pre­ci­sa­ment la solució mira­cu­losa que havia d'alli­be­rar els cata­lans. Per exem­ple: la vui­tena llen­gua més par­lada d'Europa, el català, no és encara entre les 23 ofi­ci­als. A Cata­lu­nya “no la dei­xen par­ti­ci­par en el procés de cons­trucció euro­pea” i “cap de les seves pro­pos­tes cons­truc­ti­ves” no es va incloure en la Cons­ti­tució Euro­pea, fra­cas­sada de totes for­mes.

Això està gene­rant “frus­tració”, va aler­tar, però “no euro­es­cep­ti­cisme”. A la UE, com a la taula d'en Ber­nat, qui no té Estat no hi és comp­tat i aquest és un argu­ment més per engrei­xar el vot inde­pen­den­tista. “Con­ti­nuem cre­ient en Europa, però això ens ha fet refle­xi­o­nar i ado­nar-nos que només hi podem par­ti­ci­par direc­ta­ment com a estat mem­bre lliure i inde­pen­dent”, va pro­cla­mar.

Puig­cercós també va dur a Brus­sel·les els atacs al sud d'Espa­nya que l'han posat en l'epi­cen­tre del ter­ratrèmol elec­to­ral. “Els tre­ba­lla­dors i les clas­ses popu­lars de Cata­lu­nya tenen molts més pro­ble­mes que els de les altres parts de l'Estat”, va denun­ciar el can­di­dat repu­blicà, acu­sant l'Estat de “fer fort Madrid i debi­li­tar la resta”. Bona prova n'és l'arra­co­na­ment del Prat per pri­vi­le­giar Bara­jas, amb un model aero­por­tu­ari que “és una excepció a Europa i només s'assem­bla al de Roma­nia”. “Els països que en teo­ria són rics es tor­na­ran pobres si no són inde­pen­dents”, va aler­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.